Tuğla yapan sadece Linux değilmiş

Samsung'un bazı laptop'larında ortaya çıkan "tuğlalaşma" sorunu, meğer sadece Linux'a has değilmiş!

Bir "tuğla" vukuatı daha...

Geçen hafta bazı Samsung laptop'lara Linux yüklemeye çalışan kullanıcıların önemli sorunlar yaşadığı, laptop'larının kullanılmaz hale geldiği ortaya çıktı. Şimdi ise sorunun Linux ile kısıtlı olmadığı, Windows'un da Samsung laptop'ları tuğlaya dönüştürebildiği anlaşıldı.

"Bugün bir Samsung laptop'u tuğlaya dönüştürdüm" diyen Linux geliştiricisi Matthew Garett, blog'unda paylaştığı gönderide şimdiye kadar yapılan şikayetlerin aksine, laptop'unda hiç Linux kullanmadığını, tüm deneylerini Windows ile yaptığını söylüyor.

Sorun Samsung'un bazı model (530U3C, NP700Z7C, NP700Z5C, ve 300E5C) laptop'larında Linux'u UEFI yoluyla açmaya çalıştığınızda meydana geliyor, laptop bir daha açılmayabiliyordu. Linux kurucusu Linus Torvalds soruna yönelik bir çözüm meydana getirse de bu çözüm, sorunu tam olarak ortadan kaldırmıyordu. Samsung ise sorunu çözecek yamayı ne zaman yayınlayacağını şimdilik açıklamıyor.

Garrett, sorunun firmware'de yer alan bir hata nedeniyle belirli bir değişken sayısından fazlasını yazdığınızda sistemin açılmaz hale geldiğini söylüyor. Örnek olarak her biri 1KB'tan oluşan 36 değişken yazan Garrett'in laptop'u bir daha açılmamış.

Linux, son yapılarını soruna yola açan mekanizmaları engelleyecek şekilde güncellese de en güvenli yöntemin BIOS modunu kullanmak olduğu söyleniyor. Ancak Windows kullanıyorsanız UEFI'yi kapatmak, onu baştan yüklemeniz anlamına geliyor.

Okuyucu Yorumları