TEST: Sony Xperia Tablet S

Sony'nin yeni tableti Xperia Tablet S'i test ettik: Neredeyse her konuda rakiplerinden iyi ama...

TEST: Sony Xperia Tablet S

İnce kasa, Android 4 ve çevik Tegra 3 platformu: Sony, Xperia Tablet S'ini en son teknoloji donatmış. Güçlü yapısı ve testlerdeki üstün başarısı ile iPad'e çok yakın olduğu söylenebilir. Bir de geri toplatılmasına neden olan sorun ortaya çıkmasaydı...

İncelememize geçmeden önce, Sony'nin Xperia Tablet S'lerini geri topladığını hatırlatmakta yarar var. Çünkü tablet, tanıtımlarında su sıçramasına karşı dayanıklı, su geçirmeye karşı dirençli olduğu söylenerek satışa sunuldu. Ancak suya karşı beklenen korumayı sağlayamadığını farkeden Sony, tabletlerini piyasadan toplatma kararı aldı. Xperia Tablet S ilerleyen zamanda, aynı teknik özelliklerle aramızda olacak. Tabi su geçirgenliği ortadan kaldırılarak...

İlerleyen sayfalarda testimizin en dikkat çeken sonuçlarını göreceksiniz. Galerimizde ise, tablet ve test hakkında diğer detaylar sizi bekliyor olacak...

Tasarım ve işçilik

Tasarım ve işçilik

Şimdi su geçirme olayını bir kenara bırakalım ve Xperia Tablet S'in tasarım ve performansına göz atmaya başlayalım. Sony mühendislerinin, sanki elinizde açık ve bir tarafı kıvrılmış bir dergi tutuyormuşsunuz havasını yaratmaya çalıştığı tasarıma sadık kalarak yeniden yarattığı Sony Xperia Tablet S, selefine nazaran çok daha hafif(580 gr) ve çok daha ince(8.8mm).

"Kıvrım" yeri eski modele kıyasla daha ufak ve tabletin arkasının üçte birlik bölümünü üstten örtüyor. Bu benzersiz tasarıma bir kere alıştığınız zaman ayrılmak zor oluyor, Xperia Tablet S ele çok rahat oturuyor ve rahat kavranıyor, tabletin arkası ise oldukça iyi düzenlenmiş.

Alışılmış olmayan bir başka şey ise ekran boyutu: Pek çok Android tablet 10,1 inç ekran kullanırken, Tablet S'te 9.4 inç, 1280 x 800 p çözünürlükte ve 16:10 formatlı bir ekran tercih edilmiş. Pratikte ise daha büyük modellerle arasında gözle görülür bir fark yok.

Daha fazla olanak, iyi ekran ve ergonomi

Daha fazla olanak, iyi ekran ve ergonomi

Günümüzün en güçlü tablet platformlarından biri olan Nvidia Tegra 3 yongasetini kullanan Xperia Tablet S, işletim sistemi olarak ise testlerde kusursuz bir performans sergileyen Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich) kullanıyor.

Uygulama açarken, video izlerken ya da internette sörf yaparken, tablet tüm görevleri çabuk ve sağlam bir şekilde gerçekleştiriyor, hem de en ufak bir takılma olmadan. 1GB RAM ve 32GB dahili depolamaya sahip tabletin hafızası istenirse SD kart slotu sayesinde kolaylıkla artırılabiliyor. İnternet erişimi için Wi-Fi kullanıyor, ayrıca UMTS kullanan bir versiyonu daha var. Küçük bir de not: Tabletin 16GB'lık modelleri de var.

Xperia Tablet S'e has başka bir özellik ise dahili kızılötesi sensör. Bu sayede uygun uygulamalar ile TV (ya da diğer cihazlar) için kumanda olarak kullanılabiliyor.

Sony, Xperia Tablet S ile tabletlerin ayna gibi olmak zorunda olmadığını da gösterdi bize. Ekran diğer tabletlere nazaran çok daha az yansıma yapıyor. Testimizde yaptığımız parametre ölçümlerinde tatmin edici sonuçlar aldık: Dama tahtası kontrast, 147:1 oranla muazzam seviyede ve santimetrekare başına 352 candela parlaklıkla oldukça parlak görüntüler veriyor. Görüş açısı stabilitesi üst seviyede, ekrana doğrudan yukarıdan bakmadığınız sürece renk kalitesi bozulmuyor.

Yeni kullanım süresi rekoru

Yeni kullanım süresi rekoru

Testlerimizde tek şarj ile 9 saat 43 dakika video oynatma ve 8 saatten fazla web gezintisi sunan Sony Xperia Tablet S, şimdiye kadar test ettiğimiz tüm tabletler arasında en yüksek kullanım süresine sahip. Üstelik bataryanın tamamen dolması için 5 saatin altında şarj etmek yeterli.

Tek dezavantajı: Sony Xperia Tablet S'in şarj aleti aynı zamanda notebooklarda da kullanılıyor. Diğer tabletlerinkinden daha ağır olmasa da çok daha büyük ve hantal.

Yeni Xperia Tablet S'in işçiliği ise kusursuz, herhangi bir şekilde bastırabileceğiniz veya bükebileceğiniz bir yeri yok. Ayrıca kullanılan malzemeler en üst kalitede. Tabletin arkası metal ve çok yüksek kalitelyi hissetmenizi sağlıyor. "Kıvrım" tabii ki plastikten yapılma fakat tabletin tek plastik yeri burası ve o da yüksek kalitede.

Sonuç ve alternatif

Sonuç ve alternatif

Xperia Tablet S ile Sony, Tablet S'in yerine çok daha gelişmiş bir halef getiriyor. Yeni model çok daha zarif ve şık, dokunmatik ekran çok çabuk tepki veriyor ve Android 4 sayesinde tüm girdiler hızlı, gecikmesiz ve stabil olarak gerçekleşiyor. Ayrıca pil ömründe de yeni rekorlara imza atıyor. Diğer tabletlere kıyasla Sony sadece görsel olarak değil aynı zamanda kızılötesi sensör ve SD kart slotu gibi donanımlarla da özgünlüğünü gösteriyor.

Kıscası, yeni Sony Xperia Tablet S, mevcut Android tabletler arasında satın alabileceğiniz en iyi seçenek – ti. Ama şimdilik toplatılmış durumda...

Alternatif
Acer Iconia Tab A510 da uzun kullanım süresine sahip (Video: 9:38 saat, internet: 7:05 saat), hızlı Android 4 işletim sistemine ve iyi bir işçiliğe sahip. Diğer parçalarını da sayarsak bu tablet de çok az ağır sayılabilir.

Testimiz hakkında daha fazla bilgi almak ve A'dan Z'ye diğer tüm detayları öğrenmek için tıklayın...

Okuyucu Yorumları