Elon Musk'tan, kovulan Tesla çalışanlarının açtığı toplu dava hakkında ilginç açıklama

Tesla'dan kovulan bir grup çalışanın şirkete karşı açtığı dava, görünüşe bakılırsa Elon Musk'ı pek de korkutmadı. Musk'ın açıklamaları, açılan davayı adeta küçümser nitelikte...

Tesla çalışanları dava açtı, Elon Musk umursamadı

Reuters'in bildirdiğine göre Tesla, Sparks, Nevada'daki gigafactory'deki iki eski çalışanı tarafından toplu işten çıkarmalar nedeniyle dava ediliyor. Davada belirtilene göre 500'den fazla işçi, federal yasaları ihlal ederek, 60 gün önceden haber verilmeksizin fabrikada işten çıkarıldı. Dava, "Tesla, çalışanlara fesihlerinin derhal yürürlüğe gireceğini bildirdi" deniliyor. Önceden haber vermeksizin Mayıs veya Haziran aylarında işten çıkarılan ABD'li Tesla çalışanları davanın başrolünde.

ABD WARN Yasasına göre, şirketlerin belirli koşullar altında toplu işten çıkarmaları 60 gün önceden bildirimde bulunmalarını şart koşuyor. Bu sürenin verilmesinin ana sebebi, çalışanlara başka bir iş bulmaları veya yeniden eğitim almaları için yeterli zamanı sağlamak olarak belirtiliyor. Davayı açan işçilerden biri olan John Lynch, 10 Haziran'da işine derhal son verildiğinin kendisine bildirildiğini söylüyor.

Bloomberg ile konuşan avukat Shannon Liss-Riordan, Tesla'nın bazı çalışanlara yalnızca bir haftalık kıdem tazminatı teklif ettiğini de belirtiyor ve yetkilileri, Tesla'nın bir haftalık kıdem tazminatı karşılığında çalışanlarını işten çıkarmaya çalışmasını engellemek için acil olarak harekete çağırıyor.

Davanın haberini takiben CEO Elon Musk, CNBC'ye gönderdiği bir e-postada Tesla'nın maaşlı çalışan sayısını yüzde 10 azaltacağını ve saatlik işgücünü artıracağını bir kez daha tekrarladı. Maaşlı çalışanlar, Tesla çalışanlarının yaklaşık üçte ikisini oluşturmasından dolayı işten çıkarmaların toplam çalışanların yaklaşık yüzde 3,5'ini etkileyeceği belirtiliyor. Musk, "Bundan bir yıl sonra, çalışan sayımızın hem maaşlı hem de açıkçası saatlik olarak daha yüksek olacağını düşünüyorum" diye ekledi.

Bu ayın başlarında Musk, Tesla yöneticilerine işgücünü yukarıda belirtilen yüzde 10 oranında azaltma planlarını söyledikten sonra ekonomi hakkında "süper kötü bir hissi" olduğunu söyleyerek işten çıkartmaların geldiğinin sinyalini vermişti. Davaya göre, binlerce Tesla çalışanının son zamanlarda ABD'de işten çıkartıldığı ve birçoğunun "yıkıcı ekonomik etki" yaşadığı bildirildi.

Ancak Musk, CNBC'ye davanın önemli olmadığını söylüyor: "Bu, küçük sonuçları olan küçük bir dava. İster bisiklet kazası olsun, ister çok daha ciddi bir şey olsun, Tesla ile ilgili her şey büyük manşetlerde yer alıyor."