Wikipedia’da 10 yıl boyunca fark edilmeyen büyük bir yalan ortaya çıktı

Wikipedia’daki Rus tarihi sayfasının, 10 yıl boyunca yalan bilgiler içerdiği ve kimsenin bunu fark etmediği ortaya çıktı.

Wikipedia’da 10 yıl boyunca fark edilmeyen yalan

Wikipedia hakkındaki en tuhaf hikayelerden biri karşımızda: Wikipedia’nın Rus tarihi bölümünün Çince sayfasının tamamen kurgusal olaylar ve tarihi şahsiyetlerle doldurulduğu ortaya çıktı. Üstelik bu durum 10 yıldır devam ediyor!

Aslında Dünya’nın en büyük online ansiklopedisi olan Wikipedia’nın içerdiği bilgiler çoğu zaman doğru oluyor; yaklaşık yüzde 99,5 doğruluk oranı ile çalıştığı biliniyor. Belli bir yazının gerçek olmadığını düşündüğünüzde, bu konuda itirazınızı dile getirebiliyor, doğru bilgiyi yazıp onaylanmasını sağlayabiliyorsunuz.

Zhihu kullanıcısı Yifan, tarihi bir roman yazarken bilgi almak için Wikipedia’ya başvuran isimlerden biri. Burada, 40.000 kişinin çalıştığı Kashen Gümüş Madeni hakkındaki bir makale, kitabı için altın değerinde bilgiler içeriyordu. Zhihu, “Bu bilgileri topladıktan sonra arkadaşlarımla paylaştım. Tam bu aşamada ortada bir problem olduğu ortaya çıktı” diyor.

Arkadaşlarının Zhihu’ya aslında böyle bir madenin var olmadığını söylemeleri ile işler ilginçleşmeye başlamış. Biraz araştırma yaptıktan sonra Rus tarihi bölümünün Çince versiyonunun yazarının sayfayı Rusça olan halinden çok daha uzun ve detaylı hale getirdiği görüldü. Daha sonra, Çince yazılan sayfada pek çok detayın, olayın ve insanın uydurma bir şekilde eklenmiş olduğu ortaya çıktı.

Sayfalar ve editörün hesabı hemen silindi. Zhemao olarak bilinen kullanıcının daha pek çok sahte hesap ile birçok sahte bilgi girdiği ortaya çıktı. İlk sahte giriş 17 Ocak 2010’da başlıyor ve yıllar boyunca devam ediyor.