Otel yataklarının üzerine örtülen o örtü aslında ne işe yarıyor?

Bir otel odasında, yatağın ayakucunda uzanan kumaş parçası hiç dikkatinizi çekti mi? Otellerde gördüğünüz, yatağın üzerine örtülen örtülerin aslında ne işe yaradığını biliyor musunuz? İşte orada olmasının sebebi...

Otel yataklarının üzerine örtülen o örtü aslında ne işe yarıyor?

İngilizce adıyla 'bed runner' bugün neredeyse tüm otellerde kullanılan bir tür yatak örtüsü. Google'a yatak koşucu yazdığınızda onlarca fotoğraf çıkacaktır. Peki, ne işe yarıyor? Görüntüsü aşina adı çok bilinmeyen bu dekoratif örtünün aslında kullanılmasının pek çok nedeni var. Birlikte bakalım...

Bir otele gittiğiniz ve yatağının ucunda dar bir örtü bulacaksanız. Kimi zaman ziyaretçiler bu örtüyle ne yapacaklarını bilemezler. İşte kullanım alanları:

  • DÜZEN: Otel çarşafları bilindiği gibi beyazdır. Bunun farklı sebepleri var. Dikkat ederseniz otellerdeki havlular, bornozlar da beyaz. Düz beyaz çarşaflar ucuz olmakla kalmaz, daha ucuza yıkanır. Dekoratif çarşafların makinede zarar görme ihtimali daha fazladır. Kumaş genellikle ağartma için uygun olmadığından, dekoratif çarşaflar düz beyaz çarşaflar kadar uzun süre dayanmaz. Tam aksine beyaz çarşafların ağartılması kolaydır. Kolay solmazlar ve renk akması ihtimali yoktur. Ayrıca, düz beyaz çarşaflar misafirler için odanın yeni döşenmiş olduğu hissini verir. Bu durumun müşteriler için de bir faydası var. Beyaz çarşaflar kirliyse anında fark edilebilir. Ve otel hijyeni konusunda endişe duyan konuklar için güven unsuru verebilir. İşte yukarıdaki bahsettiğimiz çeyrek şilteler de düz beyaz yatak takımlarının monoton ve sıkıcı görünmemesi bu örtüleri kullanır. Kullanımı yatak örtüsünden, yatak örtüsü temizliğinden de daha pratiktir.

  • AYAKKABI LEKESİNE KARŞI: Yatağa ayakkabı ile uzanan konukların beyaz çarşafları kirletmesinin, çarşafta leke kalmasının önüne geçer. Ayak ucunda yer aldığı için sadece çarşafları değil, beyaz yorganları ve beyaz battaniyeleri de koruyucu bir örtü görevi görür.

  • MALİYET: Odanın ambiyansını ve görünümünü geliştirir, bu da otelleri bir odaya özelleştirmek ve daha çekici görünmesini sağlamak için ekstra öğeler eklemenin ek maliyetinden kurtardıkları anlamına gelir.

  • KAYBOLMAYA KARŞI: Chip.de'ye göre ise genellikle yatak çarşaflarıyla zıt bir renge sahiptir ve anahtarlar, cep telefonunuz gibi küçük eşyaları kaybetmenizi engeller. Otel misafirleri genellikle eşyalarını taşındıktan sonra yatağın üzerine bırakır. Bu sayede anahtar ve benzeri eşyalar daha kolay göze çarpar.

  • TASARIM: Bu örtüler genellikle otel odasının renkleri ve atmosferiyle uyumludur. Oda daha çekici ve temiz görünür. Boyutları küçüktür, bu da süslü örtüler kadar pahalı olmadığı anlamına gelir. Bu da pek çok öğeyi değiştirmeden yatak takımını daha çekici göstermek için uygun bir seçenek haline getirir.

  • HİJYEN: Bavullar, seyahat çantaları, günlük giysiler ve ceketler genellikle otele gelir gelmez yatağın üzerine yerleştirilir. Bu örtü çarşafların kirlenmesini ve dışarıdan getirdiğiniz bakteri ve virüsleri çarşafa bulaştırmayı önleyebilir.

  • PRATİKLİK: Bu tarz bir örtü büyük bir yatak örtüsünden daha pratiktir. Yatağa daha hızlı serilebilir.

  • KOLAY YIKANABİLİR: Boyutları nedeniyle yatak örtülerine göre daha kolay yıkanabilirler.