Tarihi geçen ilaçlar ne yapılır? Son kullanım tarihi dolan ilaçları ne yapmalıyız?

Evinizdeki son kullanım tarihi geçen ilaçlarınızı ne yapmalısınız? Tarihi geçen ilaçları çöpe atmak doğru mu, yanlış mı?

Tarihi geçen ilaçlar ne yapılır? Eski ilaçları çöpe atmak ne kadar doğru?

Bazı ilaçları "her ihtimale karşı" el altında tutmak cazip bir fikir olabilir. Ancak bu cazip fikir bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Öncelikle, ilaçlar yanlış kullanılabilir. Yapılan araştırmalara göre reçeteli ilaçları yanlış kullanan birçok insan onları ailesinden ve arkadaşlarından alıyor.

Ayrıca, birinin yanlışlıkla yanlış bir ilacı alma riski de vardır. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz ecza dolabına merak salabilir veya bir gece yatmadan önce karanlıkta bir ilaca uzanırken benzer başka bir ilacı alabilirsiniz.

Tüm bunlar dikkatsizlik sonucu olabilecek kazalar... Ama işin bir de "küçük karakterlerle yazılan" kısmı var. Her ilacın bir son kullanım tarihi vardır ve evinizde bulunması için aldığının bir ilaç, bir köşede dururken bu tarih gelip geçebilir.

Süresi dolmuş ilaçlar hala etki gösterebilir, ancak bu ilaçların son kullanma tarihlerine sahip olmasının bazı sebepleri vardır: Bu tarihten sonra etkinlikleri ve güvenilirlikleri garanti edilemez. Dahası, bazı ilaçlar zamanla bozulur. Bu nedenle size fayda sağlamaktan çok zarar verebilirler.

Peki ama tarihi geçmiş ilaçları ne yapmalıyız?

En iyisi, son kullanım tarihi geçmiş bir ilacın kullanılmaması ve imha edilmesidir. Bazı ilaçlar, atılabilir olduklarına dair işaretlere sahiptir ve evinizde ne şekilde imha edilecekleri bellidir. Ancak genel olarak, çevre ve canlılar üzerinde sahip olabilecekleri etkilerden dolayı ilaçların çöpe atılması tavsiye edilmez.

Bazı ülkelerde son kullanma tarihi geçen ilaçların toplanması için ulusal kampanyalar düzenleniyor ya da bu ilaçları karakollara bile iade edebiliyorsunuz. Ülkemizde ise, tarihi geçen ilaçlar için tercih edilen imha seçeneği, bu ilaçları yakınınızdaki bir sağlık kuruluşuna teslim etmek. Böyle ilaçların en yakın sağlık kuruluşlarına teslim edilip diğer tıbbi atıklarla birlikte uygun şekilde imha edilmesi gerekiyor

Eğer elinizde tarihi geçmiş bir ilaç veya ilaçlar varsa, bu ilaçları çöpe atmak yerine en yakınınızdaki sağlık kuruluşuna iade etmenizi öneriyoruz. Unutmayın; ilaçlar kimyasal maddeler içerir ve bu maddeler, evsel atıklarla birlikte atılırsa çevre için zararlı olacaklardır...