"Süper Zeki Yapay Zeka" sandığımızdan da yakında olabilir

Ünlü robot Sophia'nın da arkasındaki isimlerden biri olan Ben Goertzel, "Süper Zeki Yapay Zekanın" çok yakında aramızda olabileceğine inanıyor. Peki bunun muhtemel tehlikelerine karşı ne kadar hazırlıklıyız?

"Süper Zeki Yapay Zeka" sandığımızdan da yakında olabilir

Yapay genel zeka (AGI) terimini popüler hale getiren bilgisayar bilimci, bu terimin 2029 gibi erken bir tarihte gerçeğe dönüşebileceğine inanıyor. “Merkezsiz, demokratik, kapsayıcı ve faydalı bir Yapay Genel Zeka” yaratmayı amaçlayan SingularityNET’in kurucusu Ben Goertzel, Beneficial AGI Summit 2024’te yaptığı konuşmada, yapay zekanın kendini geliştirebileceği bir noktaya çok yakın olduğumuzdan bahsetti.

Her ne kadar böyle bir gelecek çok uzak görünse de, Goertzel, bunun çok daha hızlı gerçekleşebileceğine inanması için çeşitli nedenleri sıralıyor. Goertzel, şu anda doğrusal bir gelişme döneminde değil, üstel bir gelişme döneminde olduğumuz için bunun mümkün olduğunu söylüyor: “Önümüzdeki on veya yirmi yılda, tek bir bilgisayarın 2029, 2030 yılına kadar kabaca insan beyninin bilgi işlem gücüne sahip olması muhtemel görünüyor. Sonra buna bir 10/15 yıl daha eklerseniz, tek bir bilgisayar kabaca tüm insan toplumunun bilgi işlem gücüne sahip olur.”

Goertzel, ChatGPT gibi büyük dil modellerinin (LLM’ler) dünyayı yapay zeka potansiyeline uyandırdığını belirtiyor, ancak dünyaya dair gerçek bir anlayış göstermedikleri ve daha çok baharatlı bir otomatik tamamlama gibi çalıştıkları için LLM’lerin AGI’ye giden yol olduğuna inanmıyor. Yine de LLM’lerin, belki de kendi şirketi OpenCog’un Hyperon’uyla, bizi tekilliğe doğru yönlendiren AGI’nin bir bileşeni olabileceğine inanıyor.

Ben Goertzel, robot Sophia'nın da arkasındaki isimlerden biri.

Goertzel, arXiv'de yayınlanan, hakem denetiminden geçmemiş bir ön baskı makalesinde, “Bir Hyperon sistemine yapmayı makul bir şekilde öğretebileceğimiz şey, yazılım kodu tasarlamak ve yazmaktır” diye belirtti ve devam etti: “LLM’ler basit bağlamlarda bu konuda zaten başarılı, Hyperon bu yeteneği daha derin yaratıcılık ve daha yetenekli çok aşamalı muhakeme ile artırmak için tasarlandı. Kendini geliştirebilecek ve sonraki versiyonları yazabilecek kadar iyi kod tasarlayıp yazabilen bir sistemimiz olduğunda, tam bir zeka patlamasına ve Teknolojik Tekilliğe yol açabilecek bir alana giriyoruz.”

Goertzel bu konuda bazı endişelere sahip olsa da, aynı zamanda büyük bir heyecan da duyuyor. Ancak yapay zekanın kendisini yazmaya başladığı bir atılım, içinden ne çıkacağı bilinmeyen Pandora’nın kutusunu açmaya benziyor ve öncesinde uygun önlemlerin alınması gerekiyor. Ne yazık ki bu konuda henüz çok fazla adım atılmış değil. Eğer tekillik Goertzel ve diğer bilgisayar bilimcilerinin inandığı kadar yakınsa, bu konuda hızlı bir şekilde adım atılması için büyük bir baskı bulunuyor.

Goertzel konuşmasında “Bence, insan seviyesindeki AGI’ye ulaştığınızda, birkaç yıl içinde, tamamen insanüstü AGI’ye ulaşabilirsiniz, elbette AGI kendi muhafazakarlığı nedeniyle kendi gelişimini kısıtlamazsa” diyor ve ekliyor: “Bence bir AGI kendi zihnini gözlemleyebildiğinde, insani veya insanüstü düzeyde mühendislik ve bilim yapabilir. Daha akıllı bir AGI yapabilmeli, ardından daha akıllı bir AGI yapabilmeli, sonra da bir bilgi patlaması meydana gelebilir. Bu, üstel hızda [bilgisayar bilimci Ray Kurzweil'in] düşündüğünün bile ötesinde bir ilerlemeye yol açabilir.”