Windows, geriye dönük uyumluluk konusunda "tarih yazdı"

Niko adlı X kullanıcısının yaptığı eğlenceli bir deney, Windows'un geriye dönük uyumluluğunun ne kadar geriye gidebildiğini gözler önüne serdi.

Windows, geriye dönük uyumluluk konusunda "tarih yazdı"

Her ne kadar beklenmedik hatalarla boğuşsak da Windows'un çoğu kullanıcı için vazgeçilmez olduğunu söylemek yanlış olmaz. Eğer bir Linux veya macOS hayranı değilseniz, muhtemelen sisteminizde Windows yüklüdür.

Herkes merakla Windows 12'yi beklerken, hala Windows'un eski sürümlerini kullanan birçok kullanıcı var. Bunda donanım gereksinimleri önemli etken olsa da, bazı kullanıcıların yeni sürümlere geçmek istememesi de söz konusu olabiliyor.

Bir de eski sürüm yazılımlarla uğraşmayı seven bir kitle var. Siz de eski sürüm yazılımlardan hoşlanan biriyseniz, bir X kullanıcısının yaptığı deney oldukça hoşunuza gidebilir. Niko adlı X kullanıcısı, Microsoft Office 95'i Windows 10 Enterprise Edition, yapı 15063 üzerinde çalıştırmayı başardığı harika bir deney yaptı.

Söz konusunu gönderi, Windows modding uygulaması Rectify11'in geliştiricisi olan bir başka X kullanıcısı WinExperiments tarafından paylaşıldı. Kullanıcı süreci şöyle anlatıyor: "Önce bilgisayara 32 bit Office 2021, ardından Office 95 (Excel olmadan) yüklendi ve daha sonra Word 95'te Excel Elektronik Tablosu düğmesine tıklandı. Böylece 26 yıl arayla sunulan iki paketin birbirleriyle halen uyumlu çalışabildiğini görmüş olduk."

Bu da bize gösteriyor ki, modern yazılımların altındaki pek çok kod birbiriyle aynı. Aralarında 26 yıl bulunan iki yazılımın bugün bile uyumlu çalışması, bunun en güzel kanıtı olsa gerek. Ayrıca 26 yıl öncenin yazılımının Windows 10 üzerinde halen çalışıyor olması da, Windows sürümlerinin geriye dönük uyumluluk konusunda ne kadar başarılı olduğunu gösterdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.