Taxi Life: A City Driving Simulator İncelemesi - Puedo bajarme en un lugar apropiado?

Yıllarca müşteri olarak kullandık. Şimdi kendi taksimizin patronu olmaya ne dersiniz? Hem de Barselona'da!

Pandemi öncesi yıllarca Mobil Dünya Kongresi için her sene düzenli olarak Barcelona’ya gidip durduk. Gerçekten görülmesi gereken güzel Avrupa şehirlerinden biri. Ancak henüz gitme şansı bulamadıysanız ve yakın zamanda bir planınız yoksa da üzülmeyin. Birebir gibi olmasa da en azından şimdi ekran başında ziyaret etmeniz için bir şansınız var. Hem de oyun oynayarak. Daha önce Train Life: A Railway Simulator ile adından söz ettiren ve devamında da simülasyonlara odaklanmayı planlayan Simteract’ın ikinci oyunu bu kez, farklı olarak, bizi Barcelona’da geleneksel bir taksi şoförünün hayatını yaşamaya davet ediyor. Simülasyon oyunlara kıyasla grafik kalitesi ile dikkat çeken oyun, simülatör severler için çekici olmasına rağmen, bazı yönleriyle yetersiz kalıyor ve beklentileri karşılamakta biraz zorlanıyor. Peki nedir bunlar, gelin birlikte bakalım.

Taxi Life: A City Driving Simulator, sadece eğlenceli bir deneyim sunmakla kalmıyor aynı zamanda bunun ötesine geçerek oyuncunun ilerlemesine ve bir şirket kurmasına da izin veriyor. Oyunun çok ilginç bir grafik potansiyeline sahip olduğunu tekrar vurgulamak istiyoruz. Henüz genç bir stüdyo olmasına rağmen gölgeleri, renkleri ve dokuları en azından grafiksel olarak oynaması keyifli bir şekilde bir araya getirmeyi başardığını söyleyebiliriz. Ama yanlış anlamayın, bu bir grafiksel güç değil, sadece oyunu olduğundan daha güçlü gösteren ışık, dokular, arka planlar ve benzeri farklı bölümlerin birleşiminden bahsediyoruz.

Barcelona turu için iyi bir seçenek
Barselona sokaklarında ilerlemek oldukça gerçekçi hissettiriyor, her köşesi detaylarla dolu sokaklar, bir binadan yola kadar her şey daha iyi bir oyun deneyimi yaratmak için detaylandırılmış gibi görünüyor. Bu Barcelona’yı çok seven biri olarak bizim dikkatimizi çekti. Çünkü oyun, şehri tanımak için gerçek bir merak uyandırıyor. Birebir doğru olup olmadığını söyleyemeyiz elbette ama şehrin özünü yansıttığını söyleyebilirim, ya da en azından o ülkenin dışındaki bir izleyici olarak. Buna rağmen, tüm simülatörlerin ortak problemi bu oyunda da deneyimi etkiliyor ve bozuyor.

Grafik kalitesi kare hızını etkiliyor
Elbette kare hızından, çoğu simülatörü etkileyen ve oyun deneyimimizi kritik bir şekilde etkileyen o küçük optimizasyon detayından bahsediyoruz. Taxi Life: A City Driving Simulator da oyun içinde kademeli kare düşüşlerinden muzdarip. Kritik bir durum olmasa da, tekrarlayan ve sizi rahatsız eden bir şey olduğu için deneyimi olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bu genellikle virajlarda ve üçüncü şahıs kamerasındayken meydana geliyor. Örneğin, otoyolda veya binalardan uzakta açık gökyüzüne sahip alanlarda sürüş yaparken, daha büyük ve daha sürekli bir düşüş varmış gibi hissettiriyor, daha yavaş ve kapalı yerlerde veya ara sokaklarda sürmek daha rahat. Birinci şahıs modunda durum nispeten daha iyi.

Oynanışa geçmeden önce, diğer problem, yapay zekadan da biraz bahsedelim. Ciddi bir sorun olmasa da, bir araba sebepsiz yere size çarptığında veya bir araç iz bırakmadan haritadan kaybolduğunda oyunun gerçekçiliği kayboluyor. Bu teknik ayrıntılar önemli, çünkü bu oyunlarda sürükleyicilik her şey demek ve taksi şoförü gibi hissetmek için hiçbir motivasyon olmadığında eğlence düzeyi de düşüyor.

Sadece araba sürmekle ilgili değil
Taxi Life: A City Driving Simulator basit bir şekilde geliştirilmiş çok iyi fikirlere sahip. Kötü bir oyun olduğunu söyleyemem, ancak ne yazık ki yapmaya çalıştıkları her şey biraz basit hissettiriyor ve sizi oyunun sahip olduğu içeriği oynamaya ve keşfetmeye teşvik etmiyor. Barselona şehrinde bir taksi şoförüyüz ve yolcuları alıp gidecekleri yere götürmek zorundayız. Bunu oldukça gerçekçi bir oyun olduğunu dikkate alarak yapacağız, çünkü her şeyi düşünmek zorundayız. Aracın durumundan trafik kurallarına kadar. Üstelik zaman içinde araç yıpranıyor ve bu da performansı ve yakıt tüketimini etkileyebiliyor.

