vShare, Apple'ı kendi silahıyla vurdu!

Korsan uygulamaların en popüler marketi vShare, Apple'ı kendi silahıyla vurdu...

Apple'ı kendi silahı vurdu!

Şangay'da bulunan ve Çinli sahipleri tarafından işletildiği düşünülen vShare App Market, 2011 yılında faaliyete geçmiş ve kısa sürede korsan uygulamalar için popüler bir kaynak olmayı başarmıştı. Servis son zamanlarda "jailbreak" işlemi görmemiş iPhone'lar üzerinde bile çalışabilmesiyle ün yapmıştı.

Diğer korsan uygulama hizmetleri gibi vShare platformu da Apple'ın kurumsal lisanslama teknolojisi üzerine inşa edilmiş durumda. Uygulama korsanlarının iTunes onay sürecinin açığından yararlanarak, ücretli iPhone uygulamalarının ücretsiz sürümlerinin indirilmesini sağladığı ortaya çıktı.

Apple, şirketlerin çalışanları için kendi iç uygulamalarını oluşturabilmelerini sağlayan bir hizmet sunuyor. Şirketler yılda 299 dolar ödeyerek Apple Developer Enterprise programına katılarak kendi uygulamalarına özel, güvenilir bir sertifika alabiliyorlar.

Proofpoint isimli güvenlik firmasına göre, vShare korsanları dört adet Apple Developer Enterprise sertifikasını ele geçirerek kendi vShare uygulamasını imzalamak için kullanmış durumda. Böylece iOS cihazlara yüklenen vShare uygulaması, şirketin yasa dışı uygulama marketi gibi çalışabiliyor.

vShare üzerinde orjinal iTunes App Store'da paralı olarak satılan neredeyse tüm popüler uygulamaların ücretsiz korsan sürümleri yer alıyor.

vShare'ın yasal uygulama satışlarına etkisi henüz bilinmese de Minecraft: Pocket Edition ve Geometry Dash gibi popüler oyunların milyonlarca kez indirilmiş olabileceği ifade ediliyor. Minecraft Apple'ın uygulama mağazasında 6.99, Geometry Dash ise 1.99 dolarlık fiyatlarla satılıyor...

Okuyucu Yorumları