Titanik enkazına dalıp orada evlenmişler

Titan denizaltısının patlaması ve 5 kişiye mezar olmasının ardından, Titanik'e yapılan dalışlarla ilgili şaşırtıcı bilgiler gelmeye devam ediyor. Bunlardan biri de, bir çiftin Titanik enkazına inerek orada evlenmiş olduğu...

Titanik enkazına dalıp orada evlenmişler

Geçtiğimiz günlerde yaşanan Titan faciası, pek çok insanın Titanik enkazının ziyaret edilebileceğini ilk kez öğrenmelerine yol açtı. Ve bu durum çoğunu şaşırttı. Zira ABD sularında batan askeri gemiler gibi pek çok gemi enkazı kaşiflere, turistlere ve ganimet peşinde koşan insanlara kapatılmıştır.

Uluslararası sularda yatmakta olan Titanik ise, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) yanı sıra, enkazı korumayı ve yağmalanmasını önlemeyi amaçlayan bir ABD-İngiltere anlaşması ile korunuyor. Bununla birlikte, insanların Titanik'e dalmalarına hala izin veriliyor ve kendilerini oraya götürecek kaynaklara sahip olmaları halinde gövdeye girmek için izin alabiliyorlar. Bugüne dek, sadece bir şirketin - RMS Titanic Inc. - yasal olarak enkazdan eşya çıkarmasına izin verildi.

Ama bugüne dek sadece birkaç kişi bu yolculuğu gerçekleştirebildi. Ve bunların arasında, geminin enkazının hemen yanında evlenen bir çift de vardı.

New Yorklu David Leibowitz ve Kimberley Miller, dalış şirketi Subsea Explorer'ın açtığı yarışmayı kazandıktan sonra 2001 yılında Titanik'in üzerinde nikah kıymak için okyanusun 4 kilometre altına indi.

Akademik Keldysh adlı Rus araştırma gemisinde, Kaptan Ron Warwick tarafından düzenlenen bir törenle evlendiler. Alan sınırlamaları ve güvenlik kaygıları nedeniyle çift tören sırasında aleve dayanıklı giysiler giyerek dizlerinin üzerinde durdu.

Yarışma ve düğün o günlerde de bazı tartışmalara yol açtı; Titanik tarihçisi Brian Ticehurst, "bu çiftin evlenerek alanı mahvetmesi, ölen insanların her birine yapılmış bir hakarettir" dedi. Fakat damat yorumlara pek aldırış etmedi. Leibowitz o dönemde Independent'a verdiği demeçte, enkazı gerçekten bir mezarlık olarak görmediklerini söyledi.

Bu arada, OceanGate Titan denizaltısının patlamasının ardından, Titanik yolcularının torunlarından bu tip ziyaretlerinin durdurulması yönünde çağrılar gelmeye devam ediyor.