Windows 10 söylendiği gibi veri hırsızı mı?

Teknik Önizleme sürümü, kişisel bilgilerinizi çalıyor olabilir mi? İşte herkesi korkutan dedikodu!

Windows 10'da casus mu var?

Son birkaç gündür teknoloji haber siteleri, Windows 10 Teknik Önizleme'nin casusluk yaptığını, bastığımız tüm tuşları kaydedip, kişisel bilgilerimizi Microsoft'a gönderdiği iddialarıyla kullanıcıların kafasını karıştırıyor. Ancak gerçekte durum biraz farklı; bu tür haberlerin yanıltıcı olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

Windows 10 Teknik Önizleme, gerçekten de normal bir Windows'a göre daha fazla bilgi topluyor. Microsoft, işletim sisteminin sözleşmesinin gizlilikle ilgili bölümünde şunları söylüyor:

Program'ı edindiğinizde, yüklediğinizde ve kullandığınızda, Microsoft tarafından siz, cihazlarınız, uygulamalarınız ve ağlarınızın yanı sıra bu cihaz, uygulama ve ağları nasıl kullandığınız hakkında bilgi toplanır. Topladığımız veri örnekleri arasında adınız, e-posta adresiniz, tercihleriniz ve ilgi alanlarınız; gezinme, arama ve dosya geçmişi; telefon çağrısı ve SMS verileri; cihaz yapılandırması ve sensör verilerine ek olarak uygulama kullanımınız yer almaktadır. Örneğin,

Program'ı yüklediğinizde, uyumluluk sorunlarını tespit etme ve uyumluluğu geliştirme amacıyla cihazınız ve uygulamalarınızla ilgili bilgi toplayabiliriz.

Metin okuma gibi sesli giriş özelliklerini kullandığınızda, ses işleme teknolojisini geliştirme gibi amaçlarla ses bilgilerini toplayabiliriz.

Bir dosya açtığınızda, performansı geliştirme gibi amaçlarla dosya, dosyayı açmak için kullanılan uygulama ve uygulamanın her seferde ne kadar kullanıldığı hakkında bilgi toplayabiliriz.

Metin girdiğinizde, otomatik tamamlama ve yazım denetimi özelliklerini geliştirme gibi amaçlarla, yazılan karakterleri toplayıp kullanabiliriz.

Microsoft'un topladığı verilerin fazlasıyla çok olduğu ve işletim sistemini denerken bu gerçeği atlamamanız gerektiği bir gerçek. Ancak bunda şaşırtıcı bir durum yok ve sitelerin çoğu, şu önemli noktaları atlamış görünüyorlar:

- Teknik Önizleme sürümünün amacı, sistemin nasıl kullanıldığını anlamak, geri bildirim toplamak ve onu final sürüme kadar daha iyi bir hale getirmek. Bunda şaşırtıcı bir şey yok ve durum, indirme sayfasında belirtiliyor.

- Veri toplamanın Windows 10'la ilgisi yok, bu sadece Teknik Önizleme sürümüne özel. Final sürümde böyle bir özellik bulunmayacak.

- Teknik Önizleme sürümünü sadece Microsoft'un yeni işletim sistemine göz atma amaçlı kullanmanız gerektiği çoğu yerde belirtiliyor. Teknik Önizleme'de sadece kullanım verileriniz toplanmıyor, çeşitli hatalarla, kilitlenmelerle ve güvenlik açıklarıyla karşılaşmanız mümkün.

- Konuşmadan metne çevirme gibi işlevler, her zaman Microsoft'la iletişim kurmanızı gerektiriyor. Android, iOS, OS X'te de durum farklı değil.

Windows 10'un verilerinizi çalıyor olabileceğini ileri süren bazı makaleler, şu an yayından kaldırılmış bulunuyor (Örnek: Neowin).

Teknik Önizleme'yi denemeyi düşünüyorsanız, onu günlük işleriniz için kullanmayın. Bu sürümü bir test ortamında yeni işlevleri kontrol etmek ve Microsoft'a geri bildirimde bulunmak için kullanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları