Tesla, Optimus'u tanıttı.... Maliyeti ne kadar olacak? Ne zaman satılacak? Elon Musk'ın tahminleri...

Tesla, otomobil üreticisi için gelecekteki yeni bir ürün olabileceğini duyurduğu insansı robotun Optimus'un prototipini tanıttı. Elon Musk, "Bu gerçekten medeniyetin temel bir dönüşümü” diyor. İşte Tesla'nın Optimus olarak adlandırdığı robotla ilgili bilinenler...

Optimus'un maliyeti ne kadar olacak? Ne zaman satılacak?

Yaklaşık 10 yıldır insansı robotlar üzerinde çalışan Tesla'nın prototip robotu Optimus dün ABD'de görücüye çıktı. Optimus, sahnede sert bir şekilde yürüdü , kalabalığa yavaşça el salladı ve yaklaşık bir dakika boyunca elleriyle işaret etti.

Tesla CEO'su Elon Musk tanıtımda robotun ilk kez bir ip olmadan çalıştığını söyledi. Robot sahneye çıkmadan önce Musk, "Geçen yıl sadece robot kostümlü bir insandı" dedi. “Uzun bir yol kat ettik. Bununla karşılaştırıldığında, çok etkileyici olacak.” diye konuştu.

Elon Musk etkinlikte yaptığı açıklamada “Robot aslında size gösterdiğimizden çok daha fazlasını yapabilir” dedi. Tesla, tanıtımda robotunun kutuları taşıdığı, bitkileri suladığı gibi basit görevleri yerine getirdiği bir videoyu da izletti.

MALİYETİ NE KADAR OLACAK?

Musk, robotun büyük miktarlarda üretilmesi durumunda “muhtemelen” maliyetinin 20.000 dolardan az olacağını düşünüyor. Tesla, Optimus'un rakiplerine göre iki avantajının, Tesla'nın sürücü destek sistemi “Full Self Driving”de geliştirilen teknolojiyi kullanarak bağımsız olarak gezinme yeteneği; ve otomotiv bölümünde edinilen üretim tecrübesi nedeniyle maliyet tasarrufları olacağını söylüyor.

MUSK'A GÖRE NE ZAMAN SATILACAK?

BBC'nin haberine göre Musk gelecek yıllarda robot endüstrisinin arabalardan çok daha değerli hale geleceğini; 3 ila 5 yıl içinde Optimus için sipariş almaya başlayabileceklerini düşünüyor.

Musk, Optimus ile birlikte fabrikalarda araba üretiminde çalışabilecek robotların önünün açılacağını da düşünüyor.

DİĞER ROBOTLARDAN FARKI?

Musk Optimus’un milyonlarca birim kapasiteli seri üretim için yaratıldığını ve diğer robotlardan çok daha fazla yetenekli olacağını söylüyor.

Açıklamaya göre Optimus'un elleri, bilekleri veya dizleri gibi eklemlerinde ayrı ayrı veri işleyen aktüatörler bulunmakta. Robot, bu aktüatörleri yapay zekasıyla aktifleştiriyor ve verilen komutu yerine getirmek için hangi hareketi yapması gerektiğini anlıyor.

Tesla mühendisleri, Optimus’un insana benzeyen elleri ile farklı büyüklüklerdeki nesneleri taşıması ve küçük parçalar üzerinde hassas bir tutuş yeteneğine sahip olmasını hedeflediklerini söylüyor.

TERMİNATÖR YORUMU...

BBC'nin haberine göre yatırımcı ve finansal analistler, Tesla'nın robotik teknolojisine yöneleceği konusundaki şüphelerini dile getirerek, bunun yerine Tesla'nın ana faaliyet konusu olan elektrikli otomobillere daha yakın projelere odaklanmasını tavsiye ediyor.

Ancak Elon Musk, yapay zekanın en zorlu problemlerinden birini çözmek istediğini söyledi: Bir insanın yerini alabilecek bir makinenin nasıl yapılacağı.

Bir zamanlar yapay zekanın insanlık için bir tehdit olduğu konusunda uyarıda bulunan girişimci, Tesla'nın robotların işi yaptığı ve insanların faydasını gördüğü bir topluma geçişin güvenli olduğundan emin olmak istediğini söyledi.

Katil bir cyborg hakkında gişe rekorları kıran bir filme atıfta bulunarak, "Terminatör yolundan gitmemek için her zaman dikkatli olmak isteriz" diye uyardı.

Tesla'nın kurcalanamayacak bir durdurma düğmesi de dahil olmak üzere güvenlik önlemleri oluşturduğunu da sözlerine ekledi.