Vista'da EISA Partitioni kaldirmak

Yeni laptop'ların disklerindeki gizli bölmeyi kaldırıp diskinizde yer açmak ister misiniz?

Diskteki gizli bölüm!

Bilirsiniz dizustu bilgisayarlarin artik cogunun yaninda kurtarma hatta Windows CD leri gelmemekte, ureticiler bunun yerine harddisklerde 3-5 GB lik kullaniciya gorunmeyen bir partition yaratarak, bu yeniden kurulus CD lerinin icerigi bu bolgeye kopyalayiyorlar. Kullaniciya ise kullanim kilavuzlarinda bilgisayari ilk kullanmaya basladiklarinda kurtarma CD lerini yaratmalarini ve nasil yapabileceklerinin bilgisini vermekteler.

Bu yontemle ciddi boyutta maliyet kisarken, kullaniciya da silmedikleri surece bir yedek kurulum ortami saglamis oluyorlar. Ancak bilgisayar kurulumu yapmakla sorunu olmayan ve bu gunumuz disklerinin boyutlarina gore kucukde gozukse benim gibi ihyiyaci olanlardansaniz, benim karsilastigim EISA tipindeki bu partitioni nasil kaldirabileceginizi bir sonraki sayfada gorebilirsiniz.

Osman Shener
MVP

Bu islemi asagida gorecegeniz sekilde diskpart araci ile yapacak olmamizin sebebi, bu partition ayni zamanda Hidden yani gizli oldugu icin Disk Management Snap-In in de gozukmemesi.


1. Oncelikle administrative haklariniz ile bir Command Prompt acmaniz gerekecek bunun icin Command Promptu bulup sag tusla Run As Administrator i secerek ve UAC penceresini onaylayarak calistirabilirsiniz.

2. Actiginiz pencerede diskpart yazip entera basarak disk yapilandirma uygulamasini calistiriniz

3. select disk 0 yazip entera basarak birincil diski seciniz

DISKPART> select disk 0

Disk 0 is now the selected disk.

4. list partition yazip entera basarak mevcut partitionlarinizi gorunuz

DISKPART> list partition

Partition ### Type Size Offset
------------- ---------------- ------- -------
Partition 1 Primary 4995 MB 1024 KB
Partition 2 Primary 53 GB 4997 MB
Partition 3 Primary 54 GB 58 GB

5. Partition sizelardan inceleyerek sahip olmadinigizi dusundugunuz partition in numarasina bakiniz , diyelimki bu partition yukarida listelenenlerden 1 olsun , bu partition i select partition 1 seklinde seciniz.

DISKPART> select partition 1

Partition 1 is now the selected partition.

6. simdi detail partition komutunu calistirip sectiginiz partition in tipini kontrol ediniz. Asagidaki gibi bir detay gormeniz gerekmekte, ozellikle Type degerine ve Hidden olmasina dikkat ediniz.

DISKPART> detail partition

Partition 1
Type : 12
Hidden: Yes
Active: No

Volume ### Ltr Label Fs Type Size Status Info
---------- --- ----------- ----- ---------- ------- --------- --------
Volume 0 F ToDVD EISA Partition 4995 MB Healthy

7. Simdi bu partition i silmeye karar verdiyseniz delete partition override komutunu calistirarark silebilirsiniz, bu islemden sonra bu partition unallocated oalrak Disk Management da gorebilir ve istediginiz sekilde kulanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları