Web videolarını kaydedin, arşivleyin...

Sürekli artan bant genişliği sayesinde, webten video izleme keyfi katlanıyor. İşte püf noktaları..

Web'den Video kayıt

Yükselen bant genişliği bunu mümkün kılıyor: Gittikçe daha fazla video internette dolaşmaya başladı. Sizlere filmleri kendi sabit diskinize nasıl aktarabileceğinizi göstereceğiz.

Web videolarını kaydedin, arşivleyin...Yüksek hızlı DSL ve güçlü video codec'leri sayesinde internette video keyfi mümkün hale geldi. YouTube, MyVideo ve benzeri video web portalları bu iki unsurdan faydalanıyor ki, zaten internet trafiğinin yüzde onunu onlar oluşturuyor.

Çoktandır haberler, TV dizileri, müzik videoları ve eğlenceli filmler interneti fethetti. Hiçbir önemli web sitesi multimedya tabanlı içerikten kaçmıyor. CHIP Online da video sayfasında konuyla ilgili birçok hareketli resim ve uygulama testleri sunuyor.

Fakat netteki tüm video portallarının ortak bir dezavantajı var: Klipler doğrudan tarayıcı üzerinde oynatılabiliyor. Bir indirme özelliği sunulmuyor.

Sizlere bu engellemelere rağmen filmleri nasıl kendi sabit diskinize, cep telefonunuza, oyun konsollarına ve iPod'unuza yükleyebileceğinizi anlatacağız.

Acemiler için: Daha kolayı yok

Acemiler için: Daha kolayı yok

YouTube, MyVideo veya Clipfish gibi video portalları için indirme işlemini üstlenen basit araçlar mevcut.

Acemiler için: Daha kolayı yokAshampoo Clipfinder
Ücretsiz yazılım ile büyük klip sitelerinin tüm videolarını fazla uğraşmadan PC'nize indirebilirsiniz. Böylece videolara internet bağlantınız olmadığında da bakabileceksiniz.

"Ashampoo Clipfinder" aynı zamanda gittikçe genişleyen video portallarına genel bir bakış atmanızda da yardımcı oluyor. Mesela yazılım paralel olarak birden çok sitede arama yapabiliyor: YouTube yanında MyVideo, Clipfish, Google Video ve sevenload gibi siteler de destekleniyor.

Her bulunan film bir ön izleme resmi, isim, uzunluk ve değerlendirme gibi bilgilerle gösteriliyor. Tek bir klik ile video başlatılıyor. Bir diğer fare tıklaması ile video sabit diskinize kaydediliyor.

CHIP Download: Ashampoo ClipFinder

Acemiler için: Daha kolayı yokFree YouTube Converter
Dvdvideosoft.com'un ücretsiz aracı pek şık gözükmese de "Ashampoo ClipFinder" dan bir adım öteye giderek videoları farklı formatlara da çevirebiliyor. Windows Media Player, iPod veya PSP de sorunsuz oynatım için hiçbir engel kalmıyor.

"Free YouTube to iPod Converter" YouTube'da sunulan flash videolarını MP4 dosyalarına dönüştürürken "Free YouTube to MP3 Converter" yazılımı bu kliplerdeki ses izlerini MP3 olarak indirmenizi sağlıyor.

Temel fonksiyonlarla sınırlandırılmış araçlar son derece basit şekilde kullanılıyorlar. URL girişi yapıldıktan sonra kayıt yerini belirliyorsunuz ve medya dosyasının hangi kalitede dönüştürüleceğini seçiyorsunuz. "Download & Convert" tuşuna basın ve bir bakmışsınız ki istenilen film, ses veya video dosyası olarak bilgisayarınıza inmiş bile.

CHIP Download:
Free YouTube to MP3 Converter

Free YouTube to iPod Converter

Öneriler ve püf noktalar: Videolara saldırın

Öneriler ve püf noktalar: Videolara saldırın

Videolar her zaman YouTube'da olduğu gibi kolayca indirilemeyebiliyor. Bu yüzden sizlere hangi farklı alternatiflere sahip olduğunuzu göstereceğiz.

Öneriler ve püf noktalar: Videolara saldırınGreasemonkey
Web tarayıcı olarak Firefox'u kullananlar ücretsiz eklenti "Greasemonkey" e şaşıracaklar. Bu eklenti yabancı web sitelerini sizin isteklerinize göre genişletebiliyor ve böylece gömülü videolara erişmeniz kolaylaşıyor.

Script ile istediğiniz internet sitesini, indirme-butonu şeklinde tıklanabilir alanlara genişletebiliyorsunuz. Daha fazlasını isteyenler reklam pencerelerini engelleyebilir, fiyatları dönüştürebilir veya linkleri kapatabilir.

userscripts.com adresinde tanınmış birçok web portalı için diğer kullanıcılar tarafından hazırlanmış binlerce script mevcut. Bunları Greasemonkey ile birleştirmeniz yeterli. Kendinize has scriptler geliştirmek mutlaka JavaScript deneyimi gerektiren ve küçümsenmeyecek bir konu.

CHIP Download: Greasemonkey

Öneriler ve püf noktalar: Videolara saldırınGeçici dosyalar
Buna karşın tarayıcı tarafından depolanan arabellek dosyalarını okumak daha basit bir yöntem. Bu geçici dosyalar Firefox, Internet Explorer vb. tarayıcılar tarafından bellek yükünü azaltmak için oluşturulurlar. Aynı zamanda farklı hizmetler için de kullanılabilirler.

Sadece akıllı kullanıcılar yığınla oluşturulmuş dosyacık ve çerez arasında, önceleri çağırılmış olan video akışını veya nette dinlenmiş bir MP3 dosyasını bulabilirler. Bu dosyalar basitçe istenilen dizine kopyalanabilirler ve her zaman yeniden izlenebilirler.

Internet Explorer geçici dosyaları standart olarak "gizli bir klasörde" sakladığı için öncelikle bu dizinleri Windows Explorer'da görülebilir hale getirmelisiniz. Bu iş için Araçlar menüsündeki Klasör Seçeneklerine girin. Görünüm sekmesine geçin ve "Tüm gizli klasör ve dosyaları göster" satırının yanına işaret koyun. Türkçe bir XP'de C:\Documents and Settings\KULLANICI İSMİ\Local Settings\Temporary Internet Files klasörü altında videoları arayabilirsiniz. Mantıklı olarak klasör içinde dosya büyüklüğüne göre sıralama yapmalısınız zira bu filmcikler en çok bellek yiyen uygulamalardır.

Firefox için çocuk oyuncağı
Firefox geçici dosyalarını şifrelenmiş şekilde diskte saklar. Adres satırına "about:cache" yazısını girdiğinizde veriler anlaşılır biçimde gösterilir ve çağrı sırasına göre dizilir. "Hedefi farklı kaydet..." ile burada bulunan her video ve resim istenilen dizine kaydedilebilir.

Web videolarıyla daha çok eğlenin

Web videolarıyla daha çok eğlenin
Orbit: İndirme yöneticisi yardım ediyor

Söz konusu indirme olunca "Orbit Downloader" yazılımı tam bir hepsi-bir-arada çözümü oluyor. Ücretsiz yazılım ile (neredeyse) her video internetten sabit diskinize indirilebiliyor.

Orbit: İndirme yöneticisi yardım ediyorOrbit Downloader
Ücretsiz yazılım, video yakalayıcılar arasında kısa sürede büyük ilgi görmeyi başardı. Hiç de mırıldanmadan her türlü multimedya dosyasını web sitesinden çağırabiliyor. Rahat bir şekilde video, resim ve müzikleri internetten çekebiliyorsunuz.

Geleneksel indirme yöneticilerinden farklı olarak "Orbit Downloader" her türlü akış-protokolünü destekliyor. Böylece sevdiğiniz videoların çoğunluğu birkaç klikten sonra sabit diskinize geliyor. Elbette paralel erişim, zaman yönetimi, indirme işlemini durdurmak ve devam ettirmek ücretsiz araç için hiçbir sorun oluşturmuyor.

Orbit: İndirme yöneticisi yardım ediyor"Orbit Downloader" kurulum sırasında tarayıcılar ile bütünleşebiliyor. Hangi program ile sörf yaptığınız pek de mühim değil: Internet Explorer, Firefox ve Opera desteklenen tarayıcılar arasında.

Şimdiyse sadece doğru pozisyon almış bir fare imleci ve "GetIt" tuşuna bir tıklayış yeterli; indirme işleminden hoşlanmayan siteler bile yelkenlerini suya indirmek zorunda kalıyor. İstek üzerine yazılım, web sitesine gömülü tüm içeriğe otomatikman saldırabiliyor.

Programın en güncel sürümünü kullandığınıza dikkat edin. Neredeyse haftalık olarak güncellemeler çıkıyor ve bunlar sayesinde en yeni siteler de desteklenmiş oluyor.

CHIP Download: Orbit Downloader

Bizim çözümümüz: Hiçbiri işe yaramazsa…

Bizim çözümümüz: Hiçbiri işe yaramazsa…

Prensip olarak monitörünüzde izlediğiniz tüm web içerikleri kişisel bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Hiçbir indirme aracı işinizi görmezse siz de basit bir şekilde videoyu kaydedin.

Bizim çözümümüz: Hiçbiri işe yaramazsa…Windows Media Encoder
Microsoft'un kendisi ücretsiz bir araç sunuyor ki, bu araç ismi sebebiyle sizde yaptığı çağrışımdan daha fazlasını yapabiliyor. Çıkalı birkaç sene olmasına rağmen iş monitörünüzden video kaydetmeye geldiğinde çok değerli hizmetler sunabiliyor.

Windows Media Encoder, beraberinde gelen asistan sayesinde kullanımı son derece kolay. Program başladıktan sonra "Monitörü kaydet" seçeneğine tıklamak yetiyor. Araç birkaç sorudan sonra tüm gerekli ayarlamaları kendisi yapıyor.

Şimdi izlemek istediğiniz videoyu başlatın. Bu metotla Ur-akışlarının kalitesine tam anlamıyla yaklaşamıyorsunuz fakat bunun yerine kopya koruması şifrelemesinden yasal bir biçimde kaçınmış oluyorsunuz.

CHIP Download: Windows Media Encoder

Bizim çözümümüz: Hiçbiri işe yaramazsa…CamStudio
Ücretsiz yazılım CamStudio ile bir masaüstü yönetmeni olabilirsiniz. Pratik bir kullanıma sahip açık-kaynak kodlu yazılım, istenilen şekilde seçilmiş bir görüntü kesitinden AVI ve Flash dosyası oluşturabiliyor.

Web klipleri veya PC oyunları: CamStudio önüne ne atarsanız kaydediyor. Bu işi yaparken istediğiniz gibi ayarlar ile oynayabilirsiniz. Kullanılan codec, çözünürlük ve kare oranı - her şey kişiselleştirilebiliyor.

Bu çok işe yarayabilir. Nihai videoyu taşınabilir medya çalarınızda oynatmak isterseniz görüntü kalitesi ve dosya boyutu arasında bir feragat-seçimi yapmak zorundasınız. Eğer video sabit diskinizde kalacak ise ipin ucunu istediğiniz kadar kaçırabilirsiniz çünkü bu durumda dosya boyutunun pek de önemi kalmıyor.

Okuyucu Yorumları