Windows kullanıcılarını kızdıran "korsan mesajlar" geri döndü

Microsoft, geçtiğimiz sene Google Chrome'a yerleştirdiği kötü amaçlı yazılım benzeri pop-up reklamlarını tekrar göstermeye başladı.

Windows kullanıcılarını kızdıran "korsan mesajlar" geri döndü

Microsoft, kullanıcıları Bing'e geçmeye ikna etmek amacıyla Google Chrome kullanıcılarının karşısına yeniden pop-up reklamlarla çıkmaya başladı. Yazılım devi, ilk olarak geçen yıl bazı uygulamaların ve pencerelerin üzerinde beklenmedik anlarda açılan bir uyarıyla kötü amaçlı yazılıma benzer pop-up reklamlar kullanmaya başlamıştı. Kullanıcılardan gelen yoğun şikayetlerden sonra kaldırılan bu açılır pencereler, Windows 10 ve 11'de tekrar görünmeye başladı.

Windows kullanıcıları son günlerde Google Chrome'un içinde Bing AI ve Microsoft'un Bing arama motorunun reklamını yapan yeni bir açılır pencere gördüklerini bildirdi. Bu açılır pencereye evet yanıtı verilirse, Microsoft Bing Chrome'da varsayılan arama motoru olarak ayarlanıyor. Ortaya çıkan bu pencereler kötü amaçlı yazılımlara benzediğinden, Windows kullanıcılarının bunların kötü niyetli olup olmadığını anlamasını zorlaştırıyor.

İletişim direktörü Caitlin Roulston, The Verge'e yaptığı açıklamada "Bu, kullanıcılara Bing'i Chrome'da varsayılan arama motoru olarak ayarlama seçeneği sunan tek seferlik bir bildirimdir" dedi. Roulston, açılır pencerenin Windows kullanıcılarına avantajlar sunduğunu, zira bildirimi kabul ettikleri takdirde Copilot'ta daha fazla sohbet hakkı elde edebileceklerini belirtti.

Microsoft'un Windows kullanıcılarını Bing ve Edge'e geçmeye ikna etmek için denediği çeşitli yollar var ve ayarlarla oynayarak bunlardan kaçınmak oldukça zor. Microsoft'un son yıllarda Chrome kullanıcılarına agresif bir şekilde pop-up reklamlar gösterme girişimleri çoğu kullanıcıyı giderek daha fazla çileden çıkarıyor. Microsoft, kendi hizmetlerini tanıtmak için Chrome'un içinde, Windows görev çubuğunda ve başka yerlerde birçok açılır pencereler kullanıyor. Hatta geçmişte Microsoft'un bir Windows Güncellemesinden sonra insanları Edge'e geçmeye zorladığı ve güncellemeler yapıldıktan sonra kullanıcılarının Bing ve Edge'e geçmelerini sağlamak için düzenli olarak tam ekran bir mesaj gösterdiği bile oldu.

Bu yılın başlarında Microsoft, Edge tarayıcısının tarama verilerini ve sekmeleri Chrome'dan izinsiz olarak otomatik olarak içe aktardığı bir problemi de düzeltmek zorunda kalmıştı. Kullanıcılar, Microsoft'un eninde sonunda bu rahatsız edici pop-up'lardan vazgeçeceği ve istedikleri arama motorunu ve tarayıcıyı seçme tercihlerine saygı duyacağı günleri bekliyor.