Windows 8 canavarları testte!

Windows 8 ve Windows RT'li iki canavar; IdeaPad 11 ve 13 test merkezimizdeydi. Test raporu içeride!

Windows 8 canavarları testte!

Windows 8 ve Windows 8 RT işletim sistemlerini kullanan ilk cihazlar CHIP Online test merkezine ulaştı ve ilgimizi çeken ilk ürün, açıkçası Lenovo IdeaPad Yoga oldu. Hemen iki bilgisayarı da elimize aldık ve yeni Windows'ların bize neler vaat ettiğine göz attık.

Levono, Ultrabook pazarına hitap edebilmek için 13 ve 11 inç'lik iki IdeaPad Yoga modeli piyasaya sürüyor. Adından da anlaşılacağı üzere, IdeaPad Yoga, hareketli yapısı sayesinde tablet olarak da kullanılabiliyor. Dokunmatik IPS ekran 360 derece döndürüldüğünde bir anda Ultrabook'unuz tablete dönüşüyor.

Kaliteli iki menteşe sayesinde dört farklı pozisyonda sabitlenebiliyor: Klasik dizüstü, tablet, stand ya da çadır pozisyonu. Çadır ve stand pozisyonu fotoğraf ve video sunumları için ideal.

Turuncu ya da gümüş renk seçenekleri bulunan alüminyum kasalar, klavye ve touchpad'in bulduğu bölümün siyah deri ile kaplanması ile tamamlanmış.

Biri küçük, diğeri büyük...

Biri küçük, diğeri büyük...

1.54 kg ağırlığa ve 17 mm inceliğe sahip IdeaPad Yoga 13, 13.3 inç'lik çoklu dokunmatik IPS ekrana, çift çekirdekli i3, i5 ya da i7 işlemciye, 8GB'a kadar RAM'e ve 256GB SSD'ye sahip. Tabii ki Windows 8 önyüklü olarak geliyor. USB 2.0 ve 3.0, HDMI, SD-Card girişlerinin yanı sıra kablosuz olarak da Bluetooth 4.0 ve WLAN-n destekliyor. 720p webcam ise ekranın üzerinde yerleştirilmiş.

Her iki modelin karşılaştırması ve detayları için tıklayın...

Kompakt model IdeaPad Yoga 11 ise sadece 1,2 kg ağırlığında ve 16 mm inceliğinde. 11,6 inç çoklu dokunmatik ekrana sahip. Windows 8 RT önyüklü olarak gelen bu modelde 64GB SDD ve ARM-mimarili dört çekirdekli Nvidia Tegra 3 T30 işlemci bulunuyor. USB 2.0 (2 adet), HDMI ve SD-Card girişlerine sahip, kablosuz iletişim için Bluetooth 4.0 ve WLAN-n kullanıyor. Aynı şekilde 720p webcam ekranın üzerinde konumlandırılmış.

Lenovo IdeaPad Yoga 13, 1.100 Euro fiyat etiketiyle, IdeaPad Yoga 11 ise 800 euro fiyat etiketiyle yurt dışında satışa sunuldu.

Lenovo IdeaPad 13 testte!

Lenovo IdeaPad 13 testte!

Her ne kadar test ettiğimiz IdeaPad Yoga 13 i3 işlemciyle gelse de, Lenovo aynı zamanda i5 ve i7'li versiyonlarının olacağını duyurdu. Bu cihazları henüz test edememiş olsak da i3 ile aldığımız benchmark skorlarından daha yüksek sonuçlar elde edeceğimiz şüphesiz.

IdeaPad Yoga 13 - Core i3 modeli, PCMark 7'de 2688, 3DMark 06'da 3881, Cinebench 9.5'ta 912 (CPU2) puan elde ediyor. Quake 3'ü ise doğal çözünürlükte (1600x900) 191fps gibi oldukça yüksek akıcılıkta oynatabiliyor. Ofis işleri, internette sörf ve medya oynatmada ise ortalama Ultrabook'lar kadar bir performans sunuyor.

Core i3 işlemci nispeten güçsüz ve diğer SSD'lere kıyasla daha yavaş olan Micron-SSD, IdeaPad Yoga 13'ün üst seviye bir performans sergilemesini engelliyor.

Lenovo IdeaPad 13: Ekran ve batarya

Lenovo IdeaPad 13: Ekran ve batarya

Ekran konusunda ikna olduğumuzu söyleyebiliriz, IPS panelin sağladığı 310cd/m2 parlaklık değeri, standart ekranlardan neredeyse yüzde 50 daha parlak (220cd/m2) ve iyi bir dama tahtası kontrası değerine sahip (155:1); ayrıca aşırı yüksek dinamik kontrast oranı 1577:1.

Tam parlaklıkta 10 saate yakın pil ömrüyle tablet sıralamamızdaki tüm tabletleri geride bırakıyor IdeaPad Yoga 13. Aynı zamanda Ultrabook olarak da işlem görmesi gerektiği için, ofis kullanımında 8:15 saat pil ömrü sundu. Diğer Ultrabook'larla kıyaslandığında listenin tepesinde yer alıyor. Yapılacak son konfigürasyonlarla birlikte bu ömrün daha da uzaması mümkün.

Lenovo IdeaPad 11 ve Windows 8 RT

Lenovo IdeaPad 11 ve Windows 8 RT

Windows 8 RT, ARM-mimarili işlemciler kullanan tabletlere özel bir Windows 8 sürümü. İlk bakışta aralarında bir fark yok gibi gözükse de bu sizi aldatmasın. Aynı kullanıcı arayüzünü kullansalar da ("Modern UI", eski adıyla "Metro") Windows 8 RT çok daha limitli özelliklere sahip. Fakat kısıtlamaları bir yana bırakırsak, Windows 8 RT sayesinde kullanıcılar büyük birader Windows 8'e daha çabuk alışacak.

Büyük birader Windows 8 ise, Windows 8 RT özelliklerinin üzerinde bir de tam cihaz yönetimi de dahil olmak üzere Sistem ayarları, Masaüstü ve Dosya yöneticisi ile geliyor.

Windows RT ile çalışan Windows tabletler, özel bir Office 2013 sürümü ile geliyorlar, üstelik Word, Excel, PowerPoint ve OneNote pakete dahil.

Diğer uygulamaları satın almak için ise Windows 8 Store'u kullanmanız gerekiyor, çünkü artık alıştığınız, USB ya da diğer medyalardan uygulama yükleme dönemi sona erdi. Windows RT'de özellikle dokunmatik-duyarlı uygulamalar yer alıyor- eski Windows uygulamaları uyumlu olmadığı için kullanılamıyor.

Windows RT günlük işlerle nasıl başa çıkacağı konusunda ise, test ettiğimiz Lenovo IdeaPad Yoga 11'de işletim sistemi ve ön-yüklü Office uygulamaları oldukça hızlı ve stabil çalıştı.

Her iki modelin karşılaştırması ve detayları için tıklayın...

Okuyucu Yorumları