Sudan ucuza satın alınan tablo, 30 yıl duvarda bekledikten sonra servet karşılığında satılıyor

Son 30 yılı bir yemek odasının duvarında sessiz sedasız bir şekilde asılı olarak geçiren tablonun değeri sonradan ortaya çıktı. 1990'ların başında sadece 100 sterline satın alınan eski suluboya tablo, şimdi küçük bir servet karşılığında yeni sahibini bekliyor.

Sudan ucuza satın alındı, 30 yıl duvarda bekledi, şimdi servet karşılığında satılıyor

Başlangıçta 100 sterlin karşılığında satın alınan eski bir suluboya tablo, sanatçı Joseph Mallord William Turner’a ait olduğu ortaya çıktıktan sonra, müzayedede 30.000 sterlin karşılığında satılacak.

Pembrokeshire, Galler’de yer alan St. Davids Katedrali’ndeki Piskopos Vaughan'ın şapelini gösteren resim, 1990’ların başında Suffolk’taki bir malikanedeki resimlerin elden çıkartılması sırasında satın alındı. Sadece 100 sterlin karşılığında satın alınan bu tablo, sonraki 30 yıl boyunca yeni sahibinin duvarında, büyük ölçüde dikkat çekmeden bekledi.

Ancak isminin gizli kalmasını isteyen alıcı, tablonun arkasında gizli bir “W Turner” yazısını keşfettikten sonra, uzmanlar tablonun sanat eseri olduğunu doğrulamayı başardılar. Şimdi bu tablonun, 20 Mart’ta Cambridge’de Cheffins tarafından açık artırmaya çıkarıldığında 20.000 sterlin ile 30.000 sterlin arasında bir fiyata satılması bekleniyor.

Tablonun sahibi, “tablo 30 yıldan fazla bir süredir yemek odamızda asılıydı, periyodik olarak resmin Turner’a ait olabileceğini tartışıyorduk ama daha fazlasını yapmıyorduk” dedi ve devam etti: “2022 sonbaharında Galler’e yaptığımız gezide St. Davids Katedrali’ni ziyaret etmemizin ardından tablomuza duyduğumuz ilgi yeniden alevlendi. Kısa bir süre önce Cheffins’te bir Turner satışından haberdar olduğumuz için onlarla iletişime geçmeye karar verdik.”

Cheffins’ten Patricia Cross da “Bu parça, Turner’ın bir sanatçı olarak erken dönem gelişimine bir bakış sağlayan önemli ve yeni bir keşif” dedi.

Tablo Cambridge’deki müzayedeci Cheffins’e ulaştıktan sonra Turner uzmanı Andrew Wilton çağrıldı. Tate Britain’daki Turner Koleksiyonu’nun eski yöneticisi Wilton, tablonun gerçekten bir Turner eseri olduğunu doğruladı.

Tablonun malikanedeki tasfiye satışından önceki 200 yıl boyunca nerede olduğu bilinmiyor.

Joseph Mallord William Turner kimdir?

1775 doğumlu Turner, ülkenin manzaraları ve mimarisine ilişkin tablolarıyla tanınan İngiliz romantik bir ressamdı. Turner, 1795’te 20 yaşındayken Galler’i gezdi ve St. Davids’i ziyaret ettiği bilindiği için bu sırada tablo üzerinde çalıştığına inanılıyor.

Yetenekli sanatçı, henüz 15 yaşındayken çalışmalarını Kraliyet Akademisi’nde sergilemeye başladı ve arkasında 550’den fazla yağlıboya, 2.000 sulu boya ve 30.000’den fazla kağıt eser bırakırken bunların çoğunu ulusa hediye etti.