Tor Project, Tor Messenger'ı Bırakıyor!

Tor Project, çözmekte zorlandığı bazı sorunlar nedeniyle Tor Messenger'ın geliştirmesini durduduğunu açıkladı!

Tor Messenger kapatılıyor!

Tor Project yaptığı duyuruyla güvenli mesajlaşma istemcisi Tor Messenger'ı artık geliştirmeyeceğini söyledi. Yazılımın yolun sonuna gelmesinin birden fazla nedeni var ancak en önemli neden, Tor Messenger'ın temel aldığı Instantbird'ün geliştirilmesinin durdurulması.

Tor Project, Messenger projesinin sonlandırılmasıyla ilgili üç neden açıkladı. Instabird'ün geliştirilmesinin sonlanmasının yanında proejeyle ilgili kaynakların son derece kısıtlı olduğu söyleniyor. Üçüncü neden ise Tor Messenger'ın meta verisi sızıntılarını durduracak hiçbir şey yapmaması. Program, merkezi sunuculardaki XMPP hesaplarına bağlanmakta kullanıldığı için meta verisi sızıntısını durdurmak mümkün değildi ve Tor Project, kullanıcıların etkinlik şeklini ortaya çıkarabilecek sızıntıların önünü kesemedi.

Tor Project, blog gönderisinde Tor Messenger'a alternatif CoyIM gibi bazı seçeneklerden bahsetti. İşte açıklamanın tamamı:

"Attığımız bu adımın kullanıcılara müthiş alternatifler bırakmadığını biliyoruz. Bir istemcide neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğine karar vermek için EFF'nin güvenli mesajlaşma hakkındaki serilerine göz atın. XMPP'ye mutlaka ihtiyacınız varsa, merkezi meta verisi sorunlarına rağmen CoyIM'yi deneyebilirsiniz.

Bu duyurunun bazı soruları gündeme getireceğini biliyoruz, bu nedenle aşağıdaki yorum bölümünü kullanmaktan çekinmeyin. Bu yorumları ele almaya çalışacağız. Bu durumun neden olabileceği rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.

Tor'un mesajlaşma uygulaması olarak yetenekli olduğuna hala inanıyoruz, ancak ne yazık ki şu an bunu yapmak için gereken kaynaklara sahip değiliz. Belki sizin vardır?"

Okuyucu Yorumları