The Crew Motorfest İncelemesi: Hawaii'de Geçen Forza Horizon

Amerika’yı baştan keşfetmeye gerek yok. Bu oyun, tüm popüler arcade yarış oyunlarının en sevilen özelliklerini bir araya getirmeyi başarıyor ve çok güzel görünüyor.

Arcade tarzı yarış oyunlarını sevenler yıllarca, Forza Horizon ile sırasıyla önce Amerika’nın Colorado eyaleti, sonra sırasıyla Fransa’nın güneyi, İtalya’nın kuzeyi, Avustralya, İngiltere ve Meksika’da geçen yarış festivallerinde, açık dünya haritalarda yarışmanın keyfini çıkardılar. Bu serideki tüm etkinlikleri tüketenler için ise Ubisoft’un benzer tarzdaki devasa haritalı yarış oyun serisi Crew, farklı lokasyon seçenekleri ile her zaman çok iyi bir seçenek oldu. Ek deniz ve hava taşıtları ile fark yaratmayı da başardı.

Genelde Amerika kıtasında geçen Crew serisi, üçüncü oyun olan The Crew Motorfest’de kıtadan biraz uzaklaşıyor. Yeni lokasyonumuz ise Hawaii. Daha önce sadece Test Drive Unlimited ile yarışma şansı bulduğumuz bu eyalete yeniden kavuşuyoruz. Ancak açıkçası ilk tanıtım fragmanını izlediğimde ne yalan söyleyeyim TDU’dansa daha çok bana Forza Horizon’u çağrıştırmıştı. İki oyunu oldum olası benzetmişimdir hep ama festivallerin de eklenmesi ile benzerlik iyice artmış. Hatta diyebilirim ki Hawaii’de geçen bir Forza Horizon beklemenize artık gerek kalmadı.

Şaka bir yana elbette tek bir fragman ile oyunu değerlendirmeyeceğim. Hatta oynamaya başladıktan sonra biraz önyargılı davrandığımı da anladım. Gerçek şu ki, Ubisoft'un bu yıl bize sunduğu oyun bazı kullanıcılar için Forza Horizon 5'ten bile daha iyi olabilir. Belki bazı açılardan Playground Games'in çalışmalarının mükemmelliğine ulaşamıyor, ancak son derece eğlenceli bir oyun olduğunu belirterek başlamak istiyorum. TDU severler için de nostalji olacak. Peki Honolulu, Hawaii'ye yapacağımız bu heyecanlı yolculuk nasıl olmuş, gelin birlikte bakalım.

Tam anlamı ile bir arcade
The Crew Motorfest, sürüş fiziği konusunda serinin diğer oyunlarına hiç benzemiyor ama aynı zamanda özünü de koruyor. Bize mükemmel bir arcade sürüş fiziği sunuyor ve aynı zamanda zorluk ve eğlence arasında mükemmel bir denge de kuruyor. Bazı durumlarda öyle bir hissiyat verse de tam olarak bir Sim-Arcade olduğunu söyleyemem. Oyuna başladığınızda bunun için size 3 seçenek sunuluyor. En temel olanında, neredeyse araba sizden çok oyun tarafından kontrol ediliyor. Deneyimli bir oyuncuysanız orta ya da son seçenek daha rekabetçi olabilir.

Keyifli ve rahat bir sürüşe sahip olduğumuz için başarılı bir arcade olarak değerlendirsem de kusurları da yok değil. Birçok araba çok fazla önden kayma eğiliminde. Yani fren yaptığınızda ve bir viraja girdiğinizde, sürükleniyorsunuz. Bu anlamda biraz Need For Speed Unbound'u da hatırlatmadı değil. Diğer yarış oyunlarında fazla mesainiz varsa alışmanız zor olabilir. Çok fazla zaman kaybetmenize neden olabilecek bir şey ve özellikle gamepad ile uygulamak istediğiniz dönüş açısı üzerinde daha az kontrole sahip olduğunuz için biraz can sıkıcı olabiliyor. Ancak, arabanın akslarına biraz müdahale ederek bu durumdan kaçınabilirsiniz.

Uçakları kullanmak da alışkanlık gerektiriyor
Bir diğer alışılması gereken durum da uçaklarda yer alıyor. Yine ilk başta çok sinir bozucu olabiliyor, çünkü dönüş çok ani oluyor ve uçak güç kaybediyor. Gerçi ben bir araba yarışı oyununda uçak sürmeye alışkın olmadığım için de öyle hissetmiş olabilirim. Bu durum biraz oyuncuya bağlı. Yine de fizik biraz daha geliştirilebilir. Fizik konusunu bitirmek için değinmek istediğim son nokta ise Drift. Bu oyunda bu disipline veya sürüş tarzına oldukça ihtiyacınız oluyor. Kötü sayılmaz, sadece kontrolcü için biraz karmaşık hale geldiğini eklemem gerek. Bir gamepad ile yaptığınız dönüşlerin dereceleri ya da gaz yüzdesi bir direksiyon simidi ile aynı olmuyor. Logitech G920 ile yaptığım denemelerde ise direksiyon söz konusu olduğunda Drift’in tahmin edilebileceği gibi çok eğlenceli ve tatmin edici olduğunu da belirteyim.

The Crew Motorfest, geçmişin ruhuna sahip
Oyuna girdikten yarım saat sonra benzerlik konusundaki hissiyatım Forza Horizon’dan Test Drive Unlimited’a doğru meyletti. Benim gibi pek çok insana da aynı hissiyatı vereceğine eminim. Tabi bunda The Crew'in geliştiricilerinin TDU efsanesini yaratanlar olmasının da etkisi vardır mutlaka. Harita oldukça başarı görünüyor. Sokaklar TDU'dakilere benziyor. Gerçek sokakları olmasa da harita için bu eyalet temel alınmış. Harita, çevrimiçi insanlarla doldu olmasa bile %100 canlı bir ortam sunuyor. İster karada, ister denizde ya da havada olsun, yapay zeka tarafından yapılan yarışları görebiliyorsunuz. Haritada yavaşça bunlara zum yaptığınızda yarışları izleyebilmek çok eğlenceli olmuş. Büyük ya da küçük araba gruplarıyla, yarışmasanız bile, gittiğiniz her yerde hayat olduğunu hissediyorsunuz ve bunu daha önce başka hiçbir oyunda görmemiştim.

20 km'lik uçtan uca haritada sizi Japonya'ya götürecek dağ yollarından, ABD'yi anımsatan küçük kasabalara, Güney Amerika ve Asya'nın bir karışımını anımsatan küçük dağlık ve volkanik alanlara kadar çeşitlilik bulunuyor. Ayrıca harita boyunca belli bir hızı aşmak, korumak, drift yapmak ya da fotoğraf çekmek için meydan okumalar ve interaktif görevler de bulunuyor.



Baştan sona her yerde yarış var
The Crew Motorfest gerçekten yarış severleri tatmin edecek kadar dolu bir oyun. Daha oyuna başlar başlamaz; aralarında Formula 1, GT, Offroad ve klasiklerle biten çeşitli arabaların bulunduğu bir öğretici bizi karşılaşıyor ve bu o kadar tatmin edici bir sürüş ki burada anlatmam biraz zor. Deneyimlemek gerekiyor. Bu girişten sonra bağımsız olarak, öğreticinin bir parçası olan üç yarışa geçiyoruz, biri daha önce bahsettiğim, Japon tarzı, diğeri Offroad ve daha sonra bir tane daha pist yarışı. Bu yarışlar oyunda Playlist olarak adlandırılıyor çünkü her birinin kendine özgü bir müzik listesi de var. Bu Playlist’lerde Made in Japan, Hawaii Scenic, 911 Legacy, American Muscle, Rule The Streets, Vintage Garage, Drift Challange, Offroad Addict ve Dream Cars gibi daha nice eğlenceli seçenek bulunuyor.

Bundan sonrası ise bir meydan okumalar ve yarışlar sinsilesi. Her türden zevk için; rallilerden offroad’lara, belirli markaların ya da sunucuların yarışlarına kadar her türden seçenek var. Bu yarışlarda yapay zeka en iyisi değil belki de ancak çok eğlenceli olduğu ve hatırlanacak sahneler ve yarış anları bıraktığını belirtmem gerek. Bu arada, ne kadar çok yarış kazanırsanız, arabalarınız için o kadar çok yükseltmenin kilidini açabiliyorsunuz ve o kadar çok para kazanıyorsunuz. Diğer taraftan, bir hikâye moduna sahip olmadığı için sürekli oradan oraya her zaman yarış yapmanın biraz yorucu olabileceği de belirteyim.

Az ama öz çevrimiçi modlar
Yapay zekâya karşı yarışmaktan yorulduysanız, bir tanesi haftalık olarak yenilenen üç ana çevrimiçi oyun modunda gerçek oyunculara karşı yarışma şansınız da var. İlk mod olan Suymmit Contest, aslında birebir bir yarış değil. Daha çok haftalık listelerde aldığınız puanlar üzerinden rekabet ediyorsunuz. Bu mod haftalık olarak Muscle Cars, Pop Culture, American Dust ve Racing şeklinde yenileniyor. Yer alan yarışların büyük bir çoğunluğuna katılmak için ise belli marka ve model araca sahip olmanız gerekiyor. Bunları elde etmek için gereken parayı kazanmak ise elbette yine bir motivasyon kaynağı. Diğer mod bir Demolition Derby, temelde bir Battle Royale, sizi bir noktanın ortasında bırakıyorlar ve diğer oyunculara vurmanıza izin veriliyor. Kazanmak için diğer oyuncuya en yüksek hızda çarpan kişi olmanız gerekiyor. Burada her ne kadar Wreckfest kadar olmasa da çarpışmaların görünür ve gerçek bir hasar bırakıyor olması beni şaşırttı.

Son mod ise The Grand Race. En önemli çevrimiçi mod sayılabilir. Adından da anlaşılacağı gibi büyük ölçekli ve haritanın büyük bir bölümünü kaplayan bir yarış. Yarışlar ortalama 6 ila 10 dakika sürüyor ve her 30 ila 15 dakikada bir alan değiştiren yarışlar olduğu için genellikle 3 seçenek bulunuyor. Bu modda daha önce de belirtiğim gibi bir araba ile başlıyorsunuz, örneğin bir ralli arabası, yarışın çeyreğinde farklı bir arabaya geçiyorsunuz, bu bir uçak veya hypercar olabilir ve yarışın %60'ında yarışı bitirmek için başka bir arabaya geri dönüyorsunuz. Çok eğlenceli bir mod ve 28 oyuncu ile çok fazla eğlence vaad ediyor.

Ancak, burada size diğerlerine göre biraz üstünlük sağlayabileceğiniz bir ayrıntı var. Ne kadar iyi bir arabanız varsa, kazanma şansınız o kadar yüksek oluyor ve sıralamada o kadar ileride oluyorsunuz. Bu yüzden ilk başlarda geride kalırsanız üzülmeyin ve aracınızı yükseltmeye bakın. Gerçi diğer taraftan eski model bir araba ile bile iyi bir sürücülükle başarı her zaman sizin olabilir.

Basit ama etkili bir kişiselleştirme modu
Burayı biraz kısa geçeceğim. Çünkü modifikasyon söz konusu olduğunda oyun o kadar da öne çıkmıyor. Arabalar sadece zaten oyunda önceden tanımlanmış çeşitli parçalarla modifiye edilebiliyor ve bazı arabalarda değiştirecek çok fazla şeyiniz olmuyor. Elbette arabanın kurulumuna, tekerleklerin konfigürasyonuna, süspansiyona vb. müdahale de edebiliyorsunuz. Bu, aracı ne için kullanmak istediğinize bağlı.

Mükemmel ve akıcı grafikler
The Crew Motorfest bize Hawaii tarzı grafikler sunuyor, çok güzel ve renkli, gün doğumu ve gün batımında muhteşem sahnelere tanık oluyoruz. Günün hangi saati olursa olsun güneş yüzünüze çarparsa gözünüzü alıyor ve dikkatinizi dağıtabiliyor. Gerçekten etkili ve gerçekçi bir ayrıntı olmuş. Oyun Xbox Series X ve PS5’de performans ve çözünürlük olarak iki farklı oyun moduna sahip. Performans modunda dinamik 1440p 60 pfs akıcı bir oyun sunuyor. Çözünürlük modunda ise iki konsol da dinamik 4k 30fps değerleri görebiliyorsunuz. Benim oyunu denediğim Xbox Series S de sadece tek bir mod vardı, dinamik 1080p 60 fps ve yine çok akıcı olduğunu söyleyebilirim. Seslere gelecek olursak, The Crew Motorfest mükemmel müziklere ve yarışlara göre değişen çalma listelerine sahip ve sizi gaza getirmede büyük etkisi var. Motor sesleri de iyi ancak biraz daha iyi olabilirdi. Gerçekçi olmadıklarını söyleyemem ama bu türde çıta gerçekten yüksek ve beklenti fazla oluyor.

Sonuç
The Crew Motorfest açıkçası ben de dahil olmak üzere kimsenin tahmin etmediği kadar iyi olmuş. Tüm beklentileri aşmayı başarıyor. İşte bu yüzden de bu oyunun eski TDU'nun açık bir manevi halefi olduğunu da söyleyebilirim. Onun çılgınlığı sunuyor, ama aynı zamanda nereye giderseniz gidin zarafeti de koruyor. Ayrıca, diğer oyunlardan daha canlı hissettiren bir haritaya sahip. Oldukça fazla miktardaki araç, özelleştirmeler ve yarış miktarı ile tüm yarış severleri Hawaii adasının güzel gün batımların eğlenceli çevrimiçi yarışlara çekeceğine eminim. Daha da iyisi sonunda Playstation 5 sahipleri de Forza Horizon 5 tarzında ve kalitesinde bir yarışı oyununu konsollarında oynayabilecek.

80

Geliştirici Ubisioft Ivory Tower
Yayıncı Ubisoft
Platform Xbox Series S/X, Xbox One, PC, PS5, PS4
Tür Yarış
Web www.ubisoft.com/en-gb/game/the-crew/motorfest