Ultra HDTV nedir, ona ihtiyacınız var mı?

Son zamanların çok konuşulan teknolojisi 4K TV'ler aslında ne sunuyor; gerçekten gerekli mi?

4K TV nedir; gerekli midir?

Üst düzey televizyonlarda standart haline gelen 3D özelliğinin ardından yeni trend 4K TV'ler olacak gibi görünüyor, en azından bir süre için. Peki Ultra HDTV (veya UDTV) olarak da bilinen 4K TV'lerin bildiğimiz 1080p TV'lerden ne farkı var?

"4K"nın "4 bin"in kısaltılmış hali olduğunu çoğumuz biliyor. 4K TV'lerde kafanızı ilk karıştıran şey ise, bu TV'lerin dikey pikseller yerine yatay pikselleri saymaya başlamış olması. Dolayısıyla örneğin 1080p çözünürlüklü bir televizyon, yani 1920x1080 çözünürlüklü bir TV, 2K'ya denk geliyor. 4K TV'ler ise 3840x2160 piksellik bir çözünürlük sunuyorlar. Bu çözünürlük, 1080p TV'lerin sunduğu çözünürlüğün dört katına denk geliyor.

Bununla birlikte "4K", sadece tüketiciyi yanıltmak üzere ortaya atılmış bir terim değil ve profesyonel kameralarda, sinema projektörlerinde senelerdir kullanılıyor.

Peki, 4K sizin için ne anlam taşıyor? 1080p ile arasındaki fark büyük mü? Cevaplar, haberimizin devamında.

4K TV'ye ihtiyacınız var mı?

4K TV'ye ihtiyacınız var mı?

Kısaca cevap vermek gerekirse, şu an için muhtemelen hayır. Duvarınızı kaplayacak devasa bir ekran düşünmüyorsanız ve çuvalla paranız yoksa (fiyatlar şu an 20 bin doların üzerinde), 4K'nın size sunacağı ek fayda kolaylıkla göz ardı edilebilir.

Bugün sinemalarda kullanılan projektörlerin çoğu 2K çözünürlüğüne sahip. 4K olanlar da genellikle 2K çözünürlüğünü kullanıyorlar çünkü sağlanan içerik, çoğunlukla 2K. Bazı sinemalar, 4K projektörlerindeki 3D lensi kaldırarak onları 2K projektörlere dönüştürüyorlar.

4K TV'ye şu an ihtiyacınız olmadığını gösteren bir başka önemli neden ise şu an 4K içeriğinin yok denecek kadar az olması. 4K TV'ler yaygınlaşmaya başladığında (veya başlarsa) üreticiler, kendi içeriklerini sunacaklardır ancak bu da kısıtlı derecede olacaktır.

Sonuç olarak 4K TV'lerin fiyatı makul seviyelere inmedikçe size sağlayacağı avantajın çok az olduğunu söyleyebiliriz.

Okuyucu Yorumları