Windows Lite Nasıl Görünecek? İşte ipucu

Microsoft'un Chrome OS'u örnek alan, henüz resmiyet kazanmayan Lite'ı neye benzyecek? İşte ilk ipucu...

Windows Lite'tan ilk görünüm

Microsoft'un Windows Lite adlı bir işletim sistemi için çalıştığı söylentileri Aralık'tan bu yana karşımıza çıkıyor. Chrome OS ile yarışacak olan bu hafif işletim sistemi, yeni bir arayüzle gelecek.

Yeni bir rapor, işletim sisteminin nasıl görüneceği hakkında nihayet bir fikir verdi. Yukarıdaki görüntü Lite'ın şu anki halinin bir modeli. İlk söylentiler, işletim sisteminin adının Windows bile olmayacağını söylüyordu, ancak görüntüde Windows Lite adını görüyoruz.

Daha önceden bilindiği gibi Lite, sadece Microsoft Store üzerindeki UWP uygulamalarını ve PWA'ları (Progressive Web App) çalıştıracak. İşletim sisteminin gelecekte Win32 uygulamalarını destekleyebileceği söyleniyor. Microsoft şu sıralar UWP hakkında eskisi kadar çok konuşmuyor, aksine Win32'ye geri dönüyor gibi görünüyor. Windows Mixed Reality'deki Win32 desteği, bunun bir işareti.

Chrome OS'a benzese de Lite deneyimi Windows'a benziyor. Dosya Gezgini, pencereler ve birçok öğe, Windows'dakine benziyor.

Lite muhtemelen çoğunuza Windows RT başarısızlığını hatırlatıyor. Windows 8 ile aynı arayüze sahip olan bu işletim sistemi, aynı uygulamaları çalıştıramıyordu. Bu durum kullanıcılarda kafa karışıklığına yol açmıştı. Farklı bir arayüz, Microsoft için doğru yönde bir adım olabilir.

Lite'ın piyasaya sürülürken hangi isimle geleceği henüz bilinmiyor. Lite OS olmayacağı neredeyse kesin, çünkü bu ismi Huawei kullanıyor. Build 2019 geliştirici konferansında daha fazla bilgi edinmeyi umuyoruz.

Okuyucu Yorumları