TEST: HP Ultrabook Folio 13-2000

Ultrabook furyasına katılan HP'nin yeni bilgisayarı ne kadar iyi? Test ettik!

TEST: Ultrabook Folio 13-2000

HP-Ultrabook Folio 13-2000: Profesyonel amaçlı bir ultrabook... HP, Envy 14-3000eg Spectre'ın yanında iş amaçlı Ultrabook Folio 13-2000'i de piyasaya çıkarıyor. Yeni ultrabook'u mercek altına aldık.

Yüksek "iş" gücü

Windows 7 Pro 64-bit ile gelen bilgisayarın işlemcisi Intel Core i5-2467M (1,6 GHz, Turbo-Boost ile 2,3 GHz'ye kadar çıkabiliyor). Cihazın içinde entegre HD Graphics 3000, 4 GB RAM (single channel) ve Samsung ürünü 128 GB'lik bir SSD var. Benchmark testlerimiz, bu donanımın ofis kullanımı için fazlasıyla yeterli olduğunu gösteriyor. Ne var ki, resim ve videolar ya da mimari çizimler ile çalışıyorsanız daha güçlü bir işlemciye, daha fazla belleğe ve profesyonel bir grafik kartına ihtiyacınız var.

Profesyonel kullanım açısından eksikler

Profesyonel kullanım açısından eksikler

Docking station için docking portu ve parmakizi okuyucu, gerçek bir ofis bilgisayarının olmazsa olmazlarından. Ne yazık ki Folio 13 bunlara sahip değil. Bilgisayar, profesyonel kullanım amaçlı olarak sadece veri güvenliği sağlayan bir Trusted Platform Module (güvenli platform modülü – TMP) sunuyor. Bunun dışındaki özellikler, her ultrabook'ta bulunan tipik unsurlar: Birer USB 2.0 ve USB 3.0 girişi, Bluetooth, n protokollü kablosuz ağ, Gigabit-LAN, HDMI, web kamerası ve bir kart okuyucu. Kısacası, donanım kullanışlı ama biraz zayıf.

Ekranın arkası ile klavye çerçevesi, son dönemde HP'nin sık kullandığı fırçalanmış alüminyumdan ve son derece şık. Kasanın alt kısmı yüksek kaliteli plastikten. Bu açıdan diğer ultrabook'ların gerisinde kalıyor. Işıklandırılmış klavyede bileklerin oturacağı bir alan var ve oldukça ergonomik. Ne var ki oldukça büyük olan touchpad pek başarılı değil. Touchpad, fare tuşlarına benzer bir kullanım sunmak amacıyla ortadan ikiye bölünmüş. Bunun ne kadar işlevsel olduğu konusunda kararı size bırakıyoruz ama açıkçası biz normal bir touchpad'i tercih ederdik.

Uzun pil ömrü, karanlık ekran ve sonuç

Uzun pil ömrü, karanlık ekran ve sonuç

Folio 13-2000 mobil kullanım açısından başarılı. Sadece 20 mm kalınlığındaki ultrabook 1,5 kg ve 59 Watt/saatlik pili 7:07 saat çalışma süresi sağlıyor (MS Office testi). Bu da sık sık mola verdiğiniz bir çalışma günü boyunca yeterli olabilir.

Cihaz mobil kullanımda kazandığı puanları ekrandan kaybediyor. 1.366 x 768 piksel çözünürlüklü 13,3 inçlik TFT ekranda yansıma çok fazla, üstelik görüntü oldukça karanlık. Bir iş bilgisayarı için kabul edilemez bir durum.

Sonuç:

Ortalama 2.700 TL'ye piyasada bulabileceğiniz bu bilgisayarı bir iş bilgisayarı olarak tanımlamak bizce çok doğru değil. Folio 13-2000'in işçiliği iyi ama cihaz TPM dışında tipik bir iş bilgisayarı için gerekli özelliklerden yoksun. Özellikle ekran kalitesi daha iyi olabilirdi. Pil ömrü ve işlemci performansı bir ultrabook için iyi ama eksikler, her zaman canınızı sıkacaktır.

Okuyucu Yorumları