Windows 12, sadece özel yapay zeka donanımlı PC'ler için mi gelecek?

Yeni bir söylenti, Microsoft'un Windows 12'yi ne zaman tanıtacağını açıkça ortaya koydu. Dahası, yeni Windows için özel yapay zeka donanımı gerekip gerekmeyeceği sorusunu da gündeme taşıdı.

Windows 12, sadece özel yapay zeka donanımlı PC'ler için mi gelecek?

Windows 12 lansmanının 2024 yılında yapılmasının planlandığı iddia ediliyor ve yeni bir kaynağa göre bu söylentiler gerçekten de doğru. Tayvanlı Commercial Times (CTEE), Microsoft'un Windows 12'yi 2024 yılının Haziran ayında çeşitli yapay zeka tabanlı bilgisayarlarla birlikte piyasaya süreceğini bildirdi. Ayrıca bu, Computex 2024'e çok yakın bir tarihe denk geliyor.

Doğrudan bir alıntı yapılmamasına rağmen, yayın bunu Quanta Yönetim Kurulu Başkanı Lin Baili ve Acer Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Chen Junsheng'in son Tayvan Tıbbi Teknoloji Fuarı'nda yaptıkları açıklamalara bağlıyor. Dünyanın birçok yerinde oldukça popüler bir bilgisayar üreticisi olduğu için Acer'ı yakından tanıyor olsanız da Quanta Computer'ın merkezi Tayvan'da bulunuyor ve diğer elektronik donanımların yanı sıra dizüstü bilgisayarlar gibi bilgisayarlar da üretiyor. Güneydoğu Asya'daki bu bölge, bilgisayar parçaları donanımı üretimi ve montajını içeren bu tür faaliyetlerle dolu olduğu için bu haberin Tayvan gibi bir yerden gelmesi de oldukça mantıklı.

Quanta ve Acer'ın yanı sıra, bu yılın başlarında üst düzey bir Intel yöneticisi de 2024 yılında bir "Windows yenilemesi" beklendiğini söylemiş, ancak bunun Windows 12 mi yoksa Windows 11 için bir özellik güncellemesi mi olduğunu açıkça belirtmemişti.

Windows 12 ile birlikte yapay zeka tabanlı bilgisayarlardan bahsedilmesi, Microsoft'un son zamanlarda Copilot gibi yapay zeka özelliklerini iki katına çıkarması nedeniyle de fazlasıyla mantıklı. Haberde belirtilmemiş olsa da özel yapay zeka hızlandırıcı donanıma sahip sistemlerin donanım ortakları tarafından önerilme ihtimali yüksek.

Hatırlarsanız, Microsoft bu yılın başlarında AMD'nin CES 2023 etkinliğine katılarak bu tür donanımların avantajlarını desteklemiş ve tartışmaya açmıştı. Dolayısıyla, böyle bir öneri çok uzak görünmüyor. Ancak günümüzde bilgisayarların büyük çoğunluğu hem AMD'nin Ryzen AI teknolojisinden hem de Intel'in NPU (nöral işlem birimi) / VPU'sundan (görüntü işlem birimi) yoksun olduğu için bu tür bir donanımın minimum sistem gereksinimi haline gelmesi pek olası değil.