Telegram CEO'su, Safari tarayıcısı nedeniyle Apple'a sert suçlamalar yöneltti

Telegram CEO'su Pavel Durov, Safari tarayıcısı nedeniyle Apple'ı sert bir şekilde eleştirdi.

Telegram CEO'sundan Apple'a sert Safari eleştirisi

Telegram CEO'su Pavel Durov tarafından Telegram Premium planlarının onaylanmasının bir hafta sonrasında, web geliştiricilerinin çabalarını boğduğunu söyleyerek Apple'ın Safari tarayıcısına yaklaşımını bir kez daha eleştirdi.

Durov, web tabanlı mesajlaşma platformu Telegram Web'in yerel değil bir web uygulaması olarak sunulmasını çok istediğini, ancak iOS Safari tarayıcısındaki sınırlamalar nedeniyle kullanıcılara Apple'ın mobil cihazlarında tam kapsamlı bir deneyim sunmasının engellendiğini belirtti.

Apple'ın iPhone ve iPad'indeki web geliştiricileri için Safari dışında bir alternatif kullanma seçeneği bulunmuyor ve diğer platformlarda göz ardı edilebilen bazı özellikler henüz iOS'a ulaşmadı. Durov, kullanıcılarını Apple'ın yüzde 30 komisyonunu alabildiği yerlerde daha fazla yerel uygulama indirmeye zorlamak için "Apple'ın web uygulamalarını kasten zayıflatmış olabileceğinden şüpheleniyoruz" diyor.

Geçtiğimiz haftanın sonunda İngiltere'nin Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA), Apple ve Google'ın mobil tarayıcılarla ilgili pazar gücünü yakından inceleyeceğini söyledi. Bu soruşturmanın bulgularına bağlı olarak potansiyel olarak bazı yaptırımlar uygulanabilir.

Nisan ayında Durov, Safari'deki sınırlamaların bir listesini yayınlamış ve bunları bazıları (Push Bildirimleri gibi) yaklaşan IOS 16'da çözülecek gibi görünüyor. Ancak diğer pek çok sınırlama varlığını sürdürecek. Bu sınırlamaların bir sonucu olarak, geliştiricileri etkin bir şekilde Apple'ın mağazasına, ücretlerine ve politikalarına doğru iten yerel bir uygulamaya ihtiyaç duyuluyor.