Twitter'dan sızan bir şirket içi not, 5 Eylül'de yaşananları tamamen ortaya çıkarttı

Twitter'dan sızan bir şirket içi not, sosyal ağ devinin 5 Eylül tarihinde yaşadıklarını ortaya koyuyor.

Twitter'dan sızan bir not, tüm gerçekleri ortaya çıkarttı

Bu ayın başlarında yaşanan aşırı sıcaklar, İşçi Bayramı hafta sonu boyunca Kaliforniya'daki bir Twitter veri merkezini çökerterek web sitesini ve uygulamasının sorunlu bir biçimde çalışmak zorunda kaldığı söylentilerini ortaya çıkartmıştı. Ancak bu durum Twitter tarafından hiçbir zaman doğrulanmadı. Şimdiyse CNN tarafından elde edilen bir bilgilendirme notuna göre Twitter, 5 Eylül 2022 Pazartesi günü "aşırı hava koşulları nedeniyle" Sacramento (SMF) veri merkezine erişimini gerçekten kaybetti.

Mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Carrie Fernandez'e atfedilen notta, "Benzeri görülmemiş olay, SMF'deki fiziksel ekipmanın tamamen kapatılmasıyla sonuçlandı" deniliyor.

ABD'de İşçi Bayramı’na denk gelen o gün, Kaliforniya, Sacramento şehir merkezindeki sıcaklık 45°C'lik rekor bir yüksekliğe ulaştı ve birkaç gün içinde yerel sıcaklık rekorları yeniden kırıldı.

Twitter, Atlanta ve Portland'da, sosyal ağın her saniye ele aldığı trafik yükünü kaldırabilecek yedek veri merkezlerine sahip olsa da, Sacramento merkezinin kaybı, potansiyel olarak tehlikeli bir konumda kalmasına sebep oldu. Fernandez, notta "kalan veri merkezlerinden birini kaybedersek, tüm Twitter kullanıcılarına trafik sağlayamayabiliriz" uyarısını yapıyor.

Uptime Institute tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırma olan "Toplanan fırtına: İklim değişikliği ve veri merkezi esnekliği", aşırı sıcaklıkların veri merkezleri için büyüyen bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Raporda, "Artan yaz sıcaklıkları birçok veri merkezinin soğutulmasını zorladı ve bu durumun önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşmesi muhtemel" deniliyor.

Çalışma yeteneklerini engellemenin ötesinde, yüksek sıcaklıklar veri merkezlerinin tahmin edilenden daha büyük sorunlara neden olabilir. Rapor, "Dört Fahrenheit (iki santigrat derece) kadar küçük bir dış hava sıcaklığı artışı, serbest hava ve evaporatif sistemleri kendi başlarına etkisiz ve bazı durumlarda ekonomik olmayan hale getirebilir" diyor.

2015 yılında yapılan "Veri Merkezi Enerji ve Maliyet Tasarrufu Değerlendirmesi" çalışmasına göreyse, veri merkezleri tarafından tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 40'ı BT ekipmanını soğutmak için harcanıyor.

Bu not 9 Eylül Cuma günü gönderilmişti ve "hizmet sürekliliği veya diğer acil operasyonel ihtiyaçları ele almak için" gerekli olanlar dışında hizmet geri yüklenirken tüm üretim ve uygulama değişikliklerinin yasak olduğunu belirtiyordu.

Geçtiğimiz ay eski güvenlik yöneticisi Peiter “Mudge” Zatko tarafından yapılan açıklamalar da Twitter’ın “artan veri merkezi sorunları” yaşadığını ve bu problemin mühendislik süreçlerinden kaynaklandığını belirtiyordu.