Tesla'nın otonom sürüş sistemi FSD, yapılan testlerde fena halde çuvalladı

Tesla'nın otonom sürüş sistemi, yani FSD, yapılan testlerde çocuk boyutundaki objeyi defalarca görmeyerek sınıfta kaldı.

Tesla'nın otonom sürüş sistemi FSD fena çuvalladı

Tesla'nın Full Self-Driving (Tam Otonom Sürüş - FSD) beta sürümünün en son sürümünde bir sorun var gibi gözüküyor. Bir araştırma grubuna göre bu sistem, yolundaki çocuk boyutlu nesneleri fark etmiyor gibi görünüyor.

The Dawn Project tarafından FSD sürüm 10.12.2 (1 Haziran’ta yayımlanan en son sürüm) ile donatılmış bir Tesla Model 3 kullanılarak yapılan testlerde, araca sonunda çocuk boyutunda bir manken bulunan, iki sıra koni arasında yer alan 110 metre düz yol verildi. Grup, "test sürücüsünün ellerinin asla direksiyonda olmadığını" söylüyor.

Yapılan testlerde yaklaşık 40 km hızla seyahat eden Tesla, her seferinde kuklaya çarptı.

Sonuçlar hakkında, Dawn Project 100 metrelik mesafenin bir insan sürücünün bir çocuğu fark etmesi için fazlasıyla yeterli olduğunu belirterek, "Tesla'nın Tam Kendi Kendine Sürüş yazılımı bu basit ve güvenlik açısından kritik testte defalarca başarısız oluyor ve potansiyel olarak ölümcül sonuçlar veriyor" diyor.

Projenin kurucusu Dan O'Dowd ise, yaptığı açıklamada "Elon Musk, Tesla'nın Tam Kendi Kendine Sürüş yazılımının 'muhteşem' olduğunu söylüyor. Değil… Bu şimdiye kadar gördüğüm en kötü ticari yazılım" diyor.

1982'de Green Hills Software'i kuran ve yazılım güvenliğini savunan O'Dowd, bir süredir Tesla'nın baş belası konumunda, hatta daha geniş siber güvenlik konuları hakkında konuşmanın bir yolu olarak Tesla'yı denetlemeye odaklanan Kaliforniya'daki ABD Senatosu için bir teklif başlattı. O'Dowd'un senato teklifi, Demokrat parti ön seçimini kaybettiği Haziran ayında sona erdi.