Ubuntu 10.10 neye benzeyecek?

Canonical, Ubuntu 10.10 için tam gaz çalışıyor. İşte yeni Ubuntu'da bizleri bekleyen sürprizler...

Ubuntu 10.10 neye benzeyecek?

Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat uygulamalar arasında artık fare hareketleriyle geçiş yapabilecek, üstelik çoklu dokunmatik desteği de birlikte geliyor. Android kullanıcıları çoktan bunu kullanıyor olsa da Linux masaüstünde bir ilk olacak. Böylelikle Linux'ların da tablet pc'lere girebilme umudu doğuyor.

Şu anda 3. Alfa sürümüne ulaşana Ubuntu 10.10, 10 Ekim'de dağıtılmaya başlanacak. Eski Ubuntu kullanıcıları ise yeniliklere göre güncelleme yapıp yapmayacaklarına karar verebilecekler.

Peki yeni Ubuntu'da neler var?

Ubuntu 10.10'da neler yeni?

Ubuntu 10.10'da neler yeni?

1.Basit Kurulum
Ubuntu 10.10'da yeni kurulum geliyor. Başlangıç seçenekleri oldukça basit. "Ubuntu'yu başla"t veya "Ubuntu'yu kur" şeklinde sadece iki seçenek. Daha basit disk bölümleme aracı ve kurulum sonunda kablosuz bağlantı seçimi de yer alacak. Ama yeni Ubuntu kullanacaklar için oldukça hızlı ve basitleştirilmiş kurulum, yeni kullanıcıları baş ağrılarından kurtaracak.

2. İşlemci Desteği
Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat i686 veya Intel'in P6 öncesi işlemcilerde çalışmayacak. Büyük ihtimalle bir çok çalışanı etkilemese de, gerçekten eski bilgisayarları etkileyebilir.

3. Çekirdek ve Uygulamalar
Ubuntu 10.10 Alfa 3 Linux 2.6.35'i kullanıyor. Bu çekirdek bir çok güvenlik güncellemesi içeriyor. Ayrıca Gnome Masaüstü de 2.31 sürümüne yükseltiliyor.

Firefox 3.6.8 ve OpenOffice 3.2.1 dahili olarak geliyor. Fotoğraf aracı F-Spot, yerini Shotwell'e bırakıyor. Evolution e-posta istemcisi ise 10.04'te kullanılan sürümüne göre daha hızlı olan 2.30 sürümüne terfi ediyor.

Yazılım merkezi ve çoklu dokunmatik desteği

Yazılım merkezi ve çoklu dokunmatik desteği

4. Ubuntu Yazılım Merkezi
Sürüm 10.10'da Ubuntu Yazılım Merkezi de güncelleniyor. "Önerilen" ve "Neler Yeni" bölümleri ekleniyor. Ayrıca yazılımın tepki süresi de iyileştirilmiş.

5. Çoklu Dokunmatik Ekran Desteği
Kuşkusuz yeni sürümün en ilgi çekici özelliği Çoklu Dokunmatik ve Fare Hareketleri yöntemleriyle uygulamalar arasında geçiş. Canonical'ın hedefi Dell XT2 'de bu özellikleri aktive etmek ama Apple'ın Magic Trackpad gibi aygıtları da destelenebilir.

Okuyucu Yorumları