Gerçekçilik teması gerçekten çok çekici, çünkü bu sadece para kazanmak için araç kullanmaktan ibaret değil. Her şeyin farkında olma fikri, bu oyuna değer katan bir şey olmuş. Ne yazık ki çok gelişmiş bir mekanik olmadığı için saatler geçtikçe bu kolayca unutuluyor. Farkına varmanız için de pek teşvik edildiğinizi söyleyemeyiz. Örneğin ilk oyunumuzda bunun farkında olmadan ve sonuçlarını düşünmeden sadece yolcu taşımaya odaklanmıştık ve 9-10 yolcudan sonra tamirciye gitmek aklımıza geldi ve yine de her şeyi çok az paraya tamir ettirebildik. Bu, ne yazık ki, bizimiçin gerçekçiliğin büyüsünü bozdu.

Lütfen trafik kurallarına uyalım
Sürüş sistemine geçmeden önce biraz da trafik ihlallerinden bahsetmek istiyoruz. Oyun nedense kırmızıda geçtiğinizde bunu çok nadiren bir ihlal olarak algılıyor. Aynı şey hız limitleri, yanlış yönde sürüş, dönüş sinyalleri ve benzerleri için de geçerli. Barcelona’da bulunduğumuz zamanlarda trafik kurallarına uyma konusunda ülkemizden pek bir fark olmadığını görüyorduk. Belki bununla ilgili olarak hafifletilmiş bir sistem olabilir. Ama sonuç olarak oyun basitçe çoğu ihlali tanımıyor, bu nedenle oyuncuyu kuralların dışında sürmeye teşvik ettiğini de söyleyebiliriz.

Oyunun hissiyatına gelecek olursak, oyuncu olarak bizi en çok etkileyen şeyin bu olduğunu söylemeliyiz, çünkü yukarıda bahsettiğim sorunlar nedeniyle şehir içinde gerçekçi bir sürüş deneyimi kayboluyor. Ne mutlu ki arabanın ağırlığı dengeli hissettiriyor ve sürüş dinamikleri oldukça iyi ve gerçekçi hissettiriyor. Gerçi saatte 30 kilometre sınırı olan şehirde ilerlediğimiz için bunun pek de bir önemi kalmıyor. Taxi Life: A City Driving Simulator'daki sorun, çok fazla trafiği olmayan bir şehirde taksi kullanıyor olmamız. Bu da deneyimi monoton ve zorlayıcı hale getiriyor. Keşke yavaşlığı telafi edecek bir ek zorluk olsaydı.

Çok güzel detaylar da yok değil
Satın alabileceğimiz araçlar sadece estetik ve mekanik olarak daha karmaşık olduğu için detaylı bir ilerleme de söz konusu olmuyor. Sadece şehir içi sürüş açısından deneyim kolaylaşıyor. Sonuç olarak, elimizde eğlenceli bir sürüş, ancak eğlenmek için zorluklar ve fırsatlar yaratmayan bir ortam var ve bu bizi düz ve eğlenceli olmayan bir simülatörle baş başa bırakıyor.

Belki çok fazla olumsuz şeyden bahsetmiş olabiliriz. Ancak bu daha çok bizim oyunla ilgili yüksek beklentimizi karşılayamaması ile ilgili bir şey olabilir. Yoksa oyun içinde çok fazla parlayan detaylar da yok değil. Dönüş sinyalleri, kontağı çevirme ve yolcularla yapılan konuşmalar gibi deneyimi aydınlatan çok fazla detay var. Elbette, oyunun geri kalanını kurtarmıyorlar, ancak iz bırakan şeyler ve gelecekteki oyunlar veya genişlemeler için iyi bir başlangıç noktası olacağına eminiz.

İki yolcu taşı, eğlen, çık!
Bir simülasyon oyununun uzunluğundan bahsettiğimizde, genellikle bir ana hikayeye sahip olmadıkları için bu çok kolay olmuyor. Taxi Life: A City Driving Simulator, rahatlamak ve zaman geçirmek için oldukça kabul edilebilir kısa ve basit oyun oturumları sunuyor. Rotalar genellikle uzun ve Barselona şehri devasa olduğu için bu oyun çok fazla şey sunuyor. Oynanışındaki sorunlar çok fazla keşfetmeme izin vermediği için ömrünün tam uzunluğunu hesaplayamadık. Oyunun sunduğu her şeyi keşfetmek ve eylem çeşitliliğinin tadını çıkarmak için 5-10 saatin makul bir süre olabileceğini söylemeliyiz. Ancak oyunu severseniz sınır elbette size kalmış.

Sonuç
Taxi Life: A City Driving Simulator kötü bir oyun değil. Sonunda sıkıcı olduğu ortaya çıkan eğlenceli bir deneyimi, keyifli bir zamanı yargılamak istemiyoruz. Sıkıcı olan iyi bir oyun olduğunu söylemek çelişkili gelebilir, ancak elbette bireysel koşullar oyunları nasıl deneyimlediğimizi etkiliyor, bu yüzden bunun kötü olduğunu söyleyemeyiz, ancak iyi de değil. Basit ve normal bir oyun, bunun ötesine geçmeyen, unutulabilir bir deneyim olarak özetleyebiliriz.

Oyun, görselleri çekici hale getirmeye çok odaklanıyor, bu yüzden en çok göze çarpan şey bu. Ayrıca, şehrin temsili, gerçek bir dünyada taksi şoförü olarak çalışıyormuşsunuz gibi hissetmenize gerçekten yardımcı olan bir şey. Optimizasyon kusurları olsa da, bunun oyunla ilgili açık ara en iyi şey olduğunu söylemeliyiz. Güzel grafikler ama düz ve mülayim bir oyun, mekaniğinde çok az derinlik var. Herkes için olmayabilir. Barcelona’yı merak edenler ve simülasyon fanları için daha uygun gibi.

65

Yayıncı Nacon
Geliştirici Simteract
Platform Xbox Series S/X, PC, PS5
Tür Simülasyon
Web https://simteract.com/projects/urban-venture/