Uydudan terabit'lik internet geliyor!

İnternete ulaşamayan ülkeler, gelecekte bizi kıskandıracak bir internet hızına kavuşabilir!

Uydudan terabit'lik internet!

İnternet çoğumuzun elimizin altında ancak Dünya üzerindeki her ülke, internete bu kadar kolay ulaşamıyor. İnternet bağlantısının ulaşmadığı bölgelerde geleneksel yöntemlerle bağlantı sunmak çok pahalıya geldiğinden, farklı yaklaşımlara ihtiyaç duyuluyor.

Örneğin Google'ın Project Loon balonları, bu yaklaşımlardan sadece bir tanesi. ViaSat adlı bir başka firma ise Boeing ile ortak çalışarak uzak bölgelere uzaydan süper-hızlı internet dağıtma planları yapıyor. Henüz duyurulan ViaSat-3 uydusu, saniyede 1 terabit'lik bant genişliği sunacak.

Ancak duyuru, hizmetin hemen başlayacağı anlamına gelmiyor. Öncelikle ViaSat-3'ün yaklaşık üçte biri bant genişliği sunan ViaSat-2'nin yörüngeye gönderilmesi gerekiyor. Gayet hızlı olan bu uydunun birkaç ay içerisinde fırlatılması planlanıyor. ViaSat'a göre bu iki uydu hizmet vermeye başladığında, dünya etrafında dönen 400 ticari iletişim uydusunun toplam kapasitesi iki katına çıkabilecek.

1Tbps elbette çok hızlı bir bağlantı ancak bu bağlantıyı bir kişi tüketmeyecek. ViaSat, ev kullanıcılarına yaklaşık 100Mbps'lik bağlantılar dağıtmayı planlıyor. Uydu internet bağlantısından faydalananlar, bu bağlantının kısıtlamalarına yine maruz kalacaklar (kabloya göre daha yüksek gecikme süresi ve görüş açısı gerekliliği gibi). Videolu ve sesli sohbet uygulamalarını kullanmak, gecikme süresinin yüksekliği yüzünden muhtemelen pek mümkün olmayacak. Ancak internet bağlantısı hiç olmayan yerler için bunlar önemli sorunlar sayılmayacaktır.

Yerleşim birimlerine dağıtılacak internet bağlantısı, işin sadece tek bir yanı. ViaSat, kurumsal olarak 1Gbps hızlar dağıtmayı planlıyor.

Şu an üzerinde çalışılan iki ViaSat-3 uydusunun 2019 sonunda fırlatılmaya hazır hale geleceği söyleniyor. Planlar yolunda giderse ViaSat, Elon Musk'un binlerce mikro-uyduyu yörüngeye yerleştirme ve bu şekilde internet dağıtma planından önce davranmış olacak.

Okuyucu Yorumları