Tek Çip Çift Performans

Intel ‘hyperthreading’ adını verdiği yeni teknoloji ile atıl devreleri kullanarak, işlemcinin performansını iki katına çıkarabildiğini açıkladı.

Tek Çip Çift Performans

Yeni teknolojinin tanıtımında kullanılan 2 GHz’lik yeni Pentium 4 işlemcisi, 3.5 GHz’lik bir hız yakalamayı başardı.

hyperthreading adlı yeni teknoloji ile işlemcinin atıl kalan devrelerini kullanması ve görev dağılımı yapması. Aynı anda birden fazla işlemi yapabilen çip, sanki bilgisayarda iki çip varmış gibi davranıyor. Bu yöntem mevcut Pentium 4’lerle birlikte gelen, ancak kullanılmayan ek ‘register’lardan (çipin içindeki verilerin yönetilmesini sağlayan devreler) yararlanıyor. Bu register’lar sayesinde bir çip kendi kaynaklarını kullanarak, aynı anda birden fazla görevi yerine getirebiliyor. Aslında bu yöntemin kullanıldığı bir çip, tam olarak iki Pentium 4’ün gücüne eşit olmuyor, ancak Intel yetkilileri performans artışının çok fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Buradaki en önemli sorun ise yazılım geliştiricilerinin hyperthreading’e yaklışımları. Çünkü bu yöntemin etkili olabilmesi için yazılım üreticilerinin bu yöntemle üretilen çiplere uygun kod yazması önemli.

Bilgi: www.intel.com

Okuyucu Yorumları