Astronot Jessica Watkins, uzaydan bir bilim makalesi yayınlayan ilk kişi olarak tarihe geçti

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapan astronot Jessica Watkins, uzaydan bir bilim makalesi yayınlayan ilk kişi olarak tarihe geçti.

Uzaydan gelen bir ilk daha...

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) bulunduğu sırada hakem değerlendirmesinin son aşamasının tamamlanması ile beraber, NASA astronotu Dr. Jessica Watkins uzaydan bilimsel bir makale yayınlayan ilk kişi oldu. Watkins, bu olağandışı olayın yanı sıra uzayda bilim yapma deneyimi hakkında açıklamalar yaptı.

Watkins'in Journal of Geophysical Research: Planets'te yayınlanan makalesi, NASA'nın Curiosity aracının şu anda araştırmakta olduğu Mars'ın Gale Krateri ile ilgili veriler üzerine yaptığı jeoloji doktora sonrası araştırmasının bir parçasıydı. Watkins liderliğindeki çalışma, Kızıl Gezegenin su bakımından zengin bir havzadan bugünkü kuru, soğuk bölgeye dönüşümüne sebep olan jeolojik değişimlere dair görüler sunuyor.

Dr. Watkins, verdiği demeçte, "makale, Mars'taki Gale kraterindeki bir dizi tortul kayaçta bir uyumsuzluğun veya çökelme zamanında bir süreksizliğin keşfini anlatıyor" dedi ve devam etti: "Bu uyumsuzluk, kraterde bir göl varken oluşan kayaları ve iklimin çok daha kuru olduğu zamanlarda oluşan üstteki kayaları ayırarak eolian kum tepelerinin oluşumuna yol açar. Bu nedenle, uyumsuzluk, Gale kraterinde ıslak iklimden kuru iklime bir geçişi kaydediyor ve Mars'ta ıslak iklimden kuru iklime küresel bir geçişle tutarlı kanıtlar sağlıyor."

Watkins, orijinal makalesini birkaç yıl önce NASA'nın astronot ekibine üye olma başvurusundan önce sunmuştu. Makale, hakemlerin yorumlarıyla birlikte geri döndüğü sırada Watkins zaten bir astronot olma yolunda ilerliyordu.

UUİ'de görev yapan ilk siyahi kadın olarak NASA Crew-4'e katılırken, kısa bir süre önce bu yorumları değerlendirerek ortak yazarlarıyla birlikte makaleyi yayına hazırladı. Dr. Watkins, yörüngede kaynaklara ulaşmanın zorluklarına değinirken, makalenin büyük bir kısmının önceden tamamlanmış olmasından dolayı sorunsuz bir şekilde yayınladıklarını söyledi.