Windows 11 kullanıcılarının geri gelmesini istediği bu özellik, Microsoft'un pek de ilgisini çekiyor gibi görünmüyor

Pek çok kullanıcının Windows 11'e geri gelmesini istediği bu özellik, görünüşe bakılırsa Microsoft'un pek ilgisini çekmiyor. Üstelik yapılan açıklamaların kafa karıştırıcı olduğu da bir gerçek.

Windows 11 için istenen bu özellik, uzun bir süre gelmeyecek

Microsoft, kısa bir süre önce YouTube'da mühendislik ve ürün ekiplerinin Windows 11'deki en son özellikler ve yetenekler hakkındaki soruları yanıtladığı bir Bana İstediğini Sor (AMA - Ask Me Anything) oturumu düzenledi. Tartışılan konulardan biri de görev çubuğunu ekranın üst veya yanlarına taşıma seçeneğinin Windows 11'de neden olmadığıydı.

Baştan söyleyelim: Eğer bu özelliği bekliyorsanız, ne yazık ki Microsoft beklentinizi karşılayacak gibi görünmüyor. Zira görev çubuğunu taşımanın yeterince önemli olmadığını düşünüyor.

Başlat menüsü ve görev çubuğu, Windows 11'deki en tartışmalı değişiklikler arasında yer alıyor. Microsoft, geliştirme sürecinde eski görev çubuğundan vazgeçti ve sıfırdan yenisini oluşturmaya başladı. Sonuç olarak geliştiriciler, ilk lansman için hangi özelliklerin hazır olması gerektiğine, hangi özellikleri erteleyebileceklerine ve hangi özelliklerden vazgeçileceğine karar vermek zorunda kaldı. Görev çubuğunu taşıma seçeneği de vazgeçilenler kategorisinde yer alıyor.

Kısacası, Microsoft, hareketli görev çubuğunu geri getirmenin çok az kullanıcıyı ilgilendirdiğini düşünmüş ve bu kadar az ilgilenilen bir konu hakkında enerji harcamak istememiş. Microsoft'un Ürün Başkanı Tali Roth durumu şöyle açıklıyor: “Görev çubuğunu ekranda farklı konumlara taşıyabilmek gibi bir şeye gelince, bununla ilgili bir takım zorluklar var. Görev çubuğunun sağda veya solda olmasını düşündüğünüzde, birdenbire yeniden akış ve tüm uygulamaların ortamı anlamak için yapması gereken iş çok büyük. Ve verilere baktığınızda, onu bu şekilde seven bir grup insan olduğunu bildiğimiz halde, bu kullanıcı grubunun, başka özellikler isteyen diğer kişiler grubuna kıyasla gerçekten küçük olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor. Bu yüzden şu anda çok daha fazla istendiğini duyduğum şeylere odaklanmaya devam ediyoruz. Bu, hala incelemeye devam ettiğimiz şeylerden biri ve geri bildirim aramaya devam edeceğiz, ancak şu anda yan görev çubuğunu ne zaman oluşturacağımıza veya oluşturup oluşturmayacağımıza dair bir planımız veya belirlenmiş bir tarihimiz yok.

Açıklama oldukça anlaşılır bir mantığı temel alıyor: Microsoft'un sıkı hayranlarını tatmin etmek ve tüm hedef kitle için öncelikleri kontrol altında tutmak arasında sürekli bir denge kurması gerekiyor. Çoğu zaman, Microsoft'un daha büyük bir kullanıcı grubu lehine verdiği kararlar, diğerlerinin aleyhine olabiliyor.

Ancak görev çubuğuyla ilgili bakıldığında, Geri Bildirim Merkezi'nin verileri, Tali Roth'un söyledikleriyle doğrudan çelişiyor. Görev çubuğunu taşıma yeteneği, 17.600'den fazla beğeni ve 1.200 yorumla en çok oy alan geri bildirim noktası. Microsoft'un "normal" kullanıcılardan daha fazla geri bildirim almak için başka bir aracı bulunmuyorsa, Windows 11 müşterilerinin oldukça büyük bir bölümünün bu özelliğin geri gelmesini her şeyden çok istediği gözüküyor.

Neyse ki, üçüncü taraf geliştiriciler, Microsoft'un sunmadığı özellikleri geri getirmekte oldukça başarılı bir geçmişe sahip. Windows 11 tarafından kaldırılan en popüler görev çubuğu özelliklerinden bazıları, Start11 ve benzeri yardımcı programların yardımıyla geri getirilebiliyor. Start11 kısa süre önce görev çubuğundaki simgelerin grubunu kaldırma seçeneğini sundu ve ayrıca görev çubuğunu yukarı taşımanıza izin veriyor.