2000 ve 2010'lara damga vuran WikiLeaks sitesi, bugün acınacak halde

Yayınladığı sızıntılarla bir dönem Dünya politikasına bile yön veren WikiLeaks web sitesi, bugün yok olmanın eşiğine gelmiş durumda..

2000 ve 2010'lara damga vuran site acınacak halde

2000'ler ve 2010'larda WikiLeaks, muhbirlik ile eşanlamlı bir isimdi. Kâr amacı gütmeyen kuruluşun web sitesi, bir yerlerde birinin görmenizi istemediği bilgilerin internette toplandığı yerdi. Başka bir deyişle, sızıntıların bir numaralı merkeziydi. Ancak şimdi, bu bilgilerin çoğu kaybolmuş gibi görünüyor. WikiLeaks web sitesi, bozuk sayfalar, hata bildirimleri ile dolu ve bir zamanlar barındırdığı belgelerin sayısı gözle görünür bir oranda azalıyor.

Sitenin merkezi "Sızıntılar" sayfasında listelenen 65 dahili bağlantıdan 20'si bozuk veya hata sayfalarına yönlendirilmiş durumda. Kuruluş, 10. yıldönümünde, internette 10 milyon belge yayınladığını açıklamıştı. Ancak, bu hafta sitede yalnızca yaklaşık 3.000 belge mevcut.

Sitedeki ek sorunlar arasında, çalışmayan bir arama çubuğu ve arızalı bir sızıntı gönderim sayfası yer alıyor. Bu sayfanın Temmuz ayından beri çalışmıyor olduğu bildiriliyor.

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange şu anda Birleşik Krallık'tan ABD'ye iade edilmekle karşı karşıya. Bu yılın başlarında Birleşik Krallık hükümeti, ABD'nin Assange'ın casusluk suçlamasıyla ABD'ye gönderilmesi talebini onayladı. Assange, Londra'dan iade onayına itiraz ederek yanıt verdi, 2019'dan beri yüksek güvenlikli bir hapishanede tutuluyor. 2019'daki Birleşik Krallık tutuklanmasından önce, Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde yaklaşık yedi yıl yaşamıştı.