Windows 11'i desteklenmeyen PC'lerde çalıştırma dönemi tamamen kapanabilir

Microsoft, Windows 11'in eski PC'lerde çalışmasını engellemek için yeni bir yöntem kullanmaya karar vermiş gibi görünüyor.

Windows 11'i desteklenmeyen PC'lerde çalıştırma dönemi tamamen kapanabilir

Microsoft’un Windows 11’i ilk defa duyurmasından itibaren, sistem gereksinimleri ve özellikle de CPU gereksinimleri büyük bir tartışma konusu oldu. İşletim sistemi, halen aktif olarak kullanılan ve yeterince güçlü olması gereken (Intel 7. nesil ve Ryzen 1. nesil CPU’lar/APU’lar gibi) birçok işlemci ile uyumlu olmaması ve bunları desteklememesi sebebiyle yoğun eleştiri aldı. Teknoloji devi, daha sonra listeye birkaç Intel 7. nesil çipi ekledi ancak bu hiç kimseyi memnun etmeye yeterli olmadı.

Yine de, resmi bir şekilde desteklenmiyor olsa da, kullanıcılar, gereksinimleri atlamanın ve Windows 11’i oldukça eski sistemlerde nispeten tatmin edici sonuçlarla çalıştırmanın yollarını buldular. Ayrıca, kendi PC Sağlık kontrolü uygulamasının hatalı bir şekilde Pentium 4’ün Windows 11’i mükemmel bir şekilde çalıştırabildiğini bildirmesi de Microsoft’a pek yardımcı olmadı. İlginç bir şekilde, kıdemli bir Microsoft çalışanı bile Windows Insider web yayınını canlı yayınlarken desteklenmeyen bir işlemci çalıştırırken yakalandı.

Ancak Microsoft, görünüşe göre CPU talimat seti mimarisi (ISA) desteğine, Windows 11 24H2’yi çok eski sistemlerde çalıştırma girişimlerinin önüne geçecek önlemler planlıyor. Bu da Windows 11'in, resmi olmayan yollarla desteklenmeyen işlemcilerde çalışmasının sonu olabilir.

Teknoloji meraklısı ve X kullanıcısı Bob Pony, Microsoft’un “POPCNT” talimatını Windows 11 24H2’de bir gereksinim haline getirmeye çalışıyor gibi göründüğünü fark etti. Görünüşe göre, buna sahip olmayan CPU’lar Windows’a önyükleme yapamayacak.

Popülasyon sayımının kısaltması olan POPCNT talimatı, ikili gösterimdeki 1’lerin sayısının sayılmasına yardımcı olur. AMD, bu talimatı 2006-07’de x86 endüstrisindeki ilk gerçek dört çekirdekli Barcelona mimarisiyle beraber tanıttı. Daha sonra Intel, Nehalem (ilk nesil Core i serisi SKU’lar) ile kendi sistemlerine ekledi. Microsoft’un neden bu talimatı zorunlu kıldığı ise bilinmiyor ancak gelecekteki Windows sürümünün bazı özellikleri bunu gerektirebilir.