TEST: Canon EOS 650D

Canon'un orta seviye DSLR kamerası EOS 650D, halefi EOS 600D'den ne kadar iyi?

TEST: Canon EOS 650D

Canon'un orta seviye DSLR kamerası EOS 650D, halefi EOS 600D'nin koltuğunu 18MP'lik sensörüyle birlikte kapıyor. Yüksek çözünürlüklü 3 inç ekranı hareket edebiliyor fakat asıl özelliği dokunmatik olması. Bir ya da iki parmağınızla ekrana dokunarak odak, zoom gibi ayarları yapabiliyorsunuz; hatta iki parmağınızla fotoğrafları yakınlaştırabiliyorsunuz.

EOS 650D ve yeni oto-fokus

Yeni otofokus sistemi hantal halefini geride bırakıyor, Live View moduna büyük geliştirmeler getiriyor ve video modunda devamlı lens takibi sağlıyor. Hibrit otofokus sistemi geleneksel bölge otofokusu (dokuz çapraz-tip sensör) ile kontrast otofokusu kombine ediyor.

Eskiden görüntü sensörünün merkezinde bulunan özel pikseller ile odaklama yapılıyordu. Fakat hibrit otofokusda "adım motor teknolojisi"ne (STM) sahip yeni lensler kullanılıyor ve neredeyse sessiz odak motorları ile odaklanma sağlanıyor. 650D'nin hemen ardından iki adet STM lens piyasaya sürüldü.

EOS 650D ile Full HD video

EOS 650D ile Full HD video

EOS 650D, Full HD çözünürlükte video çekebiliyor. Manuel ayarlamalar yapılabiliyor. Diğer EOS DSLR'lardan da bildiğiniz üzere snapshot (anlık resim) modu kısa sahneler çekiyor ve daha sonra bunları otomatik olarak kombine ederek bir film haline getiriyor. HDMI çıkışı sayesinde doğrudan ve rahatlıkla TV'ye bağlantı sağlanabiliyor.

EOS 650D; 25,600 ISO destekliyor

EOS 650D en son nesil görüntü işlemcisi DIGIC 5'ten gücünü alıyor, aynı işlemci sadece daha lüks 5D Mark II modelinde yer alıyor. ISO 100 – 12,800 arası ışık hassasiyeti sağlayan bu işlemci, gelişmiş modda ISO 25,600'e kadar destekleyebiliyor. Dahası, EOS 650D farklı pozlama zamanlarında çekilmiş üç fotoğrafı tek bir fotoğrafta birleştiren bir HDR programı da sunuyor. Ayrıca düşük-ışık modunda dört hızlı çekim pozu birleştirerek daha az grenli tek bir fotoğraf haline getirebiliyor.

Herhangi bir efekt kullanılmadığında, tam çözünürlükte seri olarak saniyede 5 poz çekebiliyor. Gayet iyi bilinen manuel pozlama ayarlarının (PASM) yanı sıra çeşitli otomatik programlar da seçilebiliyor.

Sofistike fotoğrafçılar entegre Speedlite Transmitter'ı kullanarak iki flaş grubunu kablosuz olarak yönetebilirler. Basit ve renkli efektleri sevenler, yeni 7 efekt arasından "Yağlı Boya" ve "Sulu Boya"yı tercih edebilirler.

İlk STM lensler hazır

İlk STM lensler hazır

Yeni otofokus sistemi, adım motor teknolojisine sahip lenslere ihtiyaç duyuyor. Canon'un daha önceden duyurduğu iki lensten ilki EF-S 18-135mm, 7.5 kat büyütme yapabiliyor. Işık hassasiyeti 1:3.5-5.6. Optik görüntü sabitleyicisi var ve dört durak uzunluğunda enstantane hızına sahip. Video çekimi sırasında kamera hareketlerini algılıyor ve otomatik olarak sabitleyiciyi ayarlayabiliyor. Yakın çekimleri 39cm'den gerçekleştiriyor. İkinci STM objektif ise sabit odak uzaklığına sahip EF 40mm 1:2,8 STM.

Canon EOS 650D, şu anda 18-135 mm lens kiti ile ortalama 3.000 TL civarıda bir fiyata bulunabiliyor.

CHIP Online yorumu

EOS 650D heyecan verici ve ilgi çekici bir DSLR. Sonunda Canon, video çekimi ve Live View'daki kötü otofokusa çare bulmuş gibi görünüyor. Aslında bunun önemi oldukça büyük, çünkü Sony Alpha-SLT'lerde bu işin nasıl yapıldığını bizlere gösterdi; üstelik sistem-kamera rekabetinde tüm alanlarda üstünlüğü ışık hızında eline geçirdi. Hareketlere odaklanabilen bu paralel hibrit kamera dokunmatik ekranıyla da ilgileri üzerinde topluyor.

Daha fazla detay için galerimize buyurun...

Canon EOS 650D teknik özellikler

Canon EOS 650D teknik özellikler

.

Okuyucu Yorumları