TEST: Sony Alpha 57

En iyi DSLR'ler listemizin 1 numarası Sony Alpha 57'nin ayrıntılı testi ve tüm detayları içeride...

TEST: Sony Alpha 57

Sony Alpha 57 ile çekilen test fotoğrafları için tıklayın...

DSLR makinelere ilginiz varsa, Alpha 57'ye kesinlikle göz atmalısınız. Bu kamera daha önce yayınladığımız ilk 10 DSLR testimizde oldukça başarılı bir performans gösterdi ve DSLR fotoğraf makineleri arasında 1 numaralı koltuğa oturmayı başardı. İlk 10 listemiz için daha önce yayınladığımız makale için tıklayın.

Alpha 57, Sony'nin daha önceki Alpha55'in devam modeli olarak saydam aynayla birlikte piyasaya sürüldü. İçinde ve dışında iyileştirmeler var. Gövde hacmi biraz artırılmış. Alpha 57, pahalı model olan Alpha 55'e optik olarak yaklaştığı gibi aynı zamanda ergonomik özellikleriyle çekici duruyor. Kauçuk kaplı gövde, elleri büyük olan fotoğrafçıların kolay kavramasına yardımcı oluyor.

16 Megapiksel ile çok iyi fotoğraf kalitesi

16 Megapiksel ile çok iyi fotoğraf kalitesi

Alpha 55'te olduğu gibi, bu kameraya da 16 Megapiksel çözünürlüğe sahip APS-C sensörü eklenmiş. Sony mühendisleri çekilen fotoğrafların detaylarını artırmışlar ve sonuç olarak birinci sınıf kaliteyi yakalamışlar. Aynı kategorideki selefi Alpha 55'ten de oldukça önde.

Maksimum çözünürlükte çekilmiş fotoğrafta düşey 1.397 adet çizgi var. Bu detayları iyi gösterebilen bir değer. Alpha 57 yüksek ISO değerlerinde bile güzel fotoğraflar çekilebiliyor. Alpha 57'nin fotoğraf kalitesi, Canon EOS 600D ve Nikon D5100'ün fotoğraf kaliteleriyle karşılaştırabilir düzeyde. Alpha 57'yi güçlü kılan ise yüksek kontrastlarda detaylı ve son derece doğal renkleri çekebilmesi.

Sony bu kamerasında görüntü kirliliğini iyice elemiş. ISO 6400 değerinde çekilmiş bir fotoğrafı A3 boyutundaki kağıda fotoğrafta bozulma ya da gren olmadan bastırabilirsiniz.

Tam boyuttaki resimde ISO 3200 değerinden sonra hafif bozulmalar başlıyor. Bu arada belirtelim ki 16 Megapiksel çözünürlüğünde tam boyuttaki fotoğraf, afiş büyüklüğünde demektir. ISO 400 veya ISO 800 değerlerinde Alpha 57'nin dinamik diyafram aralığı en fazla 9,7'ye kadar çıkabiliyor. ISO değerini de maksimum 16000'e kadar çıkarabilirsiniz.

Ekipman göz dolduruyor

Ekipman göz dolduruyor

Sony, Alpha 57'de yüksek çözünürlük ve iki taraflı çevrilebilen 3 inç ekran da sunuyor. Buna ek olarak yüksek çözünürlüklü bir elektronik vizörü de var. Alpha 57 keskin resimler gösterebilen LCD ekran kullanıyor. Alpha 65 veya Alpha 77 modelleri gibi çok kaliteli OLED ekran kullanmasa da gayet yeterli.

Elle odaklama ya da otomatik odaklama seçenekleri arasında seçim yapabilirsiniz. Vizörün üzerinde bulunan flaş ile 9 ayrı ışık düzeyinde çekim yapılabilir. İsterseniz makineye harici flaş da takabilirsiniz. Fakat Alpha 57'nin bir eksiği de var. Selefi Alpha 55'teki GPS-Modül eklenmemiş. Eğer bu özelliği olsaydı fotoğraflarınızın coğrafi konumları etiketlenebilirdi.

Ekranda AEL veya ISO gibi seçenekleri önizleme yöntemi le test etmek mümkün. Bu ayarlara ilişkin gerekli bilgilerin tümü ekranda mevcut.

Gerçekten hızlı

Gerçekten hızlı

Mod seçme tekerleği yeni başlayanlar ve profesyoneller için seçenekler sunuyor. PASM işleme modu ince ayar ve çekim parametrelerin yapılmasına olanak sağlıyor. Kaliteli panoramik fotoğraflar Alpha 57 ile kolayca çekilebiliyor.

Bunlardan başka 3 boyutlu fotoğraf, 11 adet renk efekti ve seri fotoğraf çekim modları da mevcut. Bunlara rağmen Sony, reklamlarında sunduklarının yarısını gerçekleştirebiliyor. Söz verilen saniyede 12 adet fotoğraf seri çekimi sadece düşük çözünürlüklerde yapılabiliyor. Testlerimizde, 16 megapiksel çekimlerde saniyede 8 fotoğraf çekebildiğini fark ettik. Bu da iyi bir hız ama Alpha 55'inki kadar değil.

Hızlı otomatik odaklama

Hızlı otomatik odaklama

Makine, kısmen saydam bir ayna sayesinde faz fokusun 15 adet sensörü üzerine düşen ışık çekilebilir. Hız bakımından ise söylenecek bir şey yok. Yani cihaz gayet hızlı. Gün ışığında 0,29 saniyede keskin fotoğraflar çekilebiliyor. Karanlık ortamlarda ise 0,42 saniyede yine çok iyi sonuçlar elde edilebiliyor.

Makine SDHC veya SDXC kartlarını destekliyor. Bundan başka daha pahalı Memory Stick Duo gibi Sony hafıza kartları da tercihe açık. Batarya olarak Alpha 65 ve 77 modellerindeki Typ NP-FM500H batarya kullanılmış. Tek şarj ile 1.000 adet fotoğraf, elektronik vizör ve LCD ekran açıkken çekiebiliyor.

Alpha 57 ile saniyede 50 kare tam HD çözünürlükte başarılı videolar çekmek de mümkün. Video oldukça keskin ve stereo sese sahip. Daha iyi bir ses kalitesi için kamerayla birlikte mikrofon da kutudan çıkıyor. Diğer ses ayarlarını ve seviyelerini elle yapmak oldukça kolay.

Sonuç ve alternatif

Sonuç ve alternatif

Alpha 57 ile Sony en iyiler listesinde birinci sıraya oturuyor. Mükemmel foroğraf kalitesi sayesinde Alpha 57, diğer bir Sony modeli olan Alpha 65'in de üstüne çıkıyor. Yani Sony, orta sınıf bir DSLR makineyi doğrudan rakipleri olan Canon EOS 600D ve Nikon D5100'ün karşısına çıkarıyor. Hız olarak ise söylenecek bir şey yok. Sadece seri fotoğraf çekimindeki hızı önceki profesyonel modellerine göre biraz daha düşük. Makinenin fiyatı, ortalama 2.500 TL civarında.

Alternatif
Nikon, D5100 ile optimum güçlü özelliklere sahip başka bir orta sınıf DSLR makine sunuyor. 16 megapiksel çözünürlüğü iyi bir resim kalitesi sağlıyor. Yalnız Alpha 57'nin aksine elektronik vizör yerine alışılagelmiş optik vizörü var. Dönebilen ekranı ve Full HD çekimi de mevcut. D5100'ün fiyatı 2.000 TL civarında.

Bir bakışta Sony Alpha 57

Bir bakışta Sony Alpha 57

Sony Alpha 57 ile çekilen test fotoğrafları için tıklayın...

Okuyucu Yorumları