Webcam’le Kendi Evinizi Gözetleyin

Otomatik ev gözetleme sistemi, sadece kapınızın önündeki her türlü hareketi kaydetmekle kalmaz, aynı zamanda dünyanın hangi noktasında olursanız olun, evinizdeki gelişmelerden cep telefonu veya internet erişiminiz varolduğu sürece, kolayca haberdar olmanızı sağlar.

Webcam’le Kendi Evinizi Gözetleyin

4. Diger ihtiyaç duyulanlar

Elektronik posta ve SMS Görüntü karelerinin son elli tanesinin gösterilebilmesi için internette yaklasik bir megabayt’lik web alanina ihtiyaç var. Ayrica otomatik SMS uyari özelligine sahip bir e-mail adresi edinmelisiniz. Ücrete tabi bu özelligi bazi internet servis saglayicilarindan veya GSM operatörlerinden
karsilamak mümkün.

5. Hersey dogru açiya bagli

Mesafe ve açi sorunu Webcam’ler oda kullanimi için üretilmis oldugundan açik alanlarda konuslandirildiklarinda hava kosullarina karsi korunakli bir alan gereksinimi olusur. Görüntü için erisilebilen maksimum çözünürlük genellikle 640x480 pikseldir. Kayit sirasinda insanlarin taninabilmesi için, gözetlenmesi gereken nesneyle kamera arasindaki uzakligin on metreyi asmasi gözetlemeyi anlamsizlastiracaktir. Ayni zamanda dis dünya görüsünün genislemesiyle birlikte yoldan geçen gerçekte zararsiz insanlarin veya komsunun kedisinin neden olabilecegi yanlis alarmlarin sayisi artacaktir. Kamera, ona zarar verebilecek insanlardan uzak tutulmali ve asagiya dogru çok dik açilarla bakmamalidir. Aksi takdirde gördükleriniz hirsizin saçlariyla sinirli kalir. Nesneyi dogrudan cepheden hedeflemek yerine yandan hafif egimle görüntü almaya özen gösterin. Önerimiz sol tarafi kullanmaniz, çünkü arastirmalar insanlarin çogunun bu yöne döndüklerini ortaya koyuyor. Siraladigimiz nedenlerden ötürü webcam’i balkonun altina iki metrelik mesafeden, 30 derecelik açiyla evin kapisini odaklayacak sekilde monte ettik. Beraberindeki sistem direkt olarak duvarin öbür yaninda ve koridorda yer aliyordu. Bu sayede bes metrelik bir kablo yeterli oldu. Yakinlardaki sokak lambasinin yeterli isigi saglamasiyla birlikte gece için ayrica bir aydinlatma ihtiyaci ortaya çikmiyor. Hareket habercili harici isildaklari ihtiyaç halinde 20 dolari asmayan maliyetlerle çesitli yapi marketlerinden elde edebilirsiniz.

6. Düzgün gözetleme için yazilim ayarlari

Burada belirtilen ayarlamalar her ne kadar SupervisionCam 3.1’de yapildiysa da diger gözetleme yazilimlarinda da benzerlik göstermesi kuvvetle muhtemel.

Hareket habercisi:
Sürücü ve program kurulumunun ardindan öncelikle hareket habercisini kurun. Sistemin çalisma prensibi son derece basit. Webcam sisteme sürekli olarak resim sunuyor. Yazilim, bu resimleri 0.5 ile 1 saniye arasi degerlere erisebilen, degistirilebilir zaman araliklarinda degerlendiriyor. Son üç kaydin içerikleri karsilastiriliyor ve denge noktasi (trigger) olarak tanimlayabilecegimiz ve özgürce belirlenebilen belirli bir yüzde oraninda görüntünün birbirinden farkli olmasi halinde durum, hareket olarak tanimlaniyor ve kaydediliyor. Trigger için yüzde 60 veya daha yüksek bir deger seçerek her kedinin veya gökteki her bulut hareketinin alarm verilmesine neden olmamasini saglayin. Alternatif olarak maske kullanma seçenekleriyle hareket degerlendirilmesini resmin bir parçasiyla sinirlandirabilirsiniz. Resim büyüklügü için 320x240 piksel genellikle yeterli bir deger. Webcam’i siyah- beyaz kayit için ayarlayarak bayt tasarrufunu arttirabilirsiniz.

Resimlerin kaydedilmesi:
Save Picture’dan saklama için konum belirtin. En iyi yol ikinci bir partition’a basvurmak, çünkü ilk partition’in dolmasi halinde programin yürütülmesi zorlasacaktir.

E-mail bilgilendirmeleri:
Dogrudan SMS yollanamadigindan, e-mail üzerinden gerçeklesecek ikinci yolu seçiyoruz. Bu yöntemin bir avantaji da cep telefonunuzu kapadiginizda dahi PC basinda haberdar edilebilmeniz ve cep telefonu sahibi degilseniz SMS uyarilari seçeneginden vazgeçmek zorunda kalmamaniz. Posta kutunuzun SMS mesajlari gönderip gönderemedigini servis saglayicinizdan ögrenebilirsiniz. Bu özellik son zamanlarda oldukça revaçta. SupervisionCam vasitasiyla resimler hemen e-mail’lere eklenecektir. Her ne kadar bu özellik web alani sahibi degilseniz epey fayda saglayacaksa da, ek aktarim zamanina mal oldugundan diger durumlarda kapatilmalidir.

Server-Upload:
HTML Page/Server Upload/Dial In kartindaki kesin ayarlarini alin. FTP baglanti parametrelerini tipki çevirmeli ag baglantisi için oldugu gibi servis saglayicinizdan ögrenebilirsiniz. Web alaninizda, resimlerin yüklenebilecegi bir klasör olusturmalisiniz. Izlenecek yol bir sunucudan bir digerine degisiyor olsa da, genellikle servis saglayicilarin FAQ (SSS, Siklikla sorulan sorular) sayfalarinda parola korumali giris için dahi bilgi saglanmakta. SupervisionCam, ayri resimleri slayt gösterisi seklinde ardi ardina izleme olanagi yaratan destination. htm’i ilk upload’la birlikte web alaniniza gönderecektir. Program yalnizca en son elli resmin online olmasi için çaba gösteriyor. Bu sayede internetteki degerli web alaninizin yavas yavas eski kayitlarla doldurulmasinin önüne geçiliyor.

7. Ilk tecrübeler ve düzeltmeler

Hareketten cep telefonu uyarisina kadar geçen süre genellikle üç dakikanin altinda. Ve kayitlar bu zamanda online hale geliyor. Baslangiçta trigger degeri çok düsük ayarlandigindan bulutlarin konumundaki her degisim yazilimi telasa sürükledi. Kayit edilen miktarin fazlaligi upload edilmesini engelledi ve program alanikendi
kendini bloke etmis oldu. Yüzde 60 trigger ve saniyede bir resim karsilastirma araligi ile problem bertaraf edilebildi. Çöp kutusu hirsizligini yapanin suçlulugunu hala kanitlayamadiysak da, en azindan aradan geçen zamanda somut süphe ve süpheliler edindik.

KONTROL LISTESI - Gözetleme detaylari:

Evinizi gözetleyebilmek için büyük zahmetlere girmeniz sart degil. Listede gerekli bilesenlerle ilgili her açiklamanin ardindan maliyet tahmini niteligindeki yaklasik rakamlari göreceksiniz... Ayni liste gerekli parçalarin çogunun zaten elinizin altinda oldugunu da açiga çikaracak.

- En az 166 MHz hizinda Pentium islemci, 5 GBayt büyüklügünde sabitdisk ve USB baglantisina sahip bir bilgisayar (yaklasik 100 dolar.)
- USB baglantili Webcam (30 dolar)
- USB Uzatma: Bes metrelik bir aktarma mesafesi için normal bir uzatma kablosu (10 dolar) yeterli. Webcam baglantisi, muhtemelen bir de A/B giris adaptörünü (3 dolar) gerektirecektir. Daha uzun mesafeler içinse pahali bir repeater kablosu araya baglanmali.
- V90 modem veri aktarimi için yeterli olacaktir.
- Telefon prizine çekilecek bir hat.
- FTP transferi ve e-mail bilgilendirmelerini saglayabilecek gözetleme yazilimi. Bu atölye çalismasinda SupervisionCam 3.1 (25 dolar) adli shareware kullanildi.
- FTP girisli internet web alani.
- SMS uyarisi gönderen (Hotmail gibi) e-mail adresi

Çöp kutusu kayip. Oysa daha yepyeniydi ve onu bir sene önce 30 milyon lira ödeyerek satin almistik. Artik insanlar nerede yasarlarsa yasasinlar sahip olduklari herseyi birbirine zincirlemek ve hapsetmek zorunda mi? Disarida çalisanlar olarak gündüzleri evde olmadigimiz zamanlarda orada nelerin olup bittigini nasil ögrenebiliriz? Video gözetleme sistemi, benzer sikintilari yasayan insanlar için en iyi çözümlerden biri. Ancak profesyonel güvenlik sistemleri hiç de ucuz degil. Hareketleri bildiren ve uzun süreli video kaydi saglayan bir sistem için 700 dolar civarinda bir masrafi göze almaliyiz. Ancak çöp kutumuz bu kadar degerli degil ki! Mutlaka bunun daha ekonomik bir yolu olmali... Yillardir ofiste bir webcam duruyor ve depo artik kullanilamadigindan çürüge çikarilan PC’lerle dolu. Sira eldeki donanimla neler elde edebilecegimizi
görmekte.

1. Gözetleme sisteminin yapmasi gerekenler

Ev kapisinin önündeki tüm hareketleri gözetlemek istiyoruz. Orada herhangi bir degisim olmasi halinde hareketlerin aninda kaydedilmesi ve ardindan resimlerin web sayfamiza gönderilmesi gerekli. Bu sayede
dünyanin her yanindan evde neler olup bittigini ögrenebiliriz. Hemen bilgilendirilmemiz için sistemin SMS araciligiyla cep telefonuna bilgi aktarmasi da gerek.

2. Gözetleme için ihtiyaç duyulan donanimlar

Prensip olarak gözetleme islemi her webcamle yerine getirilebilir. Bu cihazin bir kizilötesi veya alisilageldik hareket uyaricisi/bildiricisi ile donatilmis olmasi gerekmiyor. Çünkü algilama, yazilim tarafindan gerçeklestiriliyor. Denetim için Terratec’in TerraCam USB Pro’sunu kullandik. Nedenlerimizden biri bu cihazin zaten elimizde olusuydu. Bu webcam nispeten küçük ve bunun disinda tam da gereksinimlerimizi karsilayacak özelliklerde bir yazilimla birlikte geliyor.

Webcam’in kablosunu 5 metre uzunlugundaki bir USB kablosuyla ve A/B adaptörüyle uzattik. Bes metrelik bir uzunluk, aktarma için yeterli degilse, Repeater adi verilen sinyal güçlendirici bir kablo kullanmalisiniz. USB aktarim yolunun çok uzun olmamasi ve bilgisayarin resim dosyalariyla yavaslamasini engellemek, kayit ve sistemin denetimini saglamak için önceden çürüge çikardigimiz bir Pentium II sistem kullandik. Resim dosyalari çok büyük olmadigindan, 33.6 Kbit/s veri transfer hizina sahip, yasli analog v90 modemlerden herhangi biri upload için yeterli. N-Coding’li uygun uzunlukta bir baglanti kablosu düsünmeli ve telefon prizinin dolu olmasi halinde hat çogalticisi veya bunun için özel ikinci bir hat kullanmalisiniz. Gözetleme için kullanilacak sistemin ulasilmasi imkansiz bir konumda kurulu olmasi halinde, peer-to-peer network sayesinde çalisma bilgisayarinizdan denetim saglayabilirsiniz.

3. Yazilimlar bundan sonrasini tamamlayacaktir

Önceleri kullanim disi biraktigimiz PC’de,Windows 98 SE kuruluydu. Bu sayede ev gözetleme sistemi sorunsuz sekilde isliyor. USB desteginin kurulmasi halinde Windows 98’de de sorunlarla karsilasilmayacaktir. Windows XP’nin Home Edition’inda testlerimizde bazi sorunlarla karsilastik. Görünen o ki Terratec’in XP sürücüleri tam olgunlastirilamamis ve XP sürücü sertifikalari eksik. XP’nin kamerayi tanimasi ancak sistemin yeniden baslatilmasinin ardindan kablonun çikarilip yeniden takilmasiyla saglandi. Otomatik bilgilendirme güvenilir bir sekilde çalismadi ve telefon baglantisi upload sonrasinda kendiliginden kesilmedi. Kullanicilarin çogu XP terfisi için 90 dolar civarinda ek masrafa girmek istemeyecektir.

Güvenlik sisteminin merkezinde gözetleme yazilimi var. Atölye çalismamizda SupervisionCam’in 3.01 sürümünü kullandik. Yazilim www.supervisioncam.com adresinden indirilebilir. Sitede ayrica forum ve kullanim kilavuzu da mevcut. Webcam’lerin pek çok modeli hareketleri algilayan ve internete resim aktarabilen programlarla birlikte geliyor. Gözetleme sisteminin burada anlatildigi sekilde kullanilabilmesi için yazilim su özellikleri
tasimali:

- Degistirilebilir denge noktasina (trigger) sahip hareket bildirimi destegi
- FTP araciligiyla otomatik server-upload’u saglayabilme
- E-mail’le otomatik bildirim

Okuyucu Yorumları