Windows sürümleri arasında hızlı geçiş yapmak artık mümkün

Windows sürümleri arasında hızlı geçiş yapmak istiyorsanız, artık bunu yapmanızın bir yolu var. Ama bu yol, Microsoft'tan gelmiyor ve resmi bir yol olmadığını bilmenizde yarar var.

Windows sürümleri arasında hızlı geçiş yapmak artık mümkün

Son zamanlarda, Windows Kullanıma Hazır Deneyimi (OOBE) kaynak kodunun incelenmesiyle bazı ilginç ayrıntılar keşfedildi. İşletim sisteminde pek çok etkileyici yenilik olsa da, yeni bir kurulum yüklemeden farklı Windows sürümleri arasında hızlı bir şekilde geçiş yapmak (Home sürümünden Pro sürümüne geçmek gibi) bunlardan biri değil.

Neyse ki artık, tam olarak bunu yapmanızı sağlayan ancak resmi olmayan bir kod dizisi var. Bu kod dizisi, kullanıcıların Windows 10 ve 11’i temiz bir şekilde yüklemek yerine sürümleri yerinde yükseltme olarak değiştirmelerine olanak tanıyan bir BATCH dosyası (.bat) oluşturan GitHub kullanıcısı TheMMC tarafından yayımlandı.

Yardımcı program “Helper-Tool für Windows 10/11 Inplace-Upgrades und Editionswechsel” (Windows 10/11 yerinde yükseltmeler ve sürüm değişiklikleri için yardımcı araç) olarak adlandırılıyor. Inplace_Upgrade_Helper.bat dosyasının, kurulum EXE dosyasını çalıştırmadan önce Windows yükleme medyasının (ISO) setup.exe dosyasının yanına yerleştirilmesi gerekiyor.

Geliştiricinin açıkladığına göre, bu araç sayesinde Windows’un Pro ve Home sürümleri arasında geçiş yapmanız mümkün oluyor. Eğer gerekli sürüm kurulum ortamında bulunmuyorsa, araç ihtiyacı olan dosyaları alabiliyor. Ancak bu aracın çalışması için geçerli bir resmi Windows anahtarına sahip olmanız gerekiyor ve araç, Windows’un doğrulama süreçlerini atlamıyor.

Aracı çalıştırdığınızda hangi sürüme geçmek istediğinizi seçebiliyorsunuz. Bu seçeneklerin arasında, örneğin, Windows Home, Windows Pro, İş İstasyonları için Windows Pro ve Windows Enterprise yer alıyor.

Inplace_Upgrade_Helper BATCH dosyasını GitHub sayfasından indirebilirsiniz, ancak bir kez daha bunun resmi olmayan bir araç olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Eğer bu aracı kullanmaya karar verirseniz, çalıştırmadan önce bilgisayarınızdaki önemli dosyaları yedeklemenizde fayda var.