TEST: Galaxy Note 2

Samsung'un 5.5 inç'lik cebi Galaxy Note 2'yi en ince detayına kadar test ettik! Ve son kararımız...

TEST: Galaxy Note 2

Samsung, Galaxy S3'ün ardından, bu kez Galaxy Note 2 ile test merkezimize konuk oldu. 5.5 inç'lik dev ekranıyla "büyük bir Galaxy S3'e" benzeyen Note 2, aslında kasanın içerisinde çok farklı ve etkileyici özellikler gizliyor.

İlk Galaxy Note'un beklenenden çok daha büyük bir ilgi görmesi, doğal olarak Galaxy Note 2 için de beklentilerin yüksek tutulmasına neden olmuştu. Note 2'nin, kardeşinden daha iyi bir telefon olmasını zaten herkes bekliyordu. Ama Samsung, 5.5 inç'lik bir telefonu satabilmek için daha fazla neler yapabilirdi? İşte bu testimizde, size, Samsung'un, Galaxy Note 2 ile neler yapabildiğini anlatmaya çalışacağız ve testimizin sonuçları doğrultusunda, telefonun beklentileri ne kadar karşılayabildiğine karar vereceğiz...

Test merkezimize konuk olan Galaxy Note 2, 16 GB dahili depolama alanına sahip. Bu alanın yaklaşık 10.5 GB'lık kısmı kullanıcının hizmetine sunuluyor. Geri kalan 5.5 GB ise, işletim sistemi ve sistemle gelen uygulamalar tarafından kullanılıyor. Bu alan yetmez diyenler için, telefonun microSD kart yuvasına sahip olduğu müjdesini verebiliriz.

Donanım ve işletim sistemi

Donanım ve işletim sistemi
Uygulamaların açılış hızlarını böyle test ediyoruz

1.6 GHz'lik 4 çekirdekli işlemci ve 2 GB RAM... Sadece bu iki özellik, Galaxy Note 2'yi şu an için piyasanın en güçlü akıllı telefonu yapmaya yetiyor. Güçlü donanım, Android 4.1 Jelly Bean ile birleşince, kolay kolay göremeyeceğimiz akıcılıkta bir kullanım ortaya çıkıyor. Takılma yok denecek kadar az. Sadece widget seçim ekranı açılırken, o da çok kısa süreli bir takılma meydana gelebiliyor. Ama bu takılma Galaxy S3'te de vardı. Diğer telefonlarda, hatta Nexus'ta bile Note 2'den daha fazla takılma olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun dışında rehber, telefon ya da mesajlar ekranlarının açılması neredeyse "sıfır takılmayla" gerçekleşiyor.

Telefonun Android 4.1 Jelly Bean ile geldiğini muhtemelen anlamış olmalısınız. Tabi Samsung, kendi arayüzü TouchWiz'i de Note 2'ye eklemeyi ihmal etmemiş. Daha önceki Samsung telefonlarda pek hoşumuza gitmese de, TouchWiz'in neler yapabildiğini Note 2'de rahatlıkla görebiliyoruz.

Şunu rahatlıkla söylemek mümkün: Galaxy Note 2 ile yaşayacağınız Android deneyimini şu anda, piyasadaki hiçbir telefonla yaşayamazsınız. Çünkü Note 2'yi kullandıkça, elinizdekinin bir Android telefon olduğunu unutmaya başlıyorsunuz. Bunun en büyük nedeni ise, hiç kuşkusuz, sunduğu "gerçek multitasking" özelliği.

Muhtemelen kutusundan çıkarttığınızda telefonda bu özelliği bulamayacaksınız çünkü Samsung, kısa süre önce yayınladığı güncelleme ile bu özelliği Note 2'ye ekledi. Biz de, kısa süren bir güncellemenin ardından, ilk kez, Android'de gerçek multitasking deneyimi yaşamayı başardık.

Kısaca ne demek istediğimizden bahsedelim: Örneğin Note 2'den önce YouTube uygulamasını açıp müzik dinlerken, aynı anda tarayıcıyı açıp Web'de gezinmek ya da mesaj yazmak mümkün değildi. Ama Note 2 ile birlikte Samsung, Google'ın yapmadığını yapmış durumda. YouTube uygulamasını açtıktan sonra "geri" tuşuna basılı tutarsanız, ekranın solunda uzun bir menü açılıyor. Bu menüdeki uygulamalardan dilediğiniz birinin simgesini tutup ekrana sürüklerseniz, YouTube penceresi yarım ekran halini alıyor ve ekranın diğer yarısına, az önce sürüklediğiniz uygulama yerleşiyor.

Şu anda bu özellikle uyumlu pek çok uygulama var. Ama örneğin aynı şeyi hesap makinesi ile, en azından şimdilik yapamıyorsunuz.

Ekran ne kadar kaliteli?

Ekran ne kadar kaliteli?

Note 2'nin ekranı, daha önce de söylediğimiz gibi 5.5 inç büyüklüğünde. Sunduğu çözünürlük ise 1.280 x 720 piksel. Samsung, Note 2'nin ekranını bu kez tam olarak 16:9 formatında tasarlamış. Bu, özellikle telefonun dev ekranında film izlemek isteyenler için oldukça iyi bir yenilik.

Note 2 ekranının renkler konusunda çok başarılı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Şikayet edebileceğimiz tek konu, parlaklık. Test merkezimizde yaptığımız testlerde, parlaklığın 266 cd/m2 olduğunu gördük. Bu değer, piyasadaki büyük ekranlı diğer akıllı telefonların biraz gerisinde kalıyor. Peki bu bizim için bir sorun mu? Aslına bakarsanız pek değil. Parlaklığın nispeten düşük oluşunu sadece beyaz arka planlı web sayfalarında fark edebileceksiniz. Tabi çok dikkatli bakarsanız...

Bunun dışında, Galaxy Note 2'nin ekranı için söylenebilecek tek bir kötü söz yok. Samsung'un Super AMOLED HD adını verdiği ekran teknolojisi, dev ekranın hakkını vermesini sağlayabiliyor.

Pil ömrü

Pil ömrü

Kendinize "5.5 inç'lik bir ekran ve 1.6 GHz'lik dört çekirdekli işlemciye pil dayanır mı?" sorusunu sorduysanız cevabı baştan verelim: Evet, dayanır! En azından Galaxy Note 2 için durum böyle.

Samsung, Galaxy Note 2 birlikte 3.100 mAH'lık bir pil sunuyor. Yaptığımız testlerde bu pil, bize 9 saat 45 dakika kesintisiz konuşma süresi sunmayı başardı. Yine kesintisiz olarak Web'de tam 8 saat 32 dakika gezinmeyi başardık.

Biraz da günlük normal kullanımda pilin neler yapabildiğinden bahsedelim. Yüzde 100'e şarj edilmiş pil ile yola çıktık ve yüzde 20'ye düştüğümüzde Android'in sunduğu kendi pil kullanım raporuna baktık. Pili en çok harcayan, tabii ki ekran oldu. Ekran,test süresi boyunca 4 saat 35 dakika açık kaldı. Testimizi, çoğu kullanıcının günlük hayatta yaptığını yaparak, yani otomatik ekran parlaklığı açık olarak gerçekleştirdik.

Aynı sürede, Galaxy Note 2 ile 2 saat 42 dakia telefon görüşmesi yapıldı. 2 saat kadar oyun oynadık, 2.5 saat kadar internette gezindik. Buna Facebook ve Twitter uygulamaları da dahil. Tüm bu süreç, telefonu şarjdan çıkarttıktan sonra, 70 saatte yaşandı. Yani günlük, çok ağır olmayan ama çok da hafif sayılmayacak bir kullanımla, tek şarjda 3 gün rahatlıkla çalışabildi. Yüzde 20'lik pil seviyesinin kaldığını da hatırlatmakta yarar var.

Ne işe yarıyor bu S-pen?

Ne işe yarıyor bu S-pen?

Galaxy Note 2, Galaxy Note 1'de olduğu gibi, özel bir Stylus kalemle birlikte geliyor ve Samsung, bu kaleme S-Pen adını veriyor. Note 2'nin kalemi, ilk Note'un kalemine göre daha uzun, daha ince ve çok daha ergonomik.

Peki S-Pen ile neler yapabiliyoruz? Açık söylemek gerekirse şimdiye kadar akıllı telefon ya da tabletlerde kalem kullanımına çk da sıcak bakmıyorduk. Ama bu durum önce Galaxy Note 10.1 tabletle değişmeye başladı ve şimdi, Note 2 ile birlikte tamamen değişti.

Herhangi bir pille çalışmayan S-Pen, telefonun kullanımını bambaşka bir boyuta taşıyor. Kalemi yuvasından çıkarttığınız anda, ekranda özel bir sayfa daha açılıyor. Samsung'un S-Note adını verdiği uygulama tek kelimeyle müthiş bir kolaylık sağlıyor. Kalemi çıkarttığınız anda,not almanız için bir not defteri hemen ekranda beliriyor.

Tabii ki kalemin yapabildiği tek iş yazı yazmak değil. Örneğin S-Pen'i galerideki bir klasör üzerine yaklaştırıp (ekrana dokunmadan) biraz beklerseniz küçük bir pencere açılıyor ve klasördeki resimlerin küçük önizlemelerini görmemizi sağlıyor. Benzer şekilde, bir e-posta mesajının üzerine geldiğimizde, yine dokunmadan, o e-postanın içeriğini açılan pop-up pencerede görebiliyoruz. Aynı şey, mesajlar için de geçerli. Siz kalemi ekrana değdirmeden, üzerinde gezdirirken, ekranda da minik br daire beliriyor. Bunu, Windows'unuzdaki "ok" işaretine de benzetebilirsiniz aslında...

Daha fazla S-Pen...

Daha fazla S-Pen...

S-Pen ile yapılabilecek bir diğer ilginç işlem de "kesme." Bunun ne olduğunu da yine bir örnekle açıklayalım: Örneğin bir web sayfasından ya da bir resimden bir bölümü kesip resim haline getireceksiniz. Bunun için tek yapmanız gereken, kalemin üzerindeki küçük düğmeye basmak ve kesmek istediğiniz yeri seçmek. Daha sonta kestiğiniz bu resim bölümünü, yine açılan penceredeki seçenekler yardımıyla hemen bir e-postaya ekleyip gönderebilir, Facebook'ta paylaşabilir ve benzeri pek çok şeyi yapabilirsiniz.

S-Pen konusunu kapatmadan, sunduğu etkileyici bir özellikten de bahsetmekte yarar var. Ekrana , S-Pen ile birşeyler yazarken ya da çizerken, kalem ile ekrana yaptığınız baskı miktarı, çizginin kalın ya da ince olmasını sağlıyor. Eğer çok ince bir çizgi çizecekseniz neredeyse hiç bastırmamnız, kalın çizgi içinse, biraz bastırmanız yeterli oluyor.

Performans testleri

Performans testleri

İlk bölümlerde telefonun son derece hızlı olduğundan, takılmanın neredeyse sıfıra yakın olduğundan bahsettik. Paki konuya biraz da teknik açıdan yaklaşıp benchmark programlarına göz attığımızda durum nasıl?

Şu anda akıllı ceptelefonları için kabul gören başlıca üç benchmark programını testlerimize dahil ettik. Bunlardan ilki, tabii ki Quadrant oldu. Galaxy Note 2, Quadrant testinde 6.000 gibi, oldukça yüksek bir puan almayı başardı. Aynı testte Galaxy S3, 5.200 puanda kalmıştı.

AnTuTu Benchmark testimizde ise telefonun aldığı puan 13.656 oldu. Galaxy S3 ise, bu testte 10.000 puanın biraz altında kalmıştı.

Son olarak, Galaxy Note 2 ile birlikte gelen web tarayıcının internet performansını ölçmek için Browser Mark testini uyguladık. Galaxy Note 2, bu testte de 180.025 puan almayı başadı. Galaxy S3 testimizde S3, aynı testten 162.994 puan alabilmişti.

Her üç sonuç da, Note 2'nin, şu an için piyasadaki en hızlı akıllı telefonlardan biri olduğunu kanıtlıyor. Hatta telefonun şimdilik en hızlı seçenek olduğunu söylemek bile mümkün...

Kamera kalitesi ve yeni özellikler

Kamera kalitesi ve yeni özellikler

Galaxy S3'ün sunduğu kamera kalitesi ve çekim modlarıi Galaxy Note 2'de de aynen yerini almış durumda. Örneğin "Best Picture" özelliği sayesinde arka arkaya 5 kare çekip, aralarından en iyisini seçme şansınız yine var.

Kameranın çalışma hızı tek kelimeyle kusursuz. Simgesine bastığınız anda, neredeyse hiç beklemeden açılan kamera uygulaması, aynı hızı çekimlerde de göstermeyi başarıyor. Siz çekme düğmesine bastığınız anda çekim gerçekleşiyor ve telefon, hiç beklemeden yeni çekim için hazır hale geliyor.

Kısacası kameranın hız konusunda hiçbir sorunu yok. Peki fotoğraf kalitesi nasıl? 8 megapiksellik kamera, gün ışığında çok iyi sonuçlar verebiliyor. Ancak yapay ışık ya da karanlık ortamlarda, neredeyse tüm akıllı telefonlar gibi, biraz yetersiz kalabiliyor. Yapay ışıkta çekilen fotoğrafların biraz "sıcak" çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Karanlık ortamlarda ise fotoğraflardaki kumlanma hemen dikkati çekiyor. Telefonun led flaşı işinien iyişekilde yapmaya çalışsa da, diğer led flaşlar gibi, her ortam için yeterli olmuyor.

Full HD video kaydı da yapabilen Galaxy Note 2, bu konuda da, özellikle gün ışığı söz konusu olduğunda çok başarılı. İlginç bir özellik de sunuyor Note 2'nin video çekim modu: Video çekerken, aynı anda fotoğraf da çekebiliyor. Video çekmeye başladığınızda, ekranda bir de fotoğraf kamerası simgesi beliriyor. Bu simgeye basarsanız, video çekim hiç kesilmeden, aynı anda fotoğraf da çekebiliyorsunuz.

Küçük bir de not: Galaxy Note 2'nin ön yüzünde de, görüntülü görüşme için kullanabileceğiniz 1.9 megapiksellik, ikinci bir kamera bulunuyor.

Ses kalitesi

Ses kalitesi

Galaxy Note 2, 3G üzerinden yapılan telefon görüşmelerinde başarılı bir ses kalitesi sunmayı başarıyor. Ancak konu sesi hoparlöre vermek olduğunda aynı başarıyı tekrarlayamıyor. Yine de hoparlörün sunduğu ses kalitesi, söylenenleri anlayamayacak kadar kötü değil.

Hoparlörün çok üst düzey olmadığını, müzik dinlerken ya da film seyrederken de anlamak mümkün. Ortalamanın üzerinde bir kalite sunsa da, dıiarıya verdiği sesler, "en iyi hoparlörün" verebileceği sesler değil. Ama şurası da bir gerçek ki, birkaç istisna dışında, hiçbir telefonun hoparlörü, kusursuza yakın bir ses kalitesi sunamıyor.

Telefonla birlikte, Samsung'un Galaxy S3 ile de sunduğu kulaklık geliyor. Üzerinde ses açma / kapama ve konuşma tuşları bulunan kulaklığın sunduğu ses kalitesi oldukça iyi. Tabi konuşmalar için, kulaklık üzerinde bir de mikrofon bulunduğunu söylemekte yarar var.

...Ve sonuç

...Ve sonuç

Samsung, Galaxy Note 2 ile müthiş bir iş çıkartmış. Performansı, işçilik kalitesi, tasarımı, dev ekranı, S-Pen'i ve sunduğu ilginç özellikler - uygulamalarla Galaxy Note 2, akıllı telefon pazarına sunulmuş en iyi telefonlardan biri. Özellikle pil ömrü, Note 2'yi, en azından şimdilik rakipsiz kılıyor. Üstelik bu test raporumuzda, telefonun sahip olduğu NFC, dosya transfer özellikleri, GPS'i, Wi-Fi'ı ve daha pek çok şeyden bahsetmek için yerimizin yetersiz kaldığı düşünüldüğünde...

Bu kadar iyi bir akıllı telefonun çok pahalı olduğunu düşünebilirsiniz. Özellikle Galaxy S3'ün 2.000 TL barajında piyasaya çıktığını hatırlarsanız... Ama telefon ülkemizde, 1.850 - 1.900 TL civarında bir fiyatla satışa sunulmuş durumda. Tabii ki 1.900 TL'nin ucuz bir fiyat olduğunu söylemiyoruz. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Galaxy Note 2, fiyatını fazlasıyla hak ediyor.

Peki Galaxy Note 2'yi almalı mısınız? İşte bu sorunun cevabını vermek biraz size kalıyor. Dediğimiz gibi, telefon fiyatını fazlasıyla hak ediyor. Ama çok büyük olması, bazı kullancılar için rahatsız edici olabilir. En iyisi satın almadan önce bir teknoloji marketine uğrayın ve telefonu elinize alıp biraz deneyin. Eğer boyutları sizin için fazla büyük değilse, tel elle kullanım açısında size fazla sorun yaratmıyorsa (telefonun ayarlarında tek elle kullanım için kolaylıklar da sunulmuş) ve diğer bir markanın büyük hayranı değilseniz, almanız gereken telefon Note 2. Ama elinizde biraz olsun rahatsız bir duruşu varsa, Note 2'yi bırakın ve daha küçük alternatiflere göz atmaya başlayın...

Okuyucu Yorumları