TikTok, Rusya'dan gelen içerikleri askıya aldığını söylemesine rağmen Rus medya hesaplarının yayınları platformda cirit atmaya devam ediyor

TikTok, Rusya'dan gelen içerikleri askıya aldığını söylemesine rağmen Rus medyasına ait hesaplar platform üzerinde cirit atmaya devam ediyor. Bu da TikTok hakkında yeni soru işaretleri doğmasına neden oluyor.

TikTok Rusya'ya yasak getirse de, Rus medyası TikTok'ta cirit atmaya devam ediyor

TitTok, geçtiğimiz gün yayınladığı bir güncelleme ile Rusya’nın Ukrayna’yı işgali hakkında yürütülen yanlış bilgilendirme kampanyalarının akışını durdurmaya yönelik çabalarını tekrar açıkladı. Ancak görünene göre firma bu konuda çok da başarılı olabilmiş değil.

Sosyal ağ, Mart ayının başlarında Rusya’nın işgal hakkında "yanlış" haberler ile ilgili yeni kanununa yanıt olarak ülkeden gelen yeni içerikleri yayınlamama kararı almıştı. Ancak Rusya’dan gelen yeni içeriklerin TikTok üzerinde askıya alınmasına rağmen öne çıkan bazı Rus devleti medya hesapları aradan sıyrılmayı başarıyor.

Firma, 6 Mart tarihinde yayınladığı bir blog yazısı ile yeni kanunun güvenlik sonuçlarını incelerken çalışanları ve kullanıcılarının güvenliğine öncelik verdiklerini ve ülkeden gelen canlı yayın ve yeni içerikleri askıya aldığını söylemişti ve bu askıya alma durumu halen devam ediyor. Artık Rus devleti kontrolündeki 49 medya hesabından gelen içerikleri belirlemek için etiketler eklediğini de söylüyor. Bu etiketler, ekranın alt kısmında içeriği etkilemeyen yarı şeffaf gri kutular biçimini alıyor ve mobil uygulama üzerinde hesap sayfalarında görülmüyor. Ancak bu etiketleri taşımasına rağmen bazı hesaplar bol miktarda yeni içerik yayınlamaya devam ediyor.

Örneğin Rusya haber ajansı RIA Novosti, halen savaş ve güncel olaylar ile ilgili içerikleri TikTok’un sınırlamalarına rağmen hizmet üzerinde yayınlamaya devam ediyor. Forbes’in bildirdiğine göre RIA Novosti ve baş editörü Margarita Simonya, 7 Mart itibariyle TikTok üzerinde içerik yayınlamaya devam ediyordu ve geçtiğimiz ay boyunca da TikTok’un sınırlamaları bu hesaba uygulanmamış gibi gözüküyor.

Sputnik Video’nun en son TikTok yayını, 29 Mart tarihinde ve Sputnik’in İspanyolca hesabından geldi. Belki de en bilinen Rus medya hesaplarından biri olan Russia Today ise, 28 Mart tarihine kadar TikTok üzerinde içerik yayınlamaya devam etti.

TikTok’un söylediğine göre Şubat ayının sonları ve Mart ayının sonu arasında Dünya genelinde altı ağ ve 204 hesap, gerçek kaynaklarını gizlerken savaş hakkında kamu fikrini yönlendirmek için koordine çabalar gösterdiği sebebiyle platformdan çıkartıldı. Aynı dönem içerisinde firmanın doğruluk kontrolü sistemleri Ukrayna’nın işgali ile ilgili 5.600 videonun içeriğinin doğrulanamadığına yönelik uyarıda bulunurken, savaş hakkında 41.191 video da yanlış bilgilendirme poliçelerini ihlal etmek sebebiyle kaldırdı.

TikTok’un Rusya’dan gelen yeni içeriklerin akışına yönelik yoğun kontrolüne rağmen Rus hükumeti ile ilişkili olduğu zaten bilinen hesaplara karşı neden bu kadar "kör olduğu" hakkında bir açıklama bulunmuyor.