Stonehenge’in gizemine şimdi de dev çukurlar eklendi

Dünyanın en gizemli yapılarından biri olan Stonehenge'in çevresindeki alanda bir büyük keşif daha yapıldı: 10 bin yıllık dev çukurlar, bölge hakkında bildiğimizden çok daha fazlasının olduğunu gösteriyor.

Stonehenge’in gizemine şimdi de dev çukurlar eklendi

Dünyanın en gizemli anıtlarından biri olan Stonehenge, araştırmalara göre yaklaşık 10 bin yaşında. Her biri 4.1 metre yüksekliğinde ve 2.1 metre genişliğinde olan yaklaşık 25 ton ağırlığında dikili taşlardan oluşan Stonehenge’in gizemi bugün bile halen tam olarak çözülebilmiş değil. Bilim insanlarından yeni gelen raporlara göre ise, bu alanın gizemi sadece Stonehenge ile sınırlı değil.

Birmingham Üniversitesi ve Belçika'daki Ghent Üniversitesi'nden arkeologlar, Stonehenge’in çevresinde yaptığı araştırma neticesinde farklı noktalarda “av çukurları” tespit etti. 4 metre genişliğinde ve 2 metre derinliğinde olan tam 400 büyük çukur keşfeden arkeologlar, bu çukurların Erken Mezolitik Çağ’dan (MÖ 8000) Orta Tunç Çağı’na (MÖ 1300) kadar uzanan bir zaman diliminde kullanıldığını öne sürüyorlar.

Konuyla ilgili bilgi aktaran Stonehenge & Avebury Dünya Mirası Alanı Arkeologu Dr. Nick Snashall, “Ekip, yeni jeofizik araştırma tekniklerini karot alma ve noktasal kazı ile birleştirerek, Stonehenge arazisinde bilinen en eski insan faaliyeti kanıtlarından bazılarını ortaya çıkardı,” derken, şu sözlerle Stonehenge bölgesinin önemine işaret etti: "Kuzeybatı Avrupa'da bilinen en büyük Erken Mezolitik çukurun keşfi, burasının, ilk taşların dikilmesinden binlerce yıl önce avcı-toplayıcı topluluklar için özel bir yer olduğunu gösteriyor," dedi.

Bu son araştırma aynı zamanda Stonehenge'in bulunduğu alanın sadece bildiğimiz tören alanı olarak değil, binlerce yıl boyunca çeşitli işlevlere hizmet ettiğini de gösteriyor.