Swatch'tan Samsung'a Saat Davası

İsviçreli ünlü saat üreticisi Swatch Group, Samsung'a karşı oldukça ciddi sonuçlar doğurabilecek bir dava açtı.

Swatch'tan Samsung'a dava

Reuters tarafından bildirilene göre Longines, Omega, Swatch, Rado ve Tissot gibi markaların sahibi olan İsviçreli ünlü saat üreticisi Swatch Group, telif ihlali sebebiyle Samsung Electronics ve Samsung Electronics America'ya karşı New York Güney Bölgesi ABD Bölge Mahkemesi'ne şikayette bulundu.

Swatch'un iddiasına göre Gear Sport, Gear S3 Classic ve Frontier akıllı saatleri için indirilebilen bazı saat yüzleri, markaları ile "aynı veya neredeyse aynı işaretler" barındırıyor. İsviçreli firma, bu nedenle 100 milyon dolardan fazla ödeme istiyor. Firma, teliflerin ABD'de kayıtlı olmasından dolayı davayı orada başlattığını söylüyor.

Samsung akıllı saat kullanıcıları Galaxy Store'dan binlerce farklı saat yüzü indirebiliyorlar. Bunların bir kısmı harici, üçüncü parti geliştiriciler tarafından tasarlanıp yayımlanıyor. Davada bahsi geçen saat yüzleri üçüncü parti geliştiriciler tarafından yayımlanan ürünler ancak Samsung'un bu ürünlerin yayımlanmasını onaylamış olması da oldukça büyük bir problem olarak görülebilir.

Firmanın mağazasında bulunan bazı saat yüzlerinin çok tanındık markalara büyük benzerlik göstermelerine rağmen firmanın onaylama sürecinden geçmiş olduğu daha önce de karşımıza çıkan bir problemdi. Swatch Grubu tarafından şikayette belirtilene göre saat yüzlerinin bu şekilde kullanılması sadece "Swatch Group Firmaları'nın ürünlerinin yıllar boyunca çalışarak kazandıkları ünden ve saygınlıktan faydalanmak" anlamına gelebilir. Ayrıca bir Swatch sözcüsünün söylediği üzere "etkilenen markalar milyarlar değerinde" ama firmanın dava istemi "sadece üç basamaklı milyonlarla" sınırlı.

Okuyucu Yorumları