"Telefonumuz bizi dinliyor mu" sorusunu tekrar alevlendiren iddia

Bir reklam şirketinin "aktif dinleme" vaadi, akıllı telefonumuzun konuştuğumuz her şeyi dinlediği iddialarının bir kez daha alevlenmesine yol açtı.

"Telefonumuz bizi dinliyor mu" sorusunu tekrar alevlendiren iddia

Neredeyse sürekli yanımızda taşıdığımız elektronik cihazlarımızın ve özellikle de akıllı telefonlarımızın bizi dinlediğini gösteren neredeyse hiçbir kanıt bulunmasa da, pek çok kişi büyük teknoloji şirketlerinin söyledikleri her kelimeyi takip ettiğine inanıyor. Ve şimdi Cox Media Group’un bir pazarlama yan kuruluşu, müşterilerine yönelik reklamları hedeflemek için akıllı telefonunuz, akıllı TV’niz ve diğer cihazlarınız aracılığıyla “aktif dinleme” uygulayabileceğini iddia ederek bu tartışmaları bir kez daha alevlendiriyor.

İlk olarak 404 Media tarafından bildirildiği üzere, Cox Media Group Local Solutions, teoriyi bir reklam stratejisi olarak web sitesine yerleştirdi. Şirket, “Aktif Dinleme ile CMG artık reklamlarınızı tam olarak aradığınız kişilere hedeflemek için ses verilerini kullanabilir” yazdı.

CMG o zamandan beri web sitesinin “Aktif Dinleme” sayfasını yeniden yönlendirdi, ancak bu eski sürümünü internet arşivinde bulabilirsiniz ve sitede hala bir strateji olarak listeleniyor. Pazarlama şirketi, müşterileri günlük konuşmalarında belirli ifadeler kullanarak hedefleyebilseydiniz işletmeniz için ne yapacağını “hayal etmenizi” istiyor. Şirket, örnek olarak “Klima ömrünün sonuna geliyor!” cümlesini kullanıyor. Pazarlama şirketi, telefonunuzun mikrofonunun söylediğiniz her şeyi kaydedip reklam verenlere sattığı yönünde bir komplo teorisini ve gizlilik kabusunu teşvik ediyor gibi görünüyor. CMG Local Solutions bunu nasıl yaptıklarına dair neredeyse hiçbir ayrıntı vermiyor ve iddialarının en hafif tabirle şüpheli olduğu söylenebilir.

Daha önce yapılan araştırmalar, telefonunuzun mikrofonunun sizi dinlediğine dair çok az kanıt bulabildi. Yine de, arama sorgularınız, sosyal medya kullanımınız ve çerezlerinizin birleşiminin, reklam verenlerin verilerinizi izlemesi ve hayatınızı anlaması için fazlasıyla yeterli olduğuna dair çok daha kesin kanıtlar bulunuyor. Ancak CMG Local Solutions ürün olarak “aktif dinleme” üzerine reklam anlaşmaları yapacak gibi görünüyor.

Bunun ne kadar yasal olduğu konusunda ise CMG Local Solution’ın web sitesinde “EVET, telefonların ve cihazların sizi dinlemesi tamamen yasaldır. Bunun nedeni, tüketicilerin genellikle yazılım güncellemelerinin veya uygulama indirmelerinin hüküm ve koşullarını kabul ederken onay vermeleridir” deniliyor. Ancak pazarlama şirketi, verilerin gerçekte nasıl toplandığı veya bu verileri onlara kimin verdiği konusunda çok az ayrıntı sağlıyor ve bu iddialar doğrulanamıyor. Ayrıca örneğin Apple, ekranınızdaki küçük bir simgeyle kullanıcılara mikrofonlarının veya ekranlarının aktif olarak kaydedilip kaydedilmediğini bildiriyor ve bu sayede iPhone’unuzun ortam sesini izleyip izlemediğini muhtemelen bilirsiniz.

Pazarlama şirketi, ses verileriyle bir hedef kitle oluşturduklarını ve yayın, sosyal medya, YouTube ve Google arama yoluyla reklamları kullanıcılara yeniden hedeflediklerini söylüyor. CMG Local Solutions, Google ile 12 yıldır ortaklık yaptığını söylüyor ve Facebook, Microsoft ve Amazon gibi diğer ortakları da listeliyor. Bu ortaklar ve Federal İletişim Komisyonu ise henüz konu hakkında yorum yapmış değil.