Tesla'nın süper bilgisayarı, yeni güncellemeler sayesinde artık daha da süper

Tesla'nın sayısız veriyi işlemek için kullandığı süper bilgisayarı, yeni güncellemelerle birlikte Dünya'nın sayılı süper bilgisayarlarından biri haline geliyor.

Tesla'nın süper bilgisayarı, artık daha da süper

Tesla'nın şirket içi süper bilgisayarı, bir yıl önce belirtilen sayıya göre %28'lik bir artışla 1.600 ek GPU kazandı. Tesla Mühendislik Müdürü Tim Zaman, yeni güncellemenin makineyi GPU sayısına göre dünyada 7. sıraya yerleştireceğini söylüyor.

Makine; özellikle veri merkezi sunucuları için oluşturulmuş, ancak şirketin en üst düzey GeForce RTX 30 serisi kartlarıyla aynı mimariyi kullanan toplam 7.360 Nvidia A100 GPU'ya sahip.

Şu anda Tesla'nın mümkün olduğunda fazla işlem gücüne ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Şirket, arabalarının topladığı çok miktarda video verisini işlemek için kullanılan 'sinir ağları' üzerinde çalışıyor.

En son yükseltme, Tesla'nın yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) hedeflerinin yalnızca başlangıcı olabilir.

Haziran 2020'de Elon Musk, "Tesla, gerçekten çok büyük miktarda video verisini işlemek için Dojo adında bir sinir ağı eğitim bilgisayarı geliştiriyor" demişti ve planlanan makinenin, saniyede bir kentilyon süzülen nokta işlemini veya 1.000 petaFLOP'u temsil eden 1 exaFLOP'un üzerinde bir performansa ulaşacağını açıklamıştı.

1'in üzerine çıkan exaFLOP'un performansı, makineyi dünya çapındaki en güçlü süper bilgisayarlar arasına yerleştirecek. Amerika Birleşik Devletleri Tennessee'deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'ndaki The Frontier süper bilgisayarı da dahil olmak üzere, yalnızca birkaç mevcut süper bilgisayar resmi olarak exa-ölçek sınırını geçmeyi başardı…