Tesla'dan eski mühendisine dava: Davanın konusu, Tesla'nın Project Dojo adlı süper bilgisayarı...

Tesla, eski mühendisine gizli verileri çaldığı iddiası ile dava açtı. Çalınan veriler, yine iddiaya göre, Tesla'nın Project Dojo adlı süper bilgisayar teknolojisine ait...

Tesla, eski mühendisine gizli verileri çaldığı iddiası ile dava açtı

Bir Bloomberg haberine göre Tesla, şirketin Project Dojo adlı süper bilgisayar teknolojisiyle ilgili gizli ve sıkı korunan bilgileri çaldığı iddiasıyla eski mühendis Alexander Yatskov'u dava ediyor. Dava başvurusunun bir kopyasında Tesla, Yatskov'u bilgileri kişisel cihazlarına indirmek ve geri vermeyi reddetmekle suçluyor.

Tesla'nın özgeçmişinde iş geçmişi ve becerileri hakkında yalan söylediğini iddia ettiği Yatskov, Ocak ayında elektrikli araç üreticisi için termal mühendis olarak çalışmaya başladı ve Tesla'nın kendi kendini süren arabalarında AI yazılımını eğitmek için kullanılan büyük miktarda veriyi işleyen Tesla'nın sinir ağı eğitim bilgisayarı olan Dojo'nun soğutma sistemlerinin tasarımına yardımcı oldu. Dava başvurusunda belirtilene göre Yatskov, Dojo'nun soğutma bilgilerine ve projeyle ilgili diğer gizli bilgilere erişim imkanına sahipti.

Tesla, tüm mühendislerin Dojo hakkında gizli bilgileri ifşa etmelerini veya saklamalarını önlemesi gereken bir gizlilik anlaşması imzaladığını söylüyor. Şirket, Yatskov'un "Tesla gizli bilgilerini iş cihazlarından ve hesaplarından kaldırarak, bunlara kendi kişisel cihazlarında erişerek ve kişisel bir bilgisayarda gizli Project Dojo ayrıntılarını içeren Tesla belgeleri oluşturarak" ihlal ettiğini söylüyor. Ayrıca şirket, Yatskov'un kişisel e-posta adresinden iş e-postasına gizli Tesla bilgileri içeren e-postalar gönderdiğini fark ettiğini de belirtiyor.

Dava başvurusunda belirtilene göre Tesla, Yatskov'un şirket durum hakkında kendisiyle yüzleştiğinde kişisel cihazlarında gizli bilgileri sakladığını kabul ettiğini de iddia ediyor. EV üreticisi daha sonra Yatskov'u 6 Nisan 2022'den itibaren idari izne çıkardı ve Tesla'nın çalınan bilgileri almak için cihazlarını getirmesini istedi. İddiaya göre Yatskov, Tesla'ya aleyhindeki herhangi bir kanıtı gizlemek amacıyla "sahte" bir dizüstü bilgisayar vererek yanıt verdi. İddia edilen bu sahte bilgisayar, söz konusu bilgilerin hiçbirini içermiyordu ve teklif mektubu gibi yalnızca zararsız Tesla bilgilerine erişmiş gibi görünecek şekilde ayarlanmıştı.

Yatskov 2 Mayıs'ta görevinden istifa etti. Tesla, Yatskov'a zarar tazminatı ve cezai tazminat davası açıyor ve ayrıca Yatskov'u gizli bilgileri iade etmeye zorlayacak bir mahkeme emri istiyor.