Uzaydan kolayca görülebilen dünya üzerindeki bu küçük parlak nokta ne?

Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları gün içinde çölün ortasında görülen “ilginç beyaz noktanın" ne olduğunu açıkladı...

Uzaydan görülebilen bu küçük parlak nokta ne?

Astronotlar, geceleri Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Dünya'ya baktıklarında, şehirleri, tekneleri ve diğer insan yapımı nesnelere işaret eden parıldayan ışıkları görüyor. Ancak gündüz geçişleri farklı bir hikaye, bu yüzden Avrupa Uzay Ajansı astronotu Samantha Cristoforetti, çölde gördüğü garip bir noktaya ilgi çekti.

Cristoforetti Perşembe günü tweet atarak, kahverengi bir manzara üzerinde beyaz bir noktayı gösteren üç fotoğraf paylaşarak, "İlgi çekici bir manzara! Negev çölünde parlak bir nokta... Gün ışığında insan yapımı şeyleri görmek çok sıra dışı” dedi.

Cristoforetti bu görüntünün, Güneş’ten yenilenebilir enerji elde etmek için kullanılan bir Güneş enerjisi santrali olduğunu söyledi. Bu bölgede, Dünya’nın en yüksek Güneş enerjisi kulelerinden biri bulunuyor. Negev çölündeki Ashalim Güneş termal güç istasyonunun kulesi 250 metre yüksekliğinde ve Uluslararası Uzay İstasyonundan görülebilecek kadar büyük. Çok Güneş ışığı yansıtıyor. Biraz yakından bakıldığında ise böyle görünüyor:

Güneş enerjisi istasyonunun yaklaşık 50.000 aynası bulunuyor ve bu aynalar Güneş ışığını merkezdeki kuleye odaklıyor.