USB-C nedir, Lightning nedir? Hangisi daha iyi?

Bugün tüm Android cihazlarda gördüğümüz USB-C ve Apple iPhone'ların Lightning bağlantısı... Hangisi daha iyi?

USB-C nedir, Lightning nedir? Hangisi daha iyi?

USB-C ve Lightning, piyasadaki en yaygın iki kablo (veya arabirim) türü. Benzer görünmelerine ve aynı işlevleri yerine getirmelerine rağmen, oldukça farklı oldukları açık.

Android cihazlarda kullanılan USB-C ve Apple'ın kendi cihazlarında kullandığı Lightning kabloları, şarj hızlarına, veri aktarım hızlarına, uyumluluğa ve daha fazlasına göre karşılaştırılabilir. Bu karşılaştırmalar, hangi kablonun daha iyi olduğunu belirlemeye yardımcı olacaktır.

USB-C nedir?

2014 yılında piyasaya sürülen USB-C (USB Type-C olarak da bilinir), akıllı cihazların tek bir kablo üzerinden şarj edilmesini ve veri aktarımını sağlayan, kablolu bağlantı için evrensel bir standart olmayı amaçlayan arabirimdir. Bir USB-C konektörünün her iki tarafta 12 adet olmak üzere toplamda 24 pini vardır. Bu 24 pinin 16'sı veri aktarımı, dördü güç ve dördü topraklama pinidir.

Önceki sürümleri mikro-USB ve USB-A'nın tek yönlü tasarımlarının aksine USB-C'nin simetrik bir tasarımı vardır, yani yukarı veya aşağı bakacak şekilde bağlantı noktasına istediğiniz gibi takabilirsiniz. Eğer Android cihazınız belirli bir yaşın üzerinde değilse muhtemelen bir USB-C bağlantı noktasına sahiptir.

Ligtning nedir?

2012'de sunulan Lightning konektörleri, Apple'ın eski 30 pinli konektörlerinin yerini aldı ve USB-C ile aynı işlevi yerine getiriyor. Ancak aralarında bazı farklılıklar bulunuyor. Öncelikle, Lightning konektörleri tescilli bir teknoloji olduğu için yalnızca iPhone'ları ve bazı iPad'ler için kullanılabiliyor.

Lightning konektörlerinde sekiz pin bulunuyor. Bu sekiz pinden altısı veri aktarımı, biri güç ve biri de topraklama pini. Apple, eski 30 pinli yuvası fazla büyük olduğu için iPhone'ları daha ince yapmak adına bu teknolojiyi geliştirdi. O sırada USB-C çalışmaları tamamlanmamıştı ve bu nedenle Apple Lightning’i kullanmayı tercih etti.

Hangisi daha iyi?

Genel olarak bakıldığında, USB-C’nin performansının artık Lightning’ten daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Apple, özellikle akıllı telefonlarında Lightning’i kullanmaya devam ediyor. Şirkete USB-C’ye geçmesi için genel bir baskı olmasına ve bazı Mac bilgisayarlarda USB-C kullanılmaya başlamasına rağmen, henüz iPhone’larda kullanılmıyor ve Apple, bu geçişi yapmanın ekonomik faydadan çok zarar getireceğini iddia ediyor.