Windows 11 için şaşırtıcı veriler: 5 ay önceki seviyesine geri döndü

Statcounter'ın Ağustos 2023 raporu, Windows 11'in kullanıcı kaybettiğini ve 5 ay önceki seviyeye geri döndüğünü söylüyor. İşte, Ağustos 2023'te Windows sürümlerinin kullanım oranları...

Windows 11 kullanıcı kaybediyor: 5 ay önceki seviyesine geri döndü

Yirmi yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren web trafiği analiz hizmeti olan Statcounter, Windows 11’in pazar payı ve önceki sürümlerle karşılaştırması hakkındaki en son ayrıntılı raporunu kullanıcılar ve geliştiriciler için yayınladı. Ağustos 2023 verilerine göre Windows 11, tüketici tabanının büyük bir kısmını kaybederek beş ay önceki seviyesine geri döndü.

Windows 11 önümüzdeki ay iki yaşına girecek ve Microsoft şimdiden ilk sürümü desteklemeyi bırakmaya hazırlanıyor. Bu yüzden, hala 21H2 sürümünü kullananların zorunlu güncellemeye hazır olmaları gerekiyor. Ancak Windows 11’in pazar payı, Windows 10’un %71,94’lük ezici oranına kıyasla oldukça sönük kalıyor. Hatta Statcounter’ın verilene göre, Ağustos 2023 döneminde Windows 10’un pazar payını +0,8 puan daha arttırdığı görülüyor. Yakında iki yaşına girecek olan Windows 11, %23,17 (-0,49 puan) ile yaklaşık olarak Nisan ve Mayıs 2023 ile aynı seviyeye geriledi.

Yaklaşan Windows 11 sürüm 23H2’nin işletim sisteminin çok ihtiyaç duyduğu ivmeyi kazanmasına yardımcı olup olmayacağı henüz belli değil. Güncelleme, görev çubuğu gruplandırması, yeniden tasarlanmış ses karıştırıcısı, Dosya Gezgini iyileştirmeleri ve daha pek çok istenen özelliği getirerek Windows 10 kullanıcılarına yükseltme yapmaları için daha fazla neden sunacak. Ayrıca Microsoft, gelecekteki güncellemelerde Windows 11’e gelecek birkaç yeni yapay zeka destekli özellikle müşterileri cezbetmeye çalışacak.

Artık desteklenmeyen Windows 7 ve 8/8.1 gibi Windows sürümlerinin pazar payları ise neredeyse değişmedi. Windows 7 %3,5 (-0,19 puan) ve Windows 8.1 %0,84 paya sahip. Windows XP bile ortadan kaybolmayı reddediyor ve Statcounter’ın verilene göre halen %0,32’lik bir paya sahip olmayı başarıyor. Desteğin sona ermesinden neredeyse on yıl sonra, bazı kişiler internete eski Windows XP ile çalışan makinelerden erişmeye devam ediyor.