SSD'nizin ömrünü uzatmanın 3 yolu!

SSD'nize normal sabit diskler gibi davranmayın; hemen bu yazıyı okuyun, ömrünü uzatın!

SSD'niz çabuk ölmesin!

Yüksek hızlarıyla hayatımızı kolaylaştıranSSD'ler, normal sabit disklere göre farklı mekaniklere sahipler; bir başka deyişle herhangi bir mekanik parçaya sahip değiller. SSD'lerde veriler dönen diskler yerine, yazılma kapasitesi kısıtlı flaş belleklere yazıldığından, gereksiz yazma işlemleri diskinizin ömrünün çabuk tükenmesine yol açabilir.

Windows 7, Windows 8 ve 8.1, SSD'lere normal sabit disk gibi davranmıyor ve SSD'lere yönelik TRIM desteği gibi çeşitli optimizasyonlarla geliyor. Ancak SSD'nizin ömrünü daha da uzatmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Sanal belleği kapatın

Windows, fiziksel belleğiniz yeterli olmadığında sabit diskiniz üzerindeki belleği kullanmaya başlar. Ancak sanal bellek dosyası SSD'niz üzerindeyse, işletim sistemi ona sıkça veri yazıp okuyacak demettir. Bu yüzden sanal belleği varsa normal sabit diskinize taşımanızı veya kapatmanızı öneriyoruz. Sanal bellekle ilgili ayarlara Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş sistem ayarları > Performans penceresi altından Gelişmiş sekmesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hazırda bekletmeyi kapatın

Hazırda bekletmeyi kapatın

Hazırda bekletmeyi kapatın

PC'nizi uyku moduna almak yerine, tüm belleğin içeriğini sabit diske kaydeden ve cihazınızın gücünü tamamen kesen Hazırda beklet modunu kullanıyorsanız, SSD'nizin ömründen yiyorsunuz demektir.

SSD'nize iyi davranmak istiyorsanız, Hazırda beklet işlevini kullanmayı bırakabilir veya işleri garantiye almak için onu tamamen kapatabilirsiniz. Hazırda bekletmeyi kapatmak için yönetici haklarına sahip bir komut satırı açın ve aşağıdaki komutu verin:

powercfg.exe /hibernate off

İşlevi tekrar etkinleştirmek için komutun "off" kısmını "on" ile değiştirmeniz yeterli.

Hızlı getirmeyi kapatın

Windows'a dahil edilen bir tür önbellek işlevi olan Hızlı getirme (superfetch) işlevi, performansı geliştirmeyi amaçlasa da sabit disklerde pek etkili olmuyor. SSD'lerde ise sürücünün ömrünün daha hızlı tükenmesine yol açabiliyor. Hızlı getirmeyi kapatmak için Hizmetler'i aratıp çalıştırın. Açılan pencerede Hızlı getirmeyi bulup üzerine çift tıklayın. Şimdi Başlangıç türünün karşısından Devre dışı seçeneğine tıklayın ve son olarak Tamam'a tıklayın.

Okuyucu Yorumları