Wi-Fi ağınızın "sürünmesinin" 4 nedeni!

Kablosuz ağınız ve internetiniz çok mu yavaş? Eğer öyleyse, işte bu durumun muhtemel 4 nedeni!

Yavaş Wi-Fi'ın 4 nedeni!

Çevirmeli bağlantılardan kurtulup genişbant internete geçiş yaptığımızdan bu yana Wi-Fi, vazgeçilmesi zor bir arkadaşımız haline geldi. Evimizin her köşesine ulaşmasını istediğimiz Wi-Fi, dışarıda, mobil verilerimiz tükendiğinde imdadımıza yetişebiliyor. Ancak kablosuz çalışan bu teknoloji, zaman zaman yavaşlayabiliyor. Wi-Fi'ın çalışma şekli, yavaşlığa neden olan sorunları bulmamızı da zorlaştırabiliyor.

Sitelerin yavaş açılmasının, YouTube'un takılarak ilerlemesinin neredeyse sayısız nedeni olabilir. Sorun yaşadığınızda nereye bakacağınızı bilmeniz için, aşağıda Wi-Fi ağınızı yavaşlatabilecek 4 ana nedeni sıraladık.

1. Router'ınızın konumu

Router'ınızın kutusunu açıp, adaptörünü en yakın elektrik prizine takıp, masanın üstünde veya yerde bıraktıysanız, onu daha yukarıya taşıyarak performansı artırabilirsiniz. Router'ınızı çeşitli nesnelerin arkasında bırakmak, hızı düşürecektir.

Router'dan uzaklaştıkça Wi-Fi sinyali azalacağından, onu cihazlarınıza mümkün olan en yakın konuma yerleştirin. Bu mümkün olmuyorsa router'ı evinizin merkezine yakın bir yerde konumlandırın. Eviniz çok büyükse, Wi-Fi extender veya repeater'lardan faydalanarak sinyali güçlendirmeniz gerekebilir.

Router konumunu bilimsel bir çalıştırmaya dönüştürmek isteyenler, bu projeye ve uygulamaya göz atabilirler.

2. Kablosuz sinyal kirliliği

Elektronik cihazlar, Wi-Fi router'ları, baz istasyonları, telefonlar ve fazlası, etrafa kablosuz sinyaller yayarlar. Wi-Fi bu cihazların çoğundan farklı bir frekansta çalışsa da, bazen sinyallerin birbirine karışması söz konusu olabilir.

Wi-Fi sinyali, mikrodalga fırınlardan, Bluetooth cihazlarından ve yılbaşı ışıklarından etkilenebilir. Mikrodalga fırınlar, 2.4 GHz Wi-Fi bandına çok yakın olan 2,45GHz frekansında çalıştıklarından özellikle eski router'ları etkileyebilirler. Ancak çoğu mikrodalga fırın yeterince yalıtılmış olduğundan, böyle bir sorun yaşamamanız gerekiyor.

Bluetooth cihazları, 2,4GHz frekansında çalışsalar da Wi-Fi sinyalini etkilemeyecek biçimde tasarlanmıştır. Ancak bazı cihazlarda bu durum yaşanabilir. Sorunun ortadan kalkıp kalkmadığını görmek için Bluetooth cihazınızı kapatmayı deneyebilirsiniz.

3. Komşularınız

3. Komşularınız

Her ev kendi Wi-Fi ağına sahip olduğundan, bazen kanallar üst üste gelebilir. Bu durum özellikle çok sayıda router'ın birbirine yakın konumda bulunduğu apartmanlarda sorun oluşturabilir. Modemlerin çoğu en doğru kanalı kendi seçebilir, ancak bazı durumlarda etraftaki sinyalleri inceleyip sizin seçmeniz daha iyi olabilir.

Ağınıza sizden habersiz giren kişiler de Wi-Fi hızını yavaşlatabilir. Bu yüzden kırılması kolay bir Wi-Fi parolası kullanmadığınızdan emin olun.

4. Ev halkı

Bilgisayarınızda büyük bir dosya indiriyorsanız, kendi Wi-Fi bağlantınızı kendiniz yavaşlatıyor olabilirsiniz. Ancak bazen bu durum üzerinde kontrolünüz olmayabilir. Örneğin işletim sistemi güncellemelerinin boyutları bazen GB'ları bulabiliyor. Benzer şekilde ağınızdaki diğer kişilerin, aile üyelerinizin veya arkadaşlarınızın internet üzerinden video akışı yapması veya dosya indirmesi, bağlantınızı yavaşlatabilir. Böyle durumlarda modeminizin Quality of Service (QoS) işlevini etkinleştirerek web trafiğine öncelik verebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